Automat do 15k

30 Sie 2021, 17:08

Z jakiegoś powodu w wynikach wyszukiwania nie mam żadnego Lexusa, więc albo jest poza moim budżetem, albo jest to 20-letni wóz lub starszy. Poza tym, czy tam przypadkiem nie było przekładni CVT?
winiar93
Nowicjusz

30 Sie 2021, 17:16

a ile masz modeli lexa, które jesteś w stanie kupić w normalnym stanie za 15k? is200, koniec
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Sie 2021, 17:29

winiar93 napisał(a):albo jest to 20-letni wóz lub starszy

A co ma piernik do wiatraka ? Kupuj stan a nie rocznik, wszystkie wypusty is200/300 technicznie były takie same. Różniły się detalami.
Do tego coś mówisz o wileku lexa a na wstępie proponowałeś kible typu astra cdti albo bmw.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

30 Sie 2021, 17:43

Nie rozumiem tej nagonki na 1.9JTD.
winiar93
Nowicjusz

30 Sie 2021, 17:49

szybki napisał(a):A co ma piernik do wiatraka ? Kupuj stan a nie rocznik

Taka astra czy inny kompakt będzie młodsze w lepszym stanie niż 20 letni Lexus, niektórzy chyba sobie nie zdają sprawy co się wiąże z kupnem auta który ma 500 tys km przejechane.
Nieważne że to japończyk, wszystko się zużywa,jak działa zawieszenie na dziurach, jak środek może zatrzeszczeć po większym przebiegu i jak skrzynia i silnik pracują, bo niestety nic nie jest wieczne. Czy przebieg autostradowy czy nie, jak silnik przez bite 400-500 tysięcy kilometrów pracował, tłoki się obracały, pierścienie pracowały, panewki zawory pasek rozrządu i klinowe to będzie dużo bardziej zużyte niż auto z mniejszym przebiegiem. Ja nie wiem co w tym takiego trudnego do zrozumienia...dziwne że ktoś jest modem i nie wie takich rzeczy :?
chyba kiedyś na jakimś forum gość - posiadacz IS200 pisał że musi z dwójki wbijać jedynkę bo nie chce wejść...
Jeremias
Początkujący

30 Sie 2021, 18:18

Jeremias napisał(a):Taka astra czy inny kompakt będzie młodsze w lepszym stanie niż 20 letni Lexus, niektórzy chyba sobie nie zdają sprawy co się wiąże z kupnem auta który ma 500 tys km przejechane.
Nieważne że to japończyk, wszystko się zużywa,jak działa zawieszenie na dziurach, jak środek może zatrzeszczeć po większym przebiegu i jak skrzynia i silnik pracują, bo niestety nic nie jest wieczne. Czy przebieg autostradowy czy nie, jak silnik przez bite 400-500 tysięcy kilometrów pracował, tłoki się obracały, pierścienie pracowały, panewki zawory pasek rozrządu i klinowe to będzie dużo bardziej zużyte niż auto z mniejszym przebiegiem. Ja nie wiem co w tym takiego trudnego do zrozumienia...dziwne że ktoś jest modem i nie wie takich rzeczy :?
chyba kiedyś na jakimś forum gość - posiadacz IS200 pisał że musi z dwójki wbijać jedynkę bo nie chce wejść...

Po co pisać o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia ? :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...

30 Sie 2021, 18:25

Niestety budżet nieadekwatny do wymogów, kombinuj, ale kupisz staroć i zaraz będzie płacz, potem sprzedaż i chęć odzyskania choć części kasy.
Gość114260

30 Sie 2021, 18:51

quel napisał(a):Niestety budżet nieadekwatny do wymogów, kombinuj, ale kupisz staroć i zaraz będzie płacz, potem sprzedaż i chęć odzyskania choć części kasy.

Jeśli wymogiem "ponad możliwości" jest sam automat to po części mogę się zgodzić, no ale już na początku napisałem, że to nie jest łatwe zadanie żeby znaleźć coś godnego uwagi. Niemniej jednak wykonalne, CHYBA.
Biorę też pod uwagę odłożenie tego zakupu na wiosnę, ale nie wiem czy zwiększenie budżetu o np. 3000 czy nawet 5000zł cokolwiek zmieni.
winiar93
Nowicjusz

30 Sie 2021, 19:17

Niestety budżet powiedziałbym "patowy". Przerabiałem to niedawno, miałem najpierw 10k na auto, potem 15k, potem 20k... Rynek szybko zweryfikował moje oczekiwania, do tego stopnia że zrobiłem belkę i rozrząd + potrzebne naprawy w 21 letnim aucie i dalej go tłukę :roll:

A ja szukałem kompakta z manualem, który miałby trochę dynamiki.

U Ciebie serio spojrzałbym na IS200, ale nie dlatego że to pancerne japońskie auto bo trudno to powiedzieć o 20 letnim aucie. Spojrzałbym dlatego, że tego auta nie kupuje przeciętny Kowalski czy Seba.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Sie 2021, 02:58

W210
Stare trwałe automaty, silniki benzynowe nie do zajechania. Jak już coś brać to albo kompressor (ale tutaj bardzo trudno znaleźć automat) albo 2.4, 2.8 lub 3.2
magicwojtek
Nowicjusz

Miejscowość: Usa
Prawo jazdy: 25 11 1984
Auto: bmw
Silnik: mgRog
Rok produkcji: 1998