Automat do 20-25tyś.

02 Maj 2008, 14:32

Witam. Nie bardzo jestem rozeznana w rodzajach automatow, ale szukam samochodu w miare taniego do jazdy tylko i wylacznie w miescie, w ciaglych korkach ;)
Chodzi raczej o mały samochód, dla studentki na dojazdy na uczelnie.
Podobno najlepsze automoty robi Mercedes dlatego zastanawiam sie nad W168.
Nie bardzo jestem rozeznana w rodzajach automatow, wiem ze sa rozne rodzaje i nie wiem, ktory jest najwygodniejszy i najsprawniejszy.
Z gory dzieki za jakas pomoc.
pozdrawiam :)
kaasik
Nowicjusz

02 Maj 2008, 16:57

Na pewno chcesz Automat? Wiesz, że jak padnie to koszt może czasem przekroczyć koszt auta... Jak już to polecam niemieckiego automata, np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Taka ciekawostka, nie mogłem się powstrzymać by nie pokazać :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

02 Maj 2008, 17:17

automat jest chyba dobrym rozwiazaniem dla osób, które nie lubią całego tego zmieniania, redukowania biegów :P
dla mnie samochod musi sie wygodnie prowadzic, nie jezdzilam jeszcze automatem, srednio u mnie z dynamika zmieniania biegow;)
Jestem juz 3 lata po zdaniu prawka i dopiero teraz zabieram sie za jazde i kazdy doradza mi automat.

ps. smart odpada, to tragiczny samochod :P
kaasik
Nowicjusz

02 Maj 2008, 23:38

kaasik napisał(a):automat jest chyba dobrym rozwiazaniem dla osób, które nie lubią całego tego zmieniania, redukowania biegów :P
dla mnie samochod musi sie wygodnie prowadzic, nie jezdzilam jeszcze automatem, srednio u mnie z dynamika zmieniania biegow;)
Jestem juz 3 lata po zdaniu prawka i dopiero teraz zabieram sie za jazde i kazdy doradza mi automat.

ps. smart odpada, to tragiczny samochod :P
a ja ci odradzam... :)

kiedyś też mnie przerażało, zabawa w redukowanie, zmienianie, ale gdy człowiek pojeździ pare tygodni, to biegi zmienia z zamkniętymi oczami...

Raz, że skrzynia manualna daje większe możliwości panowania nad pojazdem (choć jeśli jest dobry automat).

A dwa, że przyzwyczaisz się do automatu, to za parę lat już całkiem nie będzie umiała jechać "zwykłym" samochodem... :wink:
konradw4
Nowicjusz

05 Maj 2008, 17:52

mi tylko zalezy zeby bezstresowo dojechac do celu ;)
automat daje jednak komfort jazdy :P

znalazlam malo palące autko ale czy vw ma dobre skrzynie biegow??
jaka jest roznica mdz tiptronic a samym automatem??
kaasik
Nowicjusz

05 Maj 2008, 18:40

Tiptronic ma możliwość sekwencyjnej zmiany biegów czyli poprzez poruszanie drążka w przód i w tył (nie pamiętam w którą stronę się dodaje bieg a w którą odejmuje). Zwykłe automaty tego nie mają (szczególnie te starsze). VW robi jedne z lepszych automatów (najnowsze DSG są uważane za jedne z najlepszych na rynku).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe V generacji
    Te instalacje LPG pozwalają na wtrysk gazu w fazie ciekłej do kolektora dolotowego (konieczność nawiercenia kolektora i montażu w nim wtryskiwaczy gazowych), bądź bezpośrednio do komór spalania za pośrednictwem wtryskiwaczy ...
    Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...

06 Maj 2008, 09:07

Tyle że Tiptronic jest jedną z najczęściej padających skrzyń automatycznych a rynku a naprawa kosztuje od 3 do 10 tys., nowa skrzynia oczywiście odpowiednio drożej. Dobre automaty są w samochodach japońskich.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący