Autobus skręcajacy w prawo z lewego pasa

09 Lut 2021, 13:59

Witam. Byłem uczestnikiem pewnego zdarzenia drogowego. Jadąc na drodze dwupasmowej Jednokierunkowej jechał autobus/autokar na prawym pasie, kierowca autobusu/autokaru dal kierunkowskaz w lewo i zmienił pas ruchu na lewy. Ja widząc że mam wolny pas po prawej zacząłem wyprzedzać z prawej strony, po czym kierowca autobusu/autokaru daje kierunkowskaz w prawo i zaczyna wjeżdżać na jakąś stacje po prawej stronie nie zważając na to że wyprzedzam go prawym pasem przypomnę na drodze jednokierunkowej. Jak rozumieć zachowanie kierowcy tegoż autobusu/autokaru?
Corri
Obserwowany

09 Lut 2021, 14:10

Nie ma co rozumieć, trzeba uważać, wyprzedzanie prawym pasem jest zabronione.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Lut 2021, 17:05

2x zaznaczyłem że jest to droga jednokierunkowa. Wyprzedzanie prawym pasem jest dozwolone z zachowaniem szczególnej ostrożności. Co nie zezwala pojazdowi jadącemu z lewej strony nagle zmieniać pasa a tym bardziej chyba zjechać na jakąś stacje. Gdybym w niego wjechał no to wina chyba leży po jego stronie a nie po mojej bo ja jechałem prawidłowo. Rozumiem że jest duży i żeby się złamać musi wjechać na lewy pas, ale powinien ustąpić wszystkim pojazdom jadącym za nim dopóki nie przejadą, bądź ktoś mu pozwoli na taki manewr. A ja będąc na jego wysokości nie miałem takiej okazji gdyż była już prędkość + złe warunki na drodze.
Corri
Obserwowany

09 Lut 2021, 18:36

Kierujący autokarem powinien przed takim manewrem upewnić się czy nie utrudni on komukolwiek ruchu czy też nie zajedzie drogi.

Jednak Ty jadąc z tyłu i widząc że zmienia pas na lewy kiedy nie jedzie przed nim żaden samochód prawym pasem i nie ma też żadnego skrętu w lewo bądź skrzyżowania powinieneś również zastanowić się co on che zrobić. Przypuszczam, że zrobił to tak że mrugnął lewym kierunkiem zmieniając pas i od razu włączył prawy. Prędkość musiał być niewielka skoro chciał skręcać.

Kierowca powinien potrafić przewidywać pewne sytuacje. Oczywiście nie bronię tu nikogo bo nie widziałem całego zdarzenia.

Nie raz jednak widziałem jak np. kierowcy autobusów przegubowych czasem muszą zmienić pas żeby udało im się skręcić w mieście w jakąś ciasną uliczkę a kierowcy jak tylko widzą lukę to wciskają się na siłę. Tak samo niektóry nie myślą że taki pojazd zachodzi często przy ostrym skręcie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35