Auto za około 25 tyś. do zagazowania

29 Sie 2013, 09:11

W tym temacie: focus-jaki-silnik-vt67672.htm przekonałem się, że nie chcę ryzykować z zakupem diesla. Moje roczne przebiegi to 12-15 tyś. km, jeżdżę dynamicznie i często przewożę 2-3 os. z bagażami.

Wymagania:
- bagażnik >390l
- w miarę oszczędny silnik o mocy około 110-120KM
- radio cd/mp3
- najlepiej samochód kompaktowy, raczej nie kombi

Wskazane:
- skórzana kierownica
- sterowanie radiem z kierownicy
- klimatronic
- wiek auta 5-6 lat

Całkowity budżet to 30 tyś. ale to jest maks już ze wszystkim - zakładam że 3 tyś. pochłonie instalacja gazowa, a 1 tyś. trzeba będzie na początku w auto zainwestować. Do tej pory szukałem Forda Focusa lub Fiata Bravo z rocznika od 2008, ale Focus z dobrym wyposażeniem w tej cenie jest raczej nierealny, a Fiaty są tylko sprowadzone. Nie bardzo widzę na rynku inne opcje, macie jakieś propozycje? Zastanawiam się czy moje wymagania nie są zbyt wygórowane. Za około 20-22 tyś. można znaleźć ładny egzemplarz Focusa z 2006 roku, często krajowy i nieźle udokumentowany.
Madrid 7
Nowicjusz

29 Sie 2013, 09:15

Focus nie nadaje się do gazu. Poszukaj moze Astry G. Znsjdziesz taka z końca produkcji, z polskiego salonu, z małym przebiegiem.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sie 2013, 09:50

Astra niestety odpada ze względu na wygląd.

Dzwoniłem tutaj: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i samochód miał uszkodzenia przodu: maska, reflektor zderzak i błotnik, ale silnik podobno nieruszony. Sprowadzony 1,5ms temu, 2 komplety opon w dobrym stanie. Co o tym sądzicie?
Madrid 7
Nowicjusz

29 Sie 2013, 10:07

Tylny zderzak z prawej strony też ma inny odcień.
A coś z tych?
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
[link do Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2013, 10:28

Megane ma zbyt mały bagażnik, Octavia nam nie odpowiada, a Astra... w sumie mógłbym ją rozważyć, z tym że w tej cenie jest też taki Focus [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i on mnie bardziej przekonuje. Co do gazu w Focusie to rozmawiałem z jednym z polecanych zakładów montażu instalacji LPG i stwierdzili, że jak się dobrze dobierze i założy instalację to problemów na pewno nie będzie.
Madrid 7
Nowicjusz

29 Sie 2013, 13:48

A ja powiem, że co do stawianych wymagań to najbardziej pasuje jakaś Octavia.
Natomiast co do lpg w Focusie, to niestety ale faktycznie niezbyt dobrze toleruja lpg, przynajmniej silnik 1.6 ( za słabe głowice itd), jak juz to silnik 1.8, 2.0 sam za takimi sie oglądałałem :) . Może jeszcze jakiś Golf, Leon lub Altea by podszedł?
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowe systemy miejskie we Włoszech wdrożone przez Kapsch
    Firma Kapsch TrafficCom, specjalizująca się w innowacyjnych rozwiązaniach z zakresu telematyki transportu, wygrała kolejne trzy przetargi na przygotowanie oraz wdrożenie inteligentnych systemów zarządzania ruchem miejskim ...

29 Sie 2013, 14:05

Ogólnie fordy kiepsko znoszą gaz.
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2013, 16:48

Focus 1.6 generalnie i tak mógłby być za słaby, bardziej bym mierzył w 1.8, ale te są z kolei dość mało popularne. Golf nie, Leon jest fajniutki ale ma mały bagażnik a Altea nie za bardzo...

Cóż, widzę że niewiele więcej można w tej cenie wycisnąć dlatego wynegocjowałem zwiększenie budżetu o 5 tyś. Łącznie jest zatem 35 tyś, przy założeniach podobnych do wcześniejszych. Jako że bravo podoba nam się najbardziej, to będę pewnie szukał krajowego egzemplarza, w który nie będę musiał od razu inwestować, a jedynie założyć instalację LPG.
Madrid 7
Nowicjusz

29 Sie 2013, 18:09

Całkiem przyjemne są także te [link do oferty na Allegro wygasł] tylko trzeba by było dobrze poszukać :yes: , lub trochę ciaśniejsze, ale z klasą 8) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ( być może te same silniki co Fiat), a może coś bardziej kosmicznego ;) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]. To są tylko takie moje przemyślenia ile można juz wyrwać w tej kasie :roll:
napoleon
Początkujący

Zdjęcia: 3
Auto: Ford Mondeo
Silnik: benz.lpg

29 Sie 2013, 18:11

A moze Fiat Grande Punto? Trochę mniejszy ale fajny :)
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2013, 18:18

Kup Pan Mazde 6 liftback lub sedan. Silnik 1.8 120KM spalanie srednie 8,5l. Koszt dobrej instalacji to 2500zł ale wystarczy i taka za 1900zł. Trzeba sciagac kolektor do nawiertów przy montażu gazu.
Mamy taka mazdzioszke fajne auto. Ma wbudowane fabrycznie radio/cd bez mp3 ale jest sposób na mp3 w postaci carlinka. Rozrzad jest na lancuchu.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

29 Sie 2013, 18:20

I bardzo duże problemy z rdza :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2013, 19:13

Megane mi się podoba (no poza tym elektronicznym prędkościomierzem sic!) i spełnia kryteria, ale jednak Bravo ma jak dla mnie to coś :)

Mazda 6 to jednak już duży samochód, a aż tak duży nie jest mi potrzebny. Zamiast większego wolę nowszy. Za to dość poważnie rozpatrywałem Mazdę 3, ale trochę obawiam się drogich części zamiennych (jak to wygląda w praktyce?) i w 3ce brakowało mi silnika 1.8, bo 1.6 za słaby a 2.0 to już ładnie spali przy moim stylu jazdy.

Punto za małe, warunek z bagażnikiem jest nie do ruszenia - teraz mam około 400-420l i nie raz nie dwa się do niego nie mieściłem, ale nie miałem możliwości zdjęcia półki a w hatchbackach taka możliwość jest.
Madrid 7
Nowicjusz