Auto "ze sportowym zacięciem" do 5tys jako drugi samochód

09 Maj 2014, 14:37

Witam, poszukuje jakiegoś "sportowego" auta. Mówiąc sportowy mam na myśli coś w stylu honda prelude IV (2.0). No własnie. Wiem ze za 5tys raczej nic idealnego i pięknego nie znajdę, ale chce mieć namiastkę.

- 5000 zł (nie liczę wydatków dodatkowych typu oc, przerejestrowanie itd)

-Auto będzie używane do szybkiej jazdy. Chciałbym aby trzymało się dobrze drogi i miało dobre hamulce. Jedzone głownie w weekendy, nie ukrywam, że będzie używane amatorsko na torze (okazyjnie). Taka zabaweczka

-Wymagam elektrycznych przednich szyb, wspomagania i w miarę wygody w środku. Wybebeszone wnętrze z klatka bezpieczeństwa odpada (aczkolwiek nie mówię, ze kiedyś nie wleci tam klatka).

zastanawiam się własnie nad honda civic V gen z silnikiem 1.5 90koni (a może jak sie trafi to jakaś b-seria?), lub hondą prelude IV gen w tym przypadku to 2.0 (h22 za mocne w sumie/h23 odpada z automatu). CRX odpada.

Będzie to moje drugie auto, w zimę raczej pod kocykiem w garażu. Liczę się z tym, że jak wezmę honde to będzie rdzewieć i remont silnika również trzeba będzie zrobić. W grę wchodzi również e36 1.8IS coupe.

Macie może jakieś propozycje? Miesięcznie będę robić no max 200km. Co nie zmienia faktu, ze wolałbym coś w gazie. Diesle nie wchodzą nawet w gre. Wolałbym również unikać golfów.

ps. Po przeczytaniu tego posta możecie mieć wrażenie, że jestem młody i gniewny który chce kogoś zabić. Owszem, jestem w miarę młody, ale jestem również rozsądny więc prosiłbym abyście nie krytykowali. Będzie to drugie auto.
AmatorWrazen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 2010
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Brak
Silnik: Brak
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

09 Maj 2014, 14:49

Toyota Paseo? Fajnie jedzie, jest tania i trwała :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

09 Maj 2014, 15:09

też biorę pod uwagę, całkiem przyzwoite autko. Znajomy takim się wozi, aczkolwiek bardzo mało ich jest i boję się jak z dostępnością części. Myśle również o mazdzie 323f z silnikiem 2.0 (v6 chyba to już jest)
AmatorWrazen
Nowicjusz

09 Maj 2014, 15:13

1.5 90 ps nie da Ci tego co byś chciał, to zwykły popierd do jazdy po mieście.

Jak już to 1.6 125 ps.

Ogólnie ciężki temat w tym budżecie, bo na 318is coupe to taki budżet dosłownie na styk, igły nie będzie, a może się trafi w stanie ok do jazdy. Może lepiej popatrzeć za 325i, ale w sedanie? Może dorwiesz jakiegoś, który jeszcze pojeździ, a jazda zupełnie inna niż 318is, które nie pali wcale mało, a jedzie tak sobie... To już lepiej 318Ti poszukać, lżejsza buda, a moc ta sama, tam już robi robotę ten silniczek. :)
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Maj 2014, 15:24

ogólnie to nawet wolałbym sedana szczerze mówiąc (nawet combi bym brał pod uwage) ale silnik 2,5 jest zdecydowanie za duży dla mnie. W e36 tylko te nowsze miały kontrole trakcji, a one kosztują odpowiednio więcej. Wezmę to jednak pod uwagę, może jakby trafić sedana z m54b25 pod maską to już całkiem poważny oprawca.

Dużo jeździłem znajomego e46 w sedanie (2.2) i jeździło mi się bardzo dobrze. Idę popatrzec jak e36 stoi cenowo z silnikiem 2.0+.

Boje się tego napędu na tył, jak jest okazja to zawsze wlece na jakiś parking.

Sam nie wiem teraz.
AmatorWrazen
Nowicjusz

09 Maj 2014, 15:30

Z częściami do Paseo raczej problemu nie będzie, może "wujek" szybki coś napisze w temacie :mrgreen:
Koniu
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault MORPHOZ - elektryczny samochód przyszłości
    Renault jak zawsze proponuje samochód, który wręcz fizycznie dostosowuje się do różnych potrzeb rodziny. Elektryczny - zaprojektowany na nowej platformie modułowej CMF-EV, opracowanej przez Alians, która ...
    Mitsubishi Fuso, czyli drzewo wschodzącego słońca
    Na zaproszenie Mercedes-Benz Polska gościliśmy w Japonii. Głównym celem wyjazdu tam, oprócz odwiedzenia wystawy samochodów Tokyo Motor Show, była prezentacja firmy Mitsubishi Fuso Bus and Truck Corporation ...

09 Maj 2014, 15:35

Co powiesz na takie auta:
Linki przykładowe:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] do lekkich poprawek blacharsko lakierniczych i szkoda że jest LPG choć teraz jest tańsze ubezpieczenie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] Do sporych poprawek blacharskich i chyba po młodym gniewnym.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2014, 15:56

auta po tuningu odpadają. Szukam czegoś w stanie w miarę fabrycznym. Toyota paseo chyba jest tym czego potrzebuje. Ostateczna decyzja nie zapadła jeszcze, ale będę szukał paseo/e36 sedan.
AmatorWrazen
Nowicjusz

09 Maj 2014, 15:59

Jak szukasz e36 za 5000 zł to możesz dostać 1.6 lub 1.8 bo >2.0 za ten budżet ciężko dostać.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2014, 16:12

Myślę że 2.0 do poprawek też znajdzie. A jakieś klasyki typu e30 do poprawek, Sierra?
Koniu
Forumowicz VIP

09 Maj 2014, 16:31

Za te pieniądze to wole jednak e36 jak już. e30 jest piękna i też miałem okazje sporo jeździć, trochę poświrować (a tam tylko, albo aż 1.8IS był), niestety to już jest klasyk i zadbana buda kosztuje swoje, a male poprawki to jeszcze da się ogarnąć, spawanie podłogi od nowa to już poważny wydatek, chociaż jakbym dobrze poszukał to może jakimś cudem znalazłbym coś w miarę bez nieszczęsnego szyberdachu...
AmatorWrazen
Nowicjusz

09 Maj 2014, 16:55

AmatorWrazen napisał(a):Za te pieniądze to wole jednak e36 jak już. e30 jest piękna i też miałem okazje sporo jeździć, trochę poświrować (a tam tylko, albo aż 1.8IS był), niestety to już jest klasyk i zadbana buda kosztuje swoje, a male poprawki to jeszcze da się ogarnąć, spawanie podłogi od nowa to już poważny wydatek, chociaż jakbym dobrze poszukał to może jakimś cudem znalazłbym coś w miarę bez nieszczęsnego szyberdachu...

e36 dobry samochód ale za tę kasę to znajdziesz jakąś 320 do poprawek a 316-318 w chyba lepszym stanie.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Maj 2014, 18:56

AmatorWrazen napisał(a): Toyota paseo chyba jest tym czego potrzebuje. Ostateczna decyzja nie zapadła jeszcze, ale będę szukał paseo/e36 sedan.

Przejedź się e36 1,6/1,8 a potem proponuje paseo... :D porównasz sobie odczucia płynące z przyśpieszeń/spalanie.

Co do paseo to :
części tańsze niż do aut eu (większośc mechaniki pasuje od starlet)
bardzo dobrze jedzie ponieważ mało waży (około 900kg) i ma troszke inaczej zestopniowaną skrzynkę
niskie spalanie
Dodatkowo nie jest oklepana i w środku ma więcej polotu niż zwykły dziadkowóź.
Co do trwałości dokładnie to samo co stalet więc wypowiadać się nie muszę :wink:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

09 Maj 2014, 19:09

No tak, tylko robienie blacharki i szukanie niepognitych gratów do paseo może mocno wpłynąć na koszty utrzymania... niestety to stary Japończyk, poza tym to ciekawa opcja (szkoda, że tak mało ich jeździ, bo to psuje tutaj dużo). Przy czym uważam, że nie ma opcji by części do Toyoty jaka by nie była były tańsze niż do populusa jakim jest np. E36.

Po cholerę Ci asc w aucie do zabawy i na tor? :shock: Raczej lepiej jakbyś szperę trafił. Chcesz autem pośmigać i pojeździć po torze, ma się dobrze prowadzić i jednocześnie się boisz dobrze wyważonego RWD z wielowahaczem jak jakaś panienka?! Coś mi tu nie pasuje... Może lepiej sobie daj siana z tą zabawą, bo faktycznie sobie albo komuś coś zrobisz.

320i sedan to będzie nawet niezła sztuka z początku produkcji, ja bym szukał M50B25 w stanie średnim, bo i tak to nie ma być igła. Szukaj takich wystawionych za 6 - 7 i targuj. Byle buda się nie rozjechała, motor był zdrowy, hamulce i zawias sobie najwyżej ogarniesz.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

09 Maj 2014, 19:22

Kontrole zawsze można wyłączyć, wole mieć jednak ten komfort i w jakimś stopniu poczucie bezpieczeństwa, bo jednak wolałbym, aby d..a mnie nie wyprzedzała. Szczególnie w bmw. 2.0 to może jeszcze nie, ale takie 2,5 już troche łatwiej postawić bokiem, a nigdy nie miałem auta z napędem na tył więc jednak wole nie ryzykować. Paru takich jak ja już wypadło z drogi. Nie wiem po co spinasz poślady.
AmatorWrazen
Nowicjusz