Automat do 15k

28 Sie 2021, 10:33

Cześć,
tak jak wyżej - poszukuję samochodu z automatyczną skrzynią biegów, w budżecie nieprzekraczającym 15 tysięcy.
Tak, wiem, to nie będą łatwe poszukiwania. Takie auta mają już po 15 lat, a czasem nieco więcej. Na licznikach często przekroczone 300 tysięcy KM. Jak to ktoś powiedział: "w takim budżecie nie ma pewnych automatów, wszystkie są tak samo ryzykowne".
Niemniej jednak taką decyzję podjąłem i teraz próbuję znaleźć coś godnego. Na mojej krótkiej liście znalazły się:
- BMW e46 (3.0d),
- Opel Astra H (chyba 1.9CDTI),

W grę wchodzi też jakiś Mercedes, ale na nich się nie znam. Tyle tylko zasłyszałem, że miałaby to być jakaś C Klasa, a silnik 2.2cdi to udana konstrukcja.
Grupy VW trochę się obawiam przez ich skrzynie DSG. Nie wiem, może wcale nie są takie groźne jak o nich czytałem.

Proszę o ocenę tych aut, które podałem wyżej. Jeśli ktoś ma inne propozycje to też chętnie się im przyjrzę. Wszelkie rady mile widziane.
Pozdro!
winiar93
Nowicjusz

28 Sie 2021, 10:58

winiar93 napisał(a):Grupy VW trochę się obawiam przez ich skrzynie DSG.

A nie przeraża Cię to że budżet + Twoje typy jest proszeniem się o kłopoty ?

Jak wybierzesz sobie pełnoletniego diesla w automacie to jedź do warsztatu i dowiedz się o wachlarz możliwości które mogą Ci takie auta zapewnić podczas ich serwisu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

28 Sie 2021, 11:07

szybki napisał(a):A nie przeraża Cię to że budżet + Twoje typy jest proszeniem się o kłopoty ?

Wiadomo, że kupując taki samochód nie wydam na niego całych swoich oszczędności.
Tak czy inaczej sugerujesz, że lepszy byłby silnik benzynowy? Ja nie znam się na samochodach za dobrze, dlatego założyłem tutaj temat. Wstępnie ukierunkowałem się na Diesla, bo spalanie jest tańsze.
Ta Astra w wersji 1.8 też wchodzi w grę, bo z tego co widzę nie ma w niej skrzyni Easytronic. 1.9cdti podałem dlatego, że jest to dobry silnik od Fiata i sporo osób mi go poleciło.
Jeśli masz jakieś konkretne propozycje to proszę o napisanie ich. :)
winiar93
Nowicjusz

28 Sie 2021, 11:34

Odpuść diesle chyba że jakieś stare klamoty no ale tu też może być problem ze znalezieniem czegoś co jeszcze dycha.
Ogólnie szukaj prostej beny.
szybki
Moderator - Tuning

28 Sie 2021, 12:00

Jakieś konkretne marki/modele?
Te E46 w jakieś 2.5-litrowej wersji nadałoby się?
Co z grupą VW? Jakieś konkretne jednostki brać pod uwagę?
winiar93
Nowicjusz

28 Sie 2021, 19:18

winiar93 napisał(a):Te E46 w jakieś 2.5-litrowej wersji nadałoby się?

Ogólnie nie wiem. Zależy kto co lubi dla mnie co do kosztów vs samo auto abstrakcja + chyba już jestem za stary na tego typu klimaty.

winiar93 napisał(a):Co z grupą VW? Jakieś konkretne jednostki brać pod uwagę?

Chłopaki Ci z forum doradzą :ok:
szybki
Moderator - Tuning

28 Sie 2021, 20:35

Co do E46... mam kolegę fanatyka BMW, nie wiem ile ich przerobił ale siedzi w nich i zna każdą śrubkę. Od modelu E46 wzwyż odradza kupno :oops:

Podoba Ci się to kupuj, ale licz się z kosztami + ryzykiem kupna zaniedbanego egzemplarza bo target tych aut jest jaki jest i mało kto kupuje R6 żeby dbać i spokojnie jeździć.

Co prawda wersja z automatem może być paradoksalnie lepszym wyborem, bo do katowania nikt tego nie kupuje.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

28 Sie 2021, 20:53

No E46 to specyficzny wóz i raczej z wiekiem przechodzi ten cały bzik na jej punkcie. Niemniej jednak to jeden z ostatnich dzwonków żeby spróbować sił w tym aucie, bo za kilka lat staną się unikatem jak aktualnie E30.

Co prawda wersja z automatem może być paradoksalnie lepszym wyborem, bo do katowania nikt tego nie kupuje.

Też mi się tak wydaje.

Ogólnie dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli ktoś będzie miał ochotę coś jeszcze napisać to oczywiście zapraszam. :)
winiar93
Nowicjusz

28 Sie 2021, 21:15

winiar93 napisał(a):bo za kilka lat staną się unikatem jak aktualnie E30.

Długo to nie nastąpi bo e46 jest zwyklym kiblem z masą bolączek które fanom marki nie przeszkadzają.
A takie pytanie dodatkowe. Musi być automat? Mocno zawęża możliwości i zmienia cenę auta.
szybki
Moderator - Tuning

28 Sie 2021, 21:21

winiar93 napisał(a):bo za kilka lat staną się unikatem jak aktualnie E30

egzemplarze w świetnym stanie z dobrym vin'em a nie coś co kupisz za 15k = te są i będą tylko gruzem
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

28 Sie 2021, 22:21

W tym budżecie jak już musi być automat to szukaj tylko klasycznych skrzyń ze sprzęgłem hydrokinetycznym. O DSG nawet bym nie myślał tak samo o multitroniku patrząc na ten temat.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

29 Sie 2021, 18:34

szybki napisał(a):A takie pytanie dodatkowe. Musi być automat?

No musi... Przyda mi się do miasta, jest wygodniejszy na takie klimaty, poza tym miałem dość długą przerwę za kółkiem, więc tak będzie łatwiej się wprawić na nowo.

Rokiko napisał(a):W tym budżecie jak już musi być automat to szukaj tylko klasycznych skrzyń ze sprzęgłem hydrokinetycznym. O DSG nawet bym nie myślał tak samo o multitroniku patrząc na ten temat.

No właśnie dlatego BMW, Opel, Mercedes, a nie auta z grupy VW (chociaż Audi ma skrzynię Tiptronic i ona by się chyba nadawała??). ;) Co prawda Opel zrobił też okrytego złą sławą Easytronica, ale on występuje w mniejszych silnikach. Podobnie jak przedmówca radziłbyś iść w benzyniaki? Gdzie jeszcze znajdę klasyczny automat (w tym budżecie)?
winiar93
Nowicjusz

29 Sie 2021, 19:37

Może C-klasa W203? z ogarniętym stanem blacharskim np C200 kompressor
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

29 Sie 2021, 20:52

Może Lexus is200? Tam automat podobno jest ogarniety
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Rok produkcji: 2006

29 Sie 2021, 21:48

lukasz78 napisał(a):Może Lexus is200? Tam automat podobno jest ogarniety

Zamula ale mega trwały.
Ogólnie auto godne polecenia chociaż jego syt.rynkowa zmieniła się w ciągu ostatnich kilku lat.
szybki
Moderator - Tuning