Automat do 35 tys zł - C5 III, Mondeo MK4, Insignia, Pug508, Superb II

10 Wrz 2017, 22:55

Witam Panie i Panów!
Proszę o Wasze opinie.
W czasie do pół roku planuję zakup nowszego samochodu. :)
Aktualnie Opel Vectra C kombi benz. 2005 r.

Zależy mi na dość dużym aucie z automatyczną skrzynią biegów :) Mój roczny przebieg to ok. 20 000 km, do pracy 20 km w jedną stronę, 15 km obwodnicą.
Rozważę każdy dobry silnik - diesel lub benz pod lpg, rodzaj nadwozia do negocjacji :D
Mój budżet wynosi 35 tys zł, auto nie starsze niż z 2010 r.

Zastanawiam się nad:
Citroen C5 III
Ford Mondeo MK4, gdzieś z tyłu głowy także S-Max I
Opel Insignia I
Peugeot 508/508sw (mój cichy typ)
Skoda Superb II

Napiszcie które z ww. aut byście wybrali i które silniki są dobre w danej marce. Zależy mi na małej awaryjności. :)

PS Czasami myślę czy nie kupić auta starszego, ale bardziej prestiżowej marki tj. Audi A6 C6, A4 B7/B8 lub jakiegoś BMW.
Auto wtedy byłoby z lat 2005-2007. Czy warto płacić aż 35 ty zł za ponad 10 letnie auta? czy takie Audi lub BMW da większy komfort lub będzie bardziej solidnie wykonane i mniej awaryjne? Znalezienie takiego auta w dobrym stanie jest chyba trudniejsze, łatwo o zajechane egzemplarze z dużym przebiegiem?

Pozdrawiam. Łukasz :)
lukas16
Nowicjusz

Auto: Opel vectra

11 Wrz 2017, 17:19

lukas16 napisał(a):auto nie starsze niż z 2010 r.

A jeśli trafisz zadbane, dobrze wyposażone auto z pewną historią a będzie 2009 to go nie kupisz? Jeśli zastanawiałbyś się czy kupić nowe lub dwuletnie to ok, ale w przypadku używanego samochodu liczy się przede wszystkim stan. Swoją drogą 2010+, automat i segment d może być ryzykownym połaczeniem

Czy diesel czy pb wybierz sam
C5 ok, ale nie z silnikiem 1.6thp- awaryjny i bezpośredni wtrysk
Mondeo ok
Insignia - nie wiem co ludzie widzą w tym aucie, chyba wyłącznie design, jakość i właściwości jezdne zdecydowanie na minus. Diesle spoko, 1.4T/1.6T również spoko (budżet raczej na astrę j 1.4T niż na insignię)
508 ok, ale zostają Ci diesle. Jeden benzyniak za słaby a drugi generujący problemy (ten sam co w c5)
Superb...jeżdżę skodą...szczerze tych aut nie lubię, tak samo wyłącznie diesle wchodzą w grę

Jeżeli chodzi o ałdi i bmw to jednak wolałbym coś świeższego - poza tym na rynku masa szrotu ściąganego skąd się tylko da. Plus, że z odsprzedażą nie będzie problemów bo zawsze się jakiś janusz czy sebix znajdzie.

Podsumowując:
Z tego co wrzuciłeś decydowałbym pomiędzy Mondeo 2.5T a C5 2.0 (chociaż tutaj silnik trochę za słaby).
Jako faworyta dorzucam Ci Lagunę mk3 2.0T
Ułożyłbym to
1. Laguna
2. Mondeo
3. C5/508
4. Insignia/Superb
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Wrz 2017, 22:09

Oczywiscie kupie pewne nawet z rocznika 2009 :yes:

A dlaczego segment d w automacie i w tym roczniku moze byc ryzykowny? Sypia sie automaty?

Odnosnie Laguny to jakos mi wizualnie nie podchodzi... 508 zdecydowanie ladniejsza. Poza tym jak z awaryjnoscia Laguny III? wujo mial Lagune II i kilka razy jechala na lawecie :P
lukas16
Nowicjusz

Auto: Opel vectra

11 Wrz 2017, 22:29

lukas16 napisał(a):A dlaczego segment d w automacie i w tym roczniku moze byc ryzykowny? Sypia sie automaty?

Po prostu 35k nie robi szału jeśli szukasz auta tej wielkości z automatem i 2010+.

lukas16 napisał(a): Poza tym jak z awaryjnoscia Laguny III? wujo mial Lagune II i kilka razy jechala na lawecie :P

I właśnie dzięki takiej opinii o poprzedniczce bardzo udana III ma świetny stosunek jakość/cena/rocznik
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km