Auto za około 35 000 bardziej rodzinne niż sportowe

21 Lip 2013, 14:01

Witajcie.
Dokładnie rok temu szukałem tutaj auta i po roku znowu szukam z tym, że przez ten czas uległy zmianie moje preferencje jak i sytuacja życiowa...
Może zacznę od kwoty w wysokości 30000 do 35000 (plus zachowane około 4tys na "pierwszy przegląd").
Szukam auta raczej rodzinnego niż małego, ale bez przesadyzmu - zawsze lubiłem autka małe.. no ale urodziła mi się córeczka i muszę móc w takim samochodzie zamontować fotelik i wcisnąć wózek do bagażnika plus "torebkę" żony.
Autem jeżdżę raczej dużo tzn. tygodniowo w mieście około 80km w mocnych korkach plus około 500km w trasie. Być może niedługo zmniejszą mi się kilometry trasy na rzecz miasta, ale generalnie jeżdżę sporo tzn może nie tak dużo jak niektórzy, ale niedzielnym kierowcą też nie jestem.
Wymyśliłem sobie, że chce samochód mający około 150km, skórzaną tapicerkę, tempomat, czujniki parkowania (zwłaszcza jeśli jest krową a na osiedlu jest odwieczna walka o miejsce do zaparkowania) no i klimę :). Zawsze wolałem benzyne od diesla, ale kogo nie pytam to wszyscy mówią że diesel, diesel diesel bo ekonomia... więc nie zamykam się na diesle ale lobię benzyny. Chociaż oczywiście nie chce żeby auto paliło mi bardzo bardzo dużo, bo mam rodzinę..
Wszystko to zebrałem w kupę i oglądam te auta, ale żadne jakoś nie pasuje. Znajomy mechanik mówi, że dla mnie to tylko octavia 1.9tdi bo jest nie do zajechania, a jak wspomniałem o wersji 1.8tsi to usłyszałem - odpuść. No i nie wiem kurde bo nie chce żeby samochód za te pieniążki rozpadł mi się od razu. Jest jeszcze kwestia rocznikowa i myślałem że najstarsze co chce mieć to rok 2007.
Myślałem o: ford monde, skoda octavia, audi a4, citroen c5, alfa 159, fiat croma, może jakieś bmw?
Usłyszałem o tym tak:
ford monde - wadliwy
skoda octavia - jak silnik vw to tylko i wyłącznie 1.9tdi inne się rozpadją
citroen c5 - nie nie nie
alfa 159 - podobno trwałe jak na alfę ale części i serwis przerażająco drogi
fiat croma - nic o nim nie słyszałem

I zastanawiam się czy najpierw nie wybrać konkretnego silnika a potem szukać budy z takim sercem.. Doradźcie coś jak potraficie bo ja już głupieje... Wymagania mam konkretne raczej plus chciałbym żeby był to samochód na którym mogę polegać.
Dzięki wielkie z góry!
astondb9
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001

21 Lip 2013, 17:55

Powiem tak 2 tygodnie temu doradziłem temu Panu z tego tematu: nowy-oszczedny-diesel-vt66404.htm Możesz do niego napisać co kupił ale Laguna 3 to jest ekonomia, zupełnie nowa jakość, super diesel lub benzyna no i nie banalna stylistyka. Co ja będę pisać masz tam wszystko no i jeszcze to: [link do autocentrum.pl wygasł] Na samy dole masz opinie.

Lepsza od Octavii z prostej przyczyny Octavia to proste i nudne auto którego nie brakuję, a w dodatku Lagunka młodsza ! 2009 rocznik za 35 tys. z navi kupisz :)
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 9
Auto: Astra H 1.6 / Clio 2 FL 1.2

21 Lip 2013, 18:09

Hmm jesteś drugą osobą która zwraca mi uwagę na to auto.. Nie wiem czemu je pominąłem w poszukiwaniach. Auto wizualnie podoba mi się. Pytanie zasadnicze czy lepiej polować na silnik benzynowy z turbiną czy bez? Ktoś na tej stronie w wypowiedziach napisał, że jakby miał wybór drugi raz to wybrałby wersję z trubiną... Czy może jednak diesle? Jak sprawa silnikowa w nich wygląda? Co będzie bardziej oszczędne w jeździe a co w naprawie / utrzymaniu?
Dzięki wielkie
astondb9
Nowicjusz

21 Lip 2013, 18:17

Mogę podesłać link o silniku 2.0 Turbo Renault który został najlepszym silnikiem Turbo dekady pod względem:
1. Spalania ( 9L przy Turbo to świetny wynik)
2. Trwałości ( Turbosprężarka mitsubishi, długa żywotność)
3. Świetne osiągi :)

Jest tak dobry więc dają go do prawie każdego modelu ( Renault Espace 2.0T), (Megane R.S 2.0T i 265 KM :) no i Laguna.

Ja bym brał 2.0 dCi 180 KM 8) Najmocniejsza wersja a spalanie ? około 7 L :D

Na prawdę warto, tym bardziej że jest to auto nie doceniane ze względu na Lagune 2 :(

Edit: Ja bym brał :D Ale jak masz trochę wiecej pieniędzy na 2.0T to bierz tylko jak mu dasz to i 15 łyknie ;) Ale wrażenia i bezawaryjność znakomite.
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 18:30

Czyli raczej polecasz diesla?
Ja myślałem o wersji 2.0T 16v 170km (bo są jeszcze 205km) chyba nie palą tyle samo? Bo zastanawiam się czy jest duża różnica między 2.0 140km a 2.0T 170km, te 205km wydaje mi się że jednak będzie przekraczał granicę mojego rozsądku.. choć pewnie że by się chciało.
Tak czy inaczej chciałbym żeby auto paliło mi około 10l/100km benzyny, jeżeli ta wersja 2.0T 16v 170km tyle pali i jest konstrukcją w miarę nie awaryjną to mam nowego lidera :)
astondb9
Nowicjusz

21 Lip 2013, 18:40

hym... ciężko mi powiedzieć czy będzie 205 KM palić więcej :) Ale zacznijmy od tego że ciężko na rynku znaleźć L3 w Turbo... Więc ja bym szukał dobrego egzemplarzu czy to 170 czy 205 KM ;)
Ale różnica w spalaniu będzie nie widoczna, a w przyspieszaniu tak, jak nie będziesz wchodzić na czerwone pole obrotomierza to 10L powinno się udać bez problemu :D
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 18:43

Aha i wiedz o tym że 2.0 dCi jest tak dobrą konstrukcją i jest tka wyciszony że chodzi jak benzyna na prawdę polecam wersję 180 KM ;) http://tvnplayer.pl/programy-online/zak ... 11507.html Zaraz na początku testuje L3 w dieslu 2.0 ale 130 KM ale warto oglądnąć .
turbiak
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2013, 18:53

A czy myślałeś kolego o saabie? Miesiąc temu kupiłem takowego i uważam że jest to super auto,mało pali mega wygodne, no i bardzo bezpieczne, i wbrew niektórym opiniom niedrogi w eksploatacji.Mój to akurat 9-3 2008r. 1.9 tid 120 km.

kolego
jarasgd
Początkujący

Prawo jazdy: 19 09 1978
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: saab 9-3
Silnik: 1.9 tid
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

21 Lip 2013, 19:03

Myślałem o saabie bo to autko nietuzinkowe.. aczkolwiek zamknięcie marki mnie martwi, bo za kilka lat może się okazać, że zdobycie części może być może nawet nie ciężkie a drogie.. chociaż on to chyba taki opel trochu? Boje się, że jak mi coś pójdzie to będę musiał wydać połowę wartości auta a nie wiem ile tym samochodem pojeżdżę, bo należę raczej do tych co nie wymieniają auta co rok.
Ta laguna mi się jakoś spodobała :) a i przejrzałem ogłoszenia na szybko to jest kilka propozycji 2.0t 170km... muszę poczytać o tych silnikach czy warto taką wersje czy może jak turbo to i diesel będzie dobry.
Trochę wybrzydzam, wiem o tym, ale ponieważ wydaje ciężko zarobione pieniążki a i w aucie spędzam dużo czasu to chce żeby było takie jak chce :wink:
No i raz jeszcze dzięki za propozycje które podsyłacie.
astondb9
Nowicjusz

21 Lip 2013, 19:14

Kolego marka saab nie umarła , kupiła ją firma ze Szwecji , i już są informacje w internecie o nowych modelach i przygotowaniach do produkcji.A jeżeli chodzi o części to jest tego naprawdę masę i zamienników i orginałów. Także o to nie ma się co martwić.A ja przed zakupem saaba także oglądałem sporo lagun i po zasięgnięciu opini u kolegów którzy zajmują się serwisowaniem zrezygnowałem z laguny.Osobiście prowadzę warsztat samochodowy,i miałem kilka saabów na podnośniku,i wiem że są to solidne auta. A tak jak wspomniałeś większość części zamiennych to opel vectra c ,insignia itp.
jarasgd
Początkujący

21 Lip 2013, 19:16

Saab 9-3, Alfa 159, Fiat Croma auto na jednej płycie podłogowej, różnice w konstrukcji zawieszania itp. Saab ma silniki Fiata przynajmniej diesle.
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM
Paliwo: Inne

21 Lip 2013, 19:18

I jeszcze jedno, utrata wartości renówki będzie dużo większa niż saaba, wystarczy przewertować allegro, dlatego na to zwróć również uwagę.
jarasgd
Początkujący

21 Lip 2013, 19:55

Jakoś ten Saab mnie nie przekonuje, tzn auto jest okej ale losy marki jakieś zawiłe.. chociaż i to auto powstało już w wyniku romansu saaba.. Tak rzeczywiście ktoś wykupił markę i to ze Szwecji ale podobno to Chińczyk :) i że niby saab ma się skupić na samochodach elektrycznych (chociaż spalinowe też mają być) i to z głównym rynkiem zbytu na Chiny i nie mają prawa do logo.. nie wiem i nie wnikam ale różnie to może być z taką marką. I wydaje mi się że saaby też polecą z ceną a właściwie już poleciały przez te zawiłości. Właśnie jakie tam są silniki w tych samochodach i od kogo? To którą wersję polecalibyście, pamiętając że celuje w okolice 150km.
Średnio też patrzę na to jaki spadek wartości będzie miało moje auto. Jest tu i teraz, mam określoną kwotę i patrzę co oferuje mi rynek, chce dokonać najbardziej optymalnego wyboru choć wiem że każda ocena jest subiektywna..
astondb9
Nowicjusz

21 Lip 2013, 20:00

Może Volvo V50 w benzynce, diesla z DPF nie polecam na miasto, auto dobrze się prowadzi, sporo części możesz pożyczyć z forda, bezawaryjne i komfortowe.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi

21 Lip 2013, 20:15

Ja u siebie mam silnik 1.9 tid 120 km, są to bardzo dobre silniki fiatowskie. 1.9 tid są również w wersji 150km, 175km. Przed zakupem brałem pod uwagę za i przeciw i w końcu zdecydowałem się na saaba i nie żałuję tego,to solidne auto. Jeżeli chodzi o utratę wartości , to właśnie ceny są teraz dobre,ale dużo już nie spadną ( to jest moje przypuszczenie ). Jednak za dobry egzemplarz trzeba swoje zapłacić. Najlepiej poczytać posty na forum saaba.Według mnie powinieneś przejechać się każdym autem i potem podjąć decyzję. Zyczę trafnej decyzji.
jarasgd
Początkujący