Automat do 20-25tyś.

02 Maj 2008, 14:32

Witam. Nie bardzo jestem rozeznana w rodzajach automatow, ale szukam samochodu w miare taniego do jazdy tylko i wylacznie w miescie, w ciaglych korkach ;)
Chodzi raczej o mały samochód, dla studentki na dojazdy na uczelnie.
Podobno najlepsze automoty robi Mercedes dlatego zastanawiam sie nad W168.
Nie bardzo jestem rozeznana w rodzajach automatow, wiem ze sa rozne rodzaje i nie wiem, ktory jest najwygodniejszy i najsprawniejszy.
Z gory dzieki za jakas pomoc.
pozdrawiam :)
kaasik
Nowicjusz

02 Maj 2008, 16:57

Na pewno chcesz Automat? Wiesz, że jak padnie to koszt może czasem przekroczyć koszt auta... Jak już to polecam niemieckiego automata, np:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Taka ciekawostka, nie mogłem się powstrzymać by nie pokazać :)
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych

02 Maj 2008, 17:17

automat jest chyba dobrym rozwiazaniem dla osób, które nie lubią całego tego zmieniania, redukowania biegów :P
dla mnie samochod musi sie wygodnie prowadzic, nie jezdzilam jeszcze automatem, srednio u mnie z dynamika zmieniania biegow;)
Jestem juz 3 lata po zdaniu prawka i dopiero teraz zabieram sie za jazde i kazdy doradza mi automat.

ps. smart odpada, to tragiczny samochod :P
kaasik
Nowicjusz

02 Maj 2008, 23:38

kaasik napisał(a):automat jest chyba dobrym rozwiazaniem dla osób, które nie lubią całego tego zmieniania, redukowania biegów :P
dla mnie samochod musi sie wygodnie prowadzic, nie jezdzilam jeszcze automatem, srednio u mnie z dynamika zmieniania biegow;)
Jestem juz 3 lata po zdaniu prawka i dopiero teraz zabieram sie za jazde i kazdy doradza mi automat.

ps. smart odpada, to tragiczny samochod :P
a ja ci odradzam... :)

kiedyś też mnie przerażało, zabawa w redukowanie, zmienianie, ale gdy człowiek pojeździ pare tygodni, to biegi zmienia z zamkniętymi oczami...

Raz, że skrzynia manualna daje większe możliwości panowania nad pojazdem (choć jeśli jest dobry automat).

A dwa, że przyzwyczaisz się do automatu, to za parę lat już całkiem nie będzie umiała jechać "zwykłym" samochodem... :wink:
konradw4
Nowicjusz

05 Maj 2008, 17:52

mi tylko zalezy zeby bezstresowo dojechac do celu ;)
automat daje jednak komfort jazdy :P

znalazlam malo palące autko ale czy vw ma dobre skrzynie biegow??
jaka jest roznica mdz tiptronic a samym automatem??
kaasik
Nowicjusz

05 Maj 2008, 18:40

Tiptronic ma możliwość sekwencyjnej zmiany biegów czyli poprzez poruszanie drążka w przód i w tył (nie pamiętam w którą stronę się dodaje bieg a w którą odejmuje). Zwykłe automaty tego nie mają (szczególnie te starsze). VW robi jedne z lepszych automatów (najnowsze DSG są uważane za jedne z najlepszych na rynku).
rządzić na drodze niekoniecznie znaczy być na niej najszybszym...
lukiwch
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak jeździć bezpiecznie samochodem w nocy?
    Jazda samochodem w nocy jest wyzwaniem nawet dla doświadczonych kierowców. Oprócz ograniczonego pola widzenia, kierowca musi poradzić sobie ze zmęczeniem, sennością oraz oślepiającymi światłami innych samochodów ...
    Lexus RC
    Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...

06 Maj 2008, 09:07

Tyle że Tiptronic jest jedną z najczęściej padających skrzyń automatycznych a rynku a naprawa kosztuje od 3 do 10 tys., nowa skrzynia oczywiście odpowiednio drożej. Dobre automaty są w samochodach japońskich.
Lancia, lancia i jeszcze raz... saab :)
fennec
Początkujący