Auto za 8-9tys dla poczatkujacego kierowcy

12 Lis 2009, 17:08

Za 9tyś raczej nie kupisz B FL... W utrzymaniu ciężko powiedzieć nigdy nie miałem OMEGI to nie wiem jak jest z częściami do niej :) Do FC do wersji 1.8 tragedii z częściami nie ma to ci mogę powiedzieć :wink:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

12 Lis 2009, 18:52

No ale fait coupe nie bedzie mulowaty z 1,8 ? Duza roznica w spalaniu miedzy 1.8 a 2.0 ? Bo nie wiem moze nie ma az takiej roznicy i lepszy bedzie 2.0.
Jeszcze tak rozmyslam nad skoda octavia I tez bardzo kuszace autko
foemka
Początkujący

Miejscowość: warszawa

13 Lis 2009, 07:18

O jakiej mułowatości mówisz..? FC z 1,8 przy swojej niedużej masie nie może być mułowaty !!! No chyba ,że jest zepsuty...
Co do Octavii,to bardzo dobry samochód tylko ma jeden mankament.Model Octavia I ma minimalną ilość miejsca na nogi dla podróżujących z tyłu !!! Ale jak bierzesz pod uwagę inną alternatywę czyli usportowionego Fiata Coupe,to to nie powinno Tobie przeszkadzać gdyż w nim jest tyle samo miejsca z tyłu... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2009, 11:42

Zależy jak dla kogo...
9,2s do 100Km/h to czas całkiem dobry...
Spalanie FC 2.0 16V to:
Miasto: 10-15L / 100km Trasa: 9l / 100km Średnio: 12l - 13l / 100km
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2009, 12:40

Jak będziesz sobie porównywać Felicję 1.3 do Fiata Coupe 1.8 to już sam nie wiem co Ty w ogóle chcesz kupić.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2009, 15:06

Dishman napisał(a):Jak będziesz sobie porównywać Felicję 1.3 do Fiata Coupe 1.8 to już sam nie wiem co Ty w ogóle chcesz kupić.
i jeszcze omegę B ;)
hehe
mydło i powidło. Generalnie muszę przynać rację koledze kolegi że jeździ felką, każdy egzotyczny pojazd oraz duży wiąże sie z kosztami np, opony do FC zazwyczaj niskoprofilowe kosztują sporo, np 400 zł /szt. Do omegi nie wiem jaki tam rozmiar ale jeśli R16 to spokojnie 400 zł/ szt, podobnie jest z OC, jak byś kupił dwulitrowego egemplarza to myślę że 1400zł albo coś koło samo OC a do felaśki myślę że spokojnie zejdziesz poniżej tysiaka, aha i pamiętaj że młodym dowalają zwyżki za młody wiek właściciela. Fela wydaje się rozsądnym wyborem ;)
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS z mocną V-ósemką lub V-szóstką?
    Wygląda na to, że Lexus po raz kolejny szykuje coś specjalnie dla fanów szybkich sedanów. Wniosek, który japońska marka złożyła w amerykańskim urzędzie patentowym, sugeruje, że w przyszłości na drogi ...

13 Lis 2009, 15:33

Tyle ze fela mnie odstrasza tym zimnym wnetrzem. Zle sie czuje w tym samochodzie. Zupelnie nie mam komfortu w srodku. A naprzyklad jak usiadlem w omedze ze skora to az sie chcialo ja miec dla siebie :D
No to roznica w oc jest duza bo kolega placi za fele 1,3 800zl OC. Ale jest zapisany jako wspolwlasciciel na ojca wiec ma nizej OC jakby mial placic sam za siebie.
No Octavia to tylko ta z bezowa skora, albo czarna deska rozdzielcza. O mniejsce mnie nie zalezy, bo przewaznie bede jezdzic sam albo w 2 osoby. Raz w miesiacy moze samochod bedzie pelen bo dziadkow czea bedzie podwiezc na badania :P
foemka
Początkujący

13 Lis 2009, 19:11

No to FC 1.8 :mrgreen:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

13 Lis 2009, 19:35

Dobra dzieki wam moje pole widzenia samochodow troche sie sciasnilo, wyrzucam omege odrazu bo jednak nie bedzie tania w utrzymaniu, octavie przy okazji tez.
Zostal mi fiat coupe.... no i ten nieszczescny peugeot 406 coupe. Mozna go znalezc po podobnej cenie (15 tys okolo). Co bedzie lepsze i tansze? Bo slyszalem ze ten peugeot to nie na polskie drogi.
Co bardziej przemawia za nowym kierowca ktory chce miec sredniawe auto? Lecz nie wydawac fortuny w samochod? Lecz tak w miare
foemka
Początkujący

14 Lis 2009, 09:33

Tak jak mówiłem dla mnie FC :mrgreen:
Jest bezawaryjne i jak założysz gaz tanie w utrzymaniu :wink:
Jest dobrze wykończony, duży zbiornik paliwa, frajda z jazdy, Ergonomia (w końcu PININFARINA) , biegi wchodzą lekko i płynnie :wink:
Z minusów dla początkującego to słaba widoczność do tyłu :wink:, Małe lusterka nikt nie patrzył żeby było dużo widać tylko żeby ładnie wyglądało :grin:, zły rozkład mas (lubi zarzucić tyłem)

Jako, że zbliża się zima i zakładamy że masz Qupete to rada:
Zero ręcznego, chłodnica pół przysłonięta. Uszczelki nasmarowane, raz w tygodniu zamki smarowane i zawsze w plecaku mały odmrażacz na wszelki wypadek. :mrgreen:
Bo przy sporym mrozie FC lubi nie dać się otworzyć :grin:. Ja trzymam w garażu przez zimę ale kto jeździ w zimę FC ma z tym kłopoty :grin:
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lis 2009, 12:31

A może kolego jako tania w utrzymaniu alternatywa Astra I z 1,6 16v..? Na pewno nie jest najnowsza ale wydaje mi się że lepiej wygląda w środku od Feli... Jeśli chodzi o moc to może nie jest FC ale z tym motorem daje radę..!
-a opony po 150 a nie po 400...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

14 Lis 2009, 12:40

Oponki do FC nie są po 400 :smile:
Chyba, że potrzebne Ci są jakieś bardzo dobre... Ale do 1.8 nie ma sensu myśleć nad porządnymi oponami :wink:
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lis 2009, 13:17

Heh o Astrze myslalem pierwszorzednie ale odrazu mi odradzali bo stary rocznik.
Rzeczywiscie astra jest dla mnie super samochodem. Jeszcze Corse bralem pod uwage corsa B z 2000r. Ale wole cos lepszego i wiekszego. Audi A4 I tez bralem pod uwage ale jednak nie ta cena. No i Saab 9-3 ale za duze silniki a za mala moc. Mazde 626 ale tez starawa troche. No i oczywiscie hyundai coupe ale chyba jeszcze wiecej pali niz FC.
Czyli zostal mi fiacik, w sumie dobrze ze fiat, bo babka ma fiata i zawsze mowila ze sa najlepsze (fanwomenka) i jak powiem jej zeby sie dolozyla do fiata to sie z pewnoscia dolozy :P No a fiata bravo sobie odpuszcze bo tez mi sie podobal
foemka
Początkujący