Auto za 5000zł maksymalnie 6000zł

16 Cze 2016, 03:11

Witam. Wiem, że sporo tu podobnych tematów, przeczytałem te ostatnie szczególnie i natchnęło mnie to do utworzenia własnego, z własnymi oczekiwaniami :) Otóż do tej pory poruszałem się autkiem ojca i wreszcie czas nadszedł na zakup drugiego, którym będę jeździł głównie ja. Budżet tak jak w temacie - 5000 zł, maksymalnie 6000, ale to już raczej bez żadnych dodatkowych kosztów związanych z zakupem. Auto najlepiej z niedużym silnikiem, jakieś 1.4, 1.6 lub diesel. Gaz? Nie jestem do końca przekonany co do kupowania auta z LPG, chyba że byłaby to pewna inwestycja, a autko nie byłoby już zmęczone instalacją. Nie mam żadnych szczególnych wymogów co do wyglądu i zastosowania, byle nie kombi :) Jak do tej pory interesowały mnie głównie samochody takie jak: Ford Focus, Seat Ibiza/Cordoba FL, Peugeot 206, ale oczywiście nie jestem zamknięty na inne propozycje. Japończyki raczej odpadały ze względu na problemy z rdzą, gdyż jednego już w domu mamy i jest z nim gorzej z dnia na dzień... ale nie mówię nie, gdyby było coś fajnego :) Jestem ze świętokrzyskiego, więc interesują mnie auta głównie z tego województwa, ewentualnie łódzkie lub śląskie w pobliżu świętokrzyskiego :D Jak dotąd przejeździłem pobliskie komisy itd. niestety większość aut to strasznie zużyte i wypierdziane modele. Byłem też oglądać Peugeota 206 z Niemiec u jednego handlarza, ale mimo atrakcyjnego wyglądu, okazało się że silnik nadaje się do wyrzucenia, a nie jazdy. Chcę samochodzik na max 4 lata i potem zmiana na coś lepszego, już za swoje ciężko zarobione pieniądze :D Bardzo prosiłbym o pomoc, może ktoś podeśle jakieś ciekawe oferty :) Ja już szczerze mówiąc nie mogę patrzeć na olx, ale postaram się poszukać jutro i też załącze coś w tym temacie do waszej oceny :) Pozdrawiam.
Yascarr
Nowicjusz

Auto: Nie mam

16 Cze 2016, 10:01

Zależy jak często masz zamiar jeżdzić to doradzimy jakiego silnika szukać.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Cze 2016, 11:27

Na faktycznie, wymagania zgoła inne niż średnia dla tego budżetu :roll:
Nie szukaj takich hebli u handlarzy, bo na takich zarabiają najwięcej i najwięcej kombinują. Na wstępie przeczytaj ten poradnik https://www.forumsamochodowe.pl/poradnik-kupujemy-auto-za-kilka-tys-zl-vt92465.htm
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

16 Cze 2016, 13:14

Autem będę robił jakieś 20km dziennie do pracy, a do tego cały wekeend jakieś wypady ;) Szczerze myśląc byłem pewien, że w takim przedziale cenowym można znaleźć np. 206 albo Astre II w dobrym stanie, którym pojeżdżę te 4 lata bez jakichś gigantycznych remontów :) Jeżeli źle kombinuje to chętnie wysłucham waszych propozycji :)
Yascarr
Nowicjusz

16 Cze 2016, 18:15

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co wy na to? :D
Yascarr
Nowicjusz

16 Cze 2016, 18:56

1. Jesteś hipokrytą, bo w pierwszym poście było "żadnych kombi"
2. Obstawiam, że to handlarz
3. Za tani wobec rocznika i swojej "perełkowatości" :roll:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie pozwól, by zeszło ciśnienie z opon
    Zasada 3xP - Porządne opony, Profesjonalny serwis oraz Prawidłowe ciśnienie – to jedna z najważniejszych reguł w przypadku pojazdów. Dlaczego? Ponieważ zły wybór ogumienia, jego złe założenie lub obsługa, ...

16 Cze 2016, 19:07

Nie jestem ekspertem, pojawiłem się tutaj żeby prosić o pomoc. Myślę tylko, że za 6 tyś można już kupić coś, co będzie po prostu wyglądało lepiej niż DU czy jakiś Fiacik. Nie potrzebne mi kombi, ale jeżeli mam do wyboru zdrowe dobre kombi i jakiegoś pięknego trupa, to wiadomo że wolę kombi.
Yascarr
Nowicjusz

16 Cze 2016, 23:27

A przepraszam co masz do Daewoo czy Fiata? Za te pieniądze patrzysz na stan a nie konkretny model..

Skąd wiesz ze ten Focus jest dobry? Byłeś oglądałeś? Po zdjęciach wszystko jest piękne a na miejscu wychodzi zupełnie co innego..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012