Auto za jak najmniejszy hajs

28 Lis 2014, 23:14

@Koniu: wszystko: rdza, przegub, przepływka, hamulce, zawieszenie, świece, wtryski..... :D a do tego OC jest do opłacenia za dwa tygodnie ;) więc liczę, że jak za jakieś niewielkie pieniądze wystawię to jakiś handlarz się skusi :) bo prywatnie nie chciałbym sprzedawać.... wiesz, jakąś moralność mam....
@Poszukujący: Lanosa jak najbardziej biorę pod uwagę, aczkolwiek w EL żadnego nie wyczaiłem a nie wiadomo ile po auto jechał nie będę :)
@Barol: no właśnie słyszałem różne opinie :) Poldona bym nawet chętnie wziął, kiedyś o takim marzyłem <3 a ostatnio myślałem o jakiejś tylnonapędówce żeby się zapoznać z RWD a potem może w KJS-ach nią pośmigać :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

28 Lis 2014, 23:32

Tylko znalezc poldka bez pożartej budy to jest osiągnięcie. A lanosa warto szukac, ja od siebie powiem, ze szukaj samej benzyny i sam zaloz sekwencje - jak chcesz dluzej pojezdzic. Padaka instalacja zalozona przez idiote w tym aucie tworzy sporo problemow w wersjach 16v.
Chyba, ze fkatycznie na pół roku to kupuj jakis sensowny i w miare tani, lanosy są pancerne wlasciwie, ja po lesie swoim 1.4 poprzednim smigalem dluugi czas i nic mu nie było, sprzedałem jak miał 420k km najezdzone bez remontu, obecny wlasciciel dobił w sierpniu do 450 i nadal nic mu nie było (z czego ~420 na lpg :P)
Poszukujący
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 04 2010
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Lanos
Silnik: 1.6 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1998

29 Lis 2014, 07:08

Chociaż nie ukrywam, że wolałbym coś większego - cóż, z Lanosem czy Poldkiem miałem nieco wspólnego i nie wspominam ich jako aut z dużym bagażnikiem :)
166 2,4 JTDm - jest
156 19 JTD - była
306 1,4 - był
autoitalia
Aktywny

Prawo jazdy: 11 03 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Alfa Romeo 166
Silnik: 2,4 JTDm 175 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

29 Lis 2014, 09:58

320l w lanosie sedan nie jest moze powalające, ale coś za coś - chcesz auto tanie w utrzymaniu.
Zresztą - ile razy w roku jezdzisz z pełnym bagaznikiem? Nam ostatnio wypadł wyjazd w 5 osób lanim do wrocka na tydzien (kazdy musial wziac bagaze) i dalo sie zapakować, trzeba po prostu logistycznie rozplanowac bagaże ;) Tym bardziej, że ludzie mieli niespodziankę, bo mysleli ze jedziemy sebringiem a tu psikus i połowę mniejszym lanosem. Ja do sedana nigdy nie miałem problemu się spakować, w poldasie nie raz sie woziło całe szafy wiec tu tym bardziej nie rozumiem istoty problemu.

Wybrzydzac mozesz jak bedziesz miał odłożone 30-50 tyś, za małą kase nie ma co cudować i się bierze co jest, a nie ukrywajmy - lanos to jedna z ciekawszych opcji aut <5 tyś, cokolwiek by ktoś nie powiedział to są to wozy chyba najtańsze w utrzymaniu, które zapewniają sensowny komfort podróży (zeby nie było, że jeżdze lanim i go wciskam na siłę - ale po prostu oceniam sprawe obiektywnie, 99% posiadaczy ktorzy maja albo mieli lanosa powiedza to samo, najczęściej psioczą ludzie, którzy tym autem nigdy nie jeździli).
Prestiż marki nie powala, ale za to mamy całkiem fajną cenę - bo gdyby to było auto z logiem VW na masce pewnie dzisiaj kasowaliby po 10 koła za najtańsze egzemplarze.
Poszukujący
Nowicjusz

29 Lis 2014, 11:13

No to może Daewoo Nubira Kombi?
[link do oferty na Allegro wygasł] - tylko pod tymi nakładkami na progi wyczuwam rdze.
[link do oferty na Olx wygasł] - dużo rzeczy porobione.
[link do oferty na Olx wygasł] - tylko ta liczba wyświetleń zastanawia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Lis 2014, 12:45

Jak nuba to 1.6 szukac, 2.0 daewoo mają pewną wadę dotyczącą obracajacych sie panewek, koszt naprawy z reguly przewyzsza wartosc auta. Fakt, ze 1.6 w kombi, zwlaszcza zaladowanym jest troche mulaste, ale te jednostki są praktycznie niezniszczalne - sam osobiscie znam przynajmniej 4 te silniki, które mają grubo ponad 300-350k najezdzone i latają, 2.0 du rzadko kiedy osiąga 250, wiekszosci sie nie opłaca remontowac z racji panewek ;)
Poszukujący
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

29 Lis 2014, 12:52

fajnie że 2.0 na taksówkach robią po 500 tysięcy..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Lis 2014, 13:40

Robiłem ostatnio wlasnie taka taksówkę 'robiaca' 500 tysi, 230 przebiegu, żłopała olej, panewy do roboty. Fakt - jak ktos dba o silnik, nie zamula go (wycieranie panewek), dba o wymiany oleju to da się tym dociągnąć - niestety realia są takie, ze uzywane nubiry - zwłaszcza tanie - sa sprzedawane bo albo żra olej, albo panewki postukują powoli i będą do zrobienia. 90 na 100 2.0 ma ten defekt, trafienie na względnie sprawną graniczy z cudem praktycznie na rynku wtórnym. Pomijam już zajeżdzenie modeli w wersji kombi.

Moze niektórym moje tezy będą się wydawać dziwne, jednak zbyt długo siedzę w DU (praktycznie od 2 klasy technikum, 7 lat serwisowania własciwie tylko DU i Opla będzie) zeby pomijać taką kwestię. Sensowniejszym wyborem obecnie jest 1.6 w budzie kombi, silnik sporo bardziej wytrzymały i bez bzdurnych usterek (+łatwiej sie serwisuje osprzęt niz w zabudowanym 2.0).
Co nie zmienia faktu, ze i tak osobiście szukałbym lanosa - więcej zadbanych aut jest, sporo z forum daewoo sprzedawanych, które są w całkiem fajnym stanie technicznym, do tego często w psich pieniądzach. Szukanie nubiry w życiowym stanie może zając spooro czasu, a autor az tyle nie ma - nie tak dawno ze znajomym szukaliśmy wlasnie kombi, wersja silnikowa nie miała znaczenia w sumie, poszukiwania od czerwca do listopada, nie znaleźliśmy nic, znajomy kupił lanosa. Szkoda czasu - no chyba, ze chcemy kupić auto na pół roku a później je oddać na szrot albo sprzedać ze stratą bo się okaże, że to się sypie, tamto siada i pare innych pierdół (wyskoczy np. upg i hamulce tył i jesteśmy ~1.5 - 2k w plecy żeby to sensownie zrobić żeby pojeździło. Mało kto o tym mówi, a potem się okazuje ze ręcznego nie ma, a serwis tarcz kotwicznych wychodzi ponad tysiaka).
Poszukujący
Nowicjusz