Automat , biegi - Honda crv

20 Kwi 2013, 21:02

Proszę o pomoc. Honda CRV automat 2004. Co oznacza położenie 1 oraz 2 na lewarku skrzyni biegów ? Położenia P, D ,R, n, doszedłem sam :) Ktoś pomoże ???
wlodekg0
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 03 2002
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: toyota corolla combi 1998
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

20 Kwi 2013, 23:12

1 oznacza, że pojedziesz cały czas na pierwszym biegu i automat nie wrzuci już 2. 2 oznacza, że automat zmieni bieg z 1 na 2 i dalej pojedziesz już tylko na 2. Nie wrzuci już 3.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Kwi 2013, 09:44

Dzięki za info :) A wiesz może od czego jest przycisk na lewarku zmiany biegów oznaczony D/O, po wciśnięciu pali się na wyświetlaczu taka sama kontrolka z dodatkowym opisem off. Wiesz co to jest, do czego ?
wlodekg0
Nowicjusz

22 Kwi 2013, 09:58

Głównie włącza się go jak się ciągnie załadowaną przyczepę. Ewentualnie jak auto jest mocno obciążone ( np. ciężki ładunek w bagażniku ).
Przycisk O/D skraca przełączenie biegów o górny bieg. Czyli jak biegów masz np. 4, to po włączeniu O/D skrzynia będzie przełączała biegi tylko do 3. Jak masz biegów 5, to tylko do 4. W niektórych samochodach powoduje również, że wydłużone są obroty na każdym biegu, żeby auto mogło się dobrze rozpędzić z ładunkiem. A dokładniej chodzi o to, żeby skrzynia nie zmieniała co chwila biegu z np. 4 na 3 czy z 5 na 4 podczas jazdy z obciążeniem.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Maj 2013, 10:29

Dzięki za wyczerpującą informację :D . Ale jako że jestem nowym użytkownikiem auta mam nadzieję że mogę zadać jeszcze jedno pytanie ? Mianowicie, gdy przekręcę kluczyk do pozycji gotowej do zapłonu ( palą się wszystkie kontrolki) coś zaczyna cicho brzęczeć, dźwięk wydobywa się z takiej małej kratki, pomiędzy kierownicą ( poniżej kierownicy i po jej prawej stronie) a przyciskami podgrzewania foteli. Nie wiem co to jest, po jakimś czasie niknie. Ale nie wiem po prostu czy tak musi być i to jest normalne. Mam nadzieję że mi pomożesz. Pozdrawiam.
wlodekg0
Nowicjusz

10 Maj 2013, 10:53

Z tym brzęczeniem to może być róznie - powodem może być to, że poprostu po przekręceniu kluczyka jakiś moduł "odnawia" ustawienia. W większości samochodów po przekręceniu kluczyka daje się słyszeć pompkę paliwa ( w silnikach benzynowych ), która włacza sie na sekundę lub dwie ). Ale przyczyną tego brzęczenia może być równie dobrze jakaś awaria np. jakiś przekaźnik brzęczy z racji słabego lub wypalonego styku.
U mnie w Jeepie słychac brzęczenie jak wrzucam z P na D albo na R - skrzynia się przestawia.
Może jakiś użytkownik tego samochodu coś napisze na temat tego brzęczenia.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Sty 2014, 20:22

Witam ponownie :) Mam pytanie, może Pan pomoże. Honda cr-v rocznik 2004. Mam fabryczny radioodtwarzacz w aucie, a chcę zmienić na jakiś przystosowany do odbioru mp3, usb itp. Interesuje mnie radioodtwarzacz PIONEER MVH-160UI , ale nie wiem czy radia są standartowe, czy będzie pasować do Hondy, słyszałem że czasem nie pasują. Wie Pan coś o wymianie ? Pozdrawiam.
wlodekg0
Nowicjusz