Auto za ok 25k

27 Kwi 2017, 21:27

Witam,

Przeglądam to forum od dłuższego czasu. Założyłem dzisiaj konto, abyście pomogli mi zakupie nowego auta (a może zostać przy starym?). Posiadam Mitsubishi Carisme 1.6 z 2002r. To moje pierwsze auto, którym poruszam się od 7 lat. Obecnie musiałbym wyłożyć jakieś 3k aby doprowadzić ją do stanu w pełni użytecznego (blacharka z przodu + zawieszenie tył) co przekraczana wartość samego auta :)

Co do wymagań do ewentualnego auta:
- Benzyna,
- Dość "świeże" (nastawiam się na kolejne 7 lat eksploatowania przy niewielkich przebiegach (ok 10k rocznie, 90% miasto),
- Tanie w eksploatacji i możliwie ekonomiczne.

Rozpatruję:
CITROEN C3 II 1.4
FORD FOCUS II 1.6
HYUNDAI i20 1.4
KIA Pro Ceed'd 1.4
KIA Rio III 1.4 (da sie dostać coś sensownego za 25k?)
MAZDA 3 I 1.6
OPEL Astra H (GTC) 1.6
RENAULT Megane 3 1.6
RENAULT Laguna 2.0
SKODA Fabia II 1.4 lub 1.6
VW Polo V 1.4

Z góry dziękuję za pomoc:)
Mort
Obserwowany

Auto: Mitsubishi Carisma
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

29 Kwi 2017, 08:09

7 lat eksploatacji używanym, nowoczesnym autem to sporo - jeśli priorytetem są koszty utrzymania szukałbym czegoś prostego i z dobrymi blachami. VW Polo V 1.4 będzie bardzo ok, pancerny silnik, świetne blachy, niewielkie gabaryty, zwrotność (sprawdzi się w mieście).
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Kiedy spada temperatura, spada też ciśnienie w kołach!
    Zbyt małe lub zbyt duże ciśnienie w oponach to dłuższa droga hamowania i gorsza przyczepność na zakrętach. Za niskie ciśnienie w oponach wpływa na przyspieszone zużycie opon. Ubytek o tylko 0,5 bara wydłuża drogę hamowania ...