Auto za 6 tysięcy

19 Lut 2021, 14:24

Witam serdecznie. Jestem tu nowy. W sprawach samochodów praktycznie zielony. Przeszukałem forum i stwierdziłem, że założę temat, aby uzyskać fachową poradę od forumowiczów. Poszukuje samochodu, który od czasu do czasu będzie służył do jazdy miejskiej oraz czasami na wypady po za miasto nad jezior. Wymagań zupełnie co do marki nie mam. Jedynie przydałaby się klimatyzacja. ( kilka lat jazdy samochodem z klimatyzacją latem ciepło, zimą zimno sprawiło, że moja psychika ucierpiała.)
Budżet około 6 tysięcy. Auto w okolicach Poznań, Kościan,Leszno, Gostyń.
Z góry dziękuję
Ervinho1987
Nowicjusz

19 Lut 2021, 14:26

To co jest w najlepszym stanie ;), nie skupiaj się na marce i szukaj blisko miejsca zamieszkania.
sisinho17
Aktywny

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

19 Lut 2021, 14:56

Opel Astra G
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback

19 Lut 2021, 16:21

Audi A4B5
pawelprus
Nowicjusz

19 Lut 2021, 17:30

pawelprus napisał(a):Audi A4B5

Gość ma 6k na auto a poleceasz takie, gdzie zrobienie przedniego zawiasu (który jest zresztą jego "słabym" punktem) kosztuje 2?

Ogólnie szukaj w miarę blisko, zwracaj uwagę na "drogie" rzeczy czyli długość opłat, rozrząd, opony (rocznik, czy jest komplet/dwa)
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

19 Lut 2021, 18:47

Tu masz auta w swojej cenie to tylko strona poglądowa dla orientacji jakie modele możesz kupić w swojej cenie i musisz liczyć się z tym ,że coś tam trzeba w takim samochodzie dodatkowo zrobić.

https://www.otomoto.pl/osobowe/?search% ... ountry%5D=

A od siebie dodam szukaj czegoś o poj. 1200 do 1400 ccm np.> Renault Clio , Opel Corsa .Chevrolet AVEO, Honda Jazz. Nowych Młody kierowca ubezpieczyciel ci nie odpuści więc odpuść sobie auta o dużej pojemności . Szukaj auta w swojej okolicy aby auto obejrzeć i sprawdzić bo zapewnienia sprzedającego to jedno a rzeczywistość często okazuje się inna
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2018
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Rewolucyjne światła ksenonowe (1991)
    Chociaż do dziś produkowane są samochody z halogenowymi żarówkami, to rewolucji w jakości, zasięgu i jasności samochodowego oświetlenia dokonały tzw. palniki ksenonowe, zastosowane po raz pierwszy w 1991 roku w BMW ...

19 Lut 2021, 23:55

Zerknij na te:
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Lut 2021, 19:25

Pełen podziwu, dla wiedzy forumowiczów oraz entuzjazmu za szybką reakcję, proszę was jeszcze o jedną opinię. Znalazłem takie auto. Co o nim sądzicie?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ervinho1987
Nowicjusz

20 Lut 2021, 20:05

kto użytkował to auto ? prywatny właściciel czy firma?
Acer66
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 11
Miejscowość: Przemyśl
Prawo jazdy: 12 06 1979
Auto: Mitsubishi ASX , Toyota Cross
Silnik: 1,6 MIVEC 4A92-117KM
Typ: SUV
Rok produkcji: 2018

20 Lut 2021, 20:12

Myślę, że sam zauważyłeś, cenę, która trochę odbiega od innych C2. Już na pierwszym zdjęciu widać, że sporo przeszedł w życiu :mrgreen:

Jeśli masz 6k na auto to szukaj czegoś w tych granicach, jest przepaść pomiędzy autem za 3 a za 6. Takie za 3 ma po prostu jechać do przodu, nie ma sensu wymagać od niego węcej
Invi
Forumowicz VIP

20 Lut 2021, 22:17

Laik się znów czegoś nauczył. Samochód firmowy.
Tak zauważyłem niską cenę, sądziłem, że ma wpływ na to, większy przebieg w porównaniu do innych. Będę szukał w moim budżecie. A czy są marki, których zdecydowanie unikać, a które są przez Was polecane? Czy to, nie ma znaczenia, a więcej zależy od właściciela, który dane auto użytkuje?
Ervinho1987
Nowicjusz

20 Lut 2021, 22:23

Te auta jeżdżą już 20 lat, kultura serwisowa to podstawa. Jeśli mam Ci coś podpowiedzieć to zerknąłbym w poszukiwaniu mniej popularnych marek, może jakiś koreańczyk, volvo, mitsu carisma. Im coś bardziej popularne i teoretycznie uznawane za "lepsze" tym więcej januszy motoryzacji się do tego dobiera.

Invi
Forumowicz VIP

20 Lut 2021, 22:34

Dla mnie, każda podpowiedź i rada to cenna lekcja. Znajomość samochodów od strony budowy, to wiedza z zakresu, wiem, gdzie jest kierownica, pedały gazu i wlew na spryskiwacze i olej. Budżet teoretycznie mogę zwiększyć, tylko czy jest sens wydawać więcej, dla osoby, która będzie autem jeździć od święta.
Ervinho1987
Nowicjusz

20 Lut 2021, 22:37

Na pierwszy rzut oka nie wygląda źle, tyle, że handlarz. Oglądam na telefonie więc nie wszystko widzę ;)
sisinho17
Aktywny

Auto: I30, ceed
Silnik: 1.5 tgdi
Typ: Kombi

20 Lut 2021, 22:57

Ja bym poszedł w tym kierunku: