Auto zgasło i świeci się kontrolka akumulatora

18 Lip 2013, 11:02

Miałem mały problem z autem, gdy wyjeżdżałem z parkingu i w czasie ruszania zapaliłem światła mijania, to auto zgasło i zapaliła się kontrolka akumulatora. Kontrolka świeciła się na czerwono cały czas, nawet gdy wyjąłem kluczyk ze stacyjki.
Pomogło całkowite odłączenie akumulatora i ponowne podłączenie.

Kiedyś miałem podobny problem gdy zrobiłem przypadkowo zwarcie w zapalniczce, też świeciła się kontrolka akumulatora, bezpiecznik od zapalniczki był cały, i pomogło odłączenie i podłączenie akumulatora.

Co to może być? Gdy kontrolka się świeciła i np. chciałem zapalić światła lub światełko wewnątrz auta nad lusterkiem, to kontrolka świeciła jeszcze nieco mocniejszym światłem.
hehe
Początkujący

Prawo jazdy: 10 06 2010
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: VW Polo 6n2
Silnik: 1.0 50KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Sie 2013, 13:07

Sprawdz przewód od kontrolki przy alternatorze, czy nie jest luźny albo zaśniedziały.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sie 2013, 09:45

może pojawił się problem z alternatorem i nie ładował, pasek klinowy w całości? Przewody w dobrym stanie?
gracz24ha
Początkujący

Auto: Peugeot
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Spiesz się powoli - jedź płynnie
    Nawet trzech na czterech polskich kierowców przekracza dozwoloną prędkość w terenie zabudowanym. W ten sposób narażają na niebezpieczeństwo siebie i innych uczestników ruchu. Dlaczego w mieście lepiej ...