Auto za około 20tyś 5d diesel

21 Cze 2011, 21:05

Witam. Muszę kupić auto typowo rodzinne w sedanie albo hatchbacku za kwotę około 20tyś. Na początku szukałem coś typu golfa IV ale po przymiarkach okazał się za mały. Dobrze by było aby auto było mało awaryjne i ekonomiczne, coś w dieslu. Co waszym zdaniem opłaca się kupić za tą kwotę?
Moje typy to:
Passat B5FL 1.9TDI 130KM 2001-2003r.
Laguna 2 FL 1.9dci 120KM >2005r. (tutaj po lifcie podobno auto dopracowane i mało awaryjne)
Peugeot 407 1.6HDi 110KM ~2004r. (w tym modelu jest filtr cząsteczek stałych FAP i nie wiem jak to jest z tym w praktyce i czy warto go kupić).
Citroen C4 1.6HDi 90KM, tutaj jeszcze nie wiem jak z miejscem w środku
Fusion
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

22 Cze 2011, 08:08

Jezeli szukasz auta mało awaryjnego odrzucił bym ma Twoim miejscu Lagune i Passata, dlaczego? W Lagunie może zepsuć się dosłownie wszystko(oprócz silnika DCI sa wytrzymale), w passacie siada elektryka, zawieszenie nie nalezy do najlepszych ale najpowazniejsza jest wymiana pompowtryskiwaczy ktore czesto sie psują(sa bardzo czule na jakosc paliwa i na ostra jazde na zimnym silniku)
Myslales moze na np Citroenem C5 2.0HDI? Możliwe ze uslyszales opinie "specjalistow" ktorzy twierdza ze zawieszenie hydrauliczne sie psuje i dlatego go odrzucasz, ale to jest kolego MIT, zwieszenie w Citroenach jest trwałe i tanie w naprawach.
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Cze 2011, 08:37

ostatnio miałem do czynienia z Xsarą Picasso i miło mnie zaskoczyło to auto lub zobacz C4 Picasso ,auta niby nie duże a mają dużo miejsca ,możliwość wyjęcia foteli każdego z osobna ,spory bagażnik ,schowski,dobra pozycja za kierownicą ,lepiej wybierać z silnikiem 2,0HDI 90km ,polecam.Opis zakupu XP znajdziesz tutaj http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogspot.com/
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Cze 2011, 09:21

Laguna właśnie po lifcie podobno jest bardzo mało awaryjna, można ją znaleźć z fajnym wyposażeniem z dobrej cenie.
Ten Citroen C5 na pewno będzie komfortowy z tym zawieszeniem ale cena jest już trochę większa, chyba, że rocznik ~2002 ale tutaj wygląd już odbiega na minus od passata czy laguny. Ten silnik 2.0HDi też ma filtr cząsteczek stałych?
A co powiecie o peugeocie 407? Podobno super się prowadzi dzięki zawieszeniu wielowahaczowym z przodu i z tyłu, do tego jest trwalsze niż w passacie.
Zapomniałem dodać, ostatnio rozglądam się też za bmw 320d ale ciężko coś znaleźć ciekawego.
Fusion
Początkujący

22 Cze 2011, 09:30

Laguna III to tak ale po lifcie to nie jestem tego tak pewien ,Peugeot 407 dobre rozwiązanie i faktycznie miękko się nim jeździ
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Cze 2011, 15:38

Laguna z 2005 roku jest warta rozważenia. Awaryjne były okazy z początku produkcji te z 2005 roku to już poprawione egzemplarze co nie znaczy, ze nie przytrafi się awaria. W każdym modelu trafiaja się felerne egzemplarze.
P407 jest dość ciasnawy z tyłu.

Też popatrzyłbym za Xsarą Picasso. Może Zafira.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody koncepcyjne BMW Design
    Samochody koncepcyjne to doskonałe pole do popisu dla projektantów. Od elektrycznych układów napędowych, przez drzwi otwierane do góry, po nowatorskie materiały nadwozia – koncepty zawsze wybiegają ...

22 Cze 2011, 16:47

Właśnie zauważyłem, ze jest trochę za ciasno z tym peugocie ale wygląd ma fajny :) Szukam tej laguny ale znaleźć coś konkretnego za 20tyś jest bardzo ciężko.
Fusion
Początkujący

22 Cze 2011, 20:31

A jak wygląda sytuacja z Citroenem C5 w benzynie 1.8 125KM? Rozmawiałem ostatnio ze znajomym i polecił mi benzynę ze względu na niewiele większe spalanie ale za to dużo tańsze części w razie awarii.
Warto się tym interesować? Roczne przebiegi będą między 8-15tyś km
Rocznik 2006 z małym przebiegiem można znaleźć za około 23tyś
Fusion
Początkujący