REKLAMA
Witam, planuję kupić samochód za około 20 000 zł. Będzie on zakupiony, zarejestrowany i użytkowany na terenie Niemiec.
Roczny przebieg jaki planuję zrobić to 12 000 - 16 000 km, zarówno dojazd do pracy (30 km dziennie) jak i dalsze trasy (przejazd z zachodu DE do zachodu PL) będą biegły w większości przez autostradę (120-130 km/h).
Na co zwracam uwagę:
- mozliwie niska awaryjność,
- opłaty jakie obowiązują na terenie Niemiec,
- nieduże koszty utrzymania, części zamienne,
- ABS, kontrola trakcji (chociaz to juz chyba standard w przeglądanych przeze mnie aukcjach),
- nie potrzebuję wbudowanej nawigacji, zaawansowanego komputera pokładowego, grzanych tyłków itd.,
- nie potrzebuję sporej mocy, jezdzę w miare spokojnie, z drugiej strony pojemność 1.0 moze
- z "bajerów": mile widziany tempomat.
Głowie zastanawiam się nad:
- Ford Focus MK2 (raczej po lifice),
- Opel Astra H,
- Ford Fiesta MK7,
- Opel Corsa D.
Zaglądam rowniez na oferty Seata Ibizy, Kia Cee'd, Hyundai i30. Pomijam auta marki Audi, VW i BMW - wg mnie drogie, stare i zajechane przez Sëbixöw.
Dylemat laika:
Fiesta/Corsa/coś małego - nowszy rocznik = mniejsze opłaty obowiązujące w DE, z drugiej strony dość małe silniki - widzę sporo ofert Corsy 1.2 lub Fiesty 1.25 benzyna w atrakcyjnej cenie, lecz jeżdżąc często te 120/130 km/h mogę je zbyt mocno eksploatować.
Focus/Astra/coś większego - większe silniki w ofercie = nieco mniejsza eksploatacja kosztem starszego rocznika. Co lepiej wybrać?
Zalezy mi tez na pomocy przy wyborze typu silnika ze względu na planowaną jego eksploatację. Początkowo byłem przekonany do benzyny - wyższy koszt paliwa ale za to mniejsza awaryjność. Po przekalkulowaniu rocznego przebiegu może wybór nie jest tak oczywisty. Zatem: "Diesel czy benzyna?"
Będę wdzięczny za:
- ogólne porady związane z rejestracja/ubezpieczeniem samochodu w DE (mało Niemców potrafi/chce rozmawiać po angielsku a niestety mój germański jest mierny),
- doradzenie/odradzenie konkretnych modeli które wymieniłem + chętnie poczytam o innych propozycjach
- diesel czy benzyna?
- "1.2 benzyna starczy" lub " minimum 1.6"