Auto za około 10 tys

03 Paź 2017, 10:08

Witam,

chciałbym kupić auto za około 10 tys (ogólny koszt tj. z możliwą naprawą). Dużo wymogów mam jak każdy, aczkolwiek myślę, że znośne:

- spalanie do 12l w mieście
- w miarę mocny silnik, na te chwilę mam 101KM i jest to stanowczo za mało, potrzebowałbym (dla własnej przyjemności oczywiście) coś w okolicy 160-200KM, żeby osiągnięcie tej setki nie trwało 11-12 sekund
- wytrzymałe lub nie drogie w naprawach
- klimatyzacja
- miło by było gdyby autko było w granicy "reprezentatywności"

W tej chwili posiadam Astre II z silnikiem benzynowym 1.6 101KM, spalanie średnio na te chwilę wychodzi 7,4l/100km

W zależności od tego czy zmienię pracę (po lewej przebiegi na obecną chwilę) rocznie robię 12-20tys.

Auta, które mi się podobają (od razu dodaję wzmiankę, że nie mam pewności cena - jakość zakupu) :

- Passat b5/b5 fl
- Vectra C
- BMW e46
- Seat Leon I (chociaż w moim odczuciu - po zdjęciach, wnętrze nie powala)

To chyba tacy główni faworyci w tej cenie, na których lubię zawiesić oko.
Chyba, że wydać kasy na poprawki i zostać przy Astrze II? :ok:
Frekz
Początkujący

Zdjęcia: 8
Auto: Opel Astra

04 Paź 2017, 13:22

Czy mógłbym liczyć na jakąś sugestię :)? Nie musi być wylewanie opinii tylko krótka odpowiedź :). Byłbym bardzo wdzięczny
Frekz
Początkujący

04 Paź 2017, 13:42

Musisz się najpierw zastanowić czy chcesz diesla czy benzynkę ew. z gazem.
e46 będzie ciężko kupić w dobrym stanie i w takich pieniążkach, niestety ale jest część społeczeństwa co kupuje te autka tylko do piłowania pod blokiem :mrgreen:
passerati to ulubione autko Polaków, więc handlarze cały czas ściągają je na potęgę w każdym stanie i wystawiają jako igłę :D
toledo to niemiecka precyzja i hiszpański temperament, w praktyce bywa różnie :P myślę, że ciekawa alternatywa dla vw
vectra c to bardzo udany model, wygodny, komfortowy i utrzymanie nie kosztuje majątek.
Na pewno łatwiej będzie znaleźć w dobrym stanie vectrę c niż e46 czy passearati. Sam stoję przed zakupem autka i myślę właśnie o vectrze c, ostatnio też o e46 i mazdzie 6. Z tym, że w Niemczech będzie mi łatwiej znaleźć dobry egzemplarz niż w PL.
marks166
Nowicjusz

Auto: mazda

20 Paź 2017, 17:20

No hej,

a powiedzcie mi czy warto w ogóle zamieniać w sumie sprawne auto, na auto za 10-15 tys? Biorąc takie np audi a3 8l dostanę w podobnym wieku a nieznanym stanie. Co sądzicie?
Frekz
Początkujący

20 Paź 2017, 17:22

Skąd mamy to wiedzieć? Twoje życie, Twoje pieniądze, jeśli masz budżet wolny na auto i chcesz, kupujesz. W sumie zadając takie pytanie wychodzi na to, że zmieniać nie musisz ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2017, 19:09

Frekz napisał(a):a powiedzcie mi czy warto w ogóle zamieniać w sumie sprawne auto, na auto za 10-15 tys? Biorąc takie np audi a3 8l dostanę w podobnym wieku a nieznanym stanie. Co sądzicie?

Nie warto, wpierdzielisz się tylko w większe wydatki, ale nie trzymaj za długo żeby nie skończyło na złomie pamietaj że auta za 2-4k tak łatwo się nie sprzedaje jak za 7-12
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

21 Paź 2017, 09:34

A3 8l będzie w bardzo dobrym stanie za 10 tysięcy. Pytanie jednak czy warto? Nie warto, to technologicznie to samo co Astra, Golf, Octavia I, Focus I itd...
Za 10k poszukałbym Corolli E12, Focusa Mk2. Za 12-13k może dostaniesz Astre III generacji.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Paź 2017, 12:28

Raczej wątpię w dobry stan focusa mk2 za 10 tys..chyba że 1,4 80 konne ale to pojedzie gorzej niż w takim A3 1,6 mpi

A i wyposażenie będzie słabiutkie
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

21 Paź 2017, 14:26

Focusa kupi spokojnie, z silnikiem 1.6. Nie będzie to full wypas ale klimatyzacja, el, szyby i inne podstawowe rzeczy się znajdą.
Koniu
Forumowicz VIP

21 Paź 2017, 14:46

Oczywiście, że kupi Focusa mk2 za 10 tys. zł. Kolega od 2 miesięcy próbuje sprzedać polifta z dwulitrowym dieslem na wypasie (aktualna cena to 12 tys.) i zainteresowanie bliskie zeru. Duża podaż aut poflotowych na rynku robi swoje. P.S. Dobrze Cię widzieć z powrotem Koniu :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

21 Paź 2017, 15:42

łysy polifta za 12k nie może sprzedać? :shock: Podeślij mi na PW, znajomy szuka jakiegoś niedużego kompakta, z dieslem do 14 tysięcy.
Koniu
Forumowicz VIP