Automat do 35 tysięcy

08 Cze 2021, 14:23

Witam, przyszedł czas na zmianę mojej wysłużonej Corsy i zastanawiam się nad wyborem jej dobrego zastępcy.

Zależy mi na następujących rzeczach:
- Hatchback
- Automatyczna skrzynia biegów
- Benzyna (samochód będzie używany głównie w mieście)
- Klimatyzacja automatyczna
- Sensowna moc, nie ma to być samochód rajdowy, ale miło by było podczas jazdy autostradą móc sobie "depnąć" lub wyprzedzić kogoś bez problemu :P
Wszelkie dodatkowe bajery jak podgrzewane siedzenia, nawigacje itp. są oczywiście mile widziane, ale mogę się bez nich obejść.

Na chwilę obecną zaciekawiły mnie dwie opcje:

- Audi A3 8P w wersji 2.0 TFSI (Roczniki 2005-2007 z pierwszą generacją TFSI, bez problemów olejowych - chociaż też ten silnik nie ma jakichś świetnych opinii). Można je dostać z bogatym wyposażeniem za coś około 25 tysięcy, więc zostaje 10 na ewentualne naprawy
- Ford Focus MK3 2.0 lub 1.6. Wersje po lifcie z 2015 roku, tutaj trochę wychodzę ponad budżet, bo jak patrzę, to cenowo jest to około 37-38 tysięcy. Przemawiają do mnie w tym modelu dobre opinie o silnikach i stosunkowo nowe roczniki.

Samochód, który wstępnie odrzucam to Opel Astra J - Mimo dobrych cen i ciekawego wyposażenia to ten samochód w środku wygląda okropnie.

Macie jakieś ciekawe sugestie w tym budżecie? Albo opinie odnośnie dwóch modeli, które wymieniłem?
LinkinBart
Nowicjusz

08 Cze 2021, 14:47

LinkinBart napisał(a):- Audi A3 8P w wersji 2.0 TFSI (Roczniki 2005-2007 z pierwszą generacją TFSI, bez problemów olejowych - chociaż też ten silnik nie ma jakichś świetnych opinii). Można je dostać z bogatym wyposażeniem za coś około 25 tysięcy, więc zostaje 10 na ewentualne naprawy

Te opinie sa pisane przez zazdrośników, popytaj właścicieli, tunerów, zobacz ile te auta maja dziś lat, pierwsze 2,0 TFSI wyjechało z fabryki w 2004 roku bodajże w Golfe V GTI, to wszystko nadal śmiga.
Pytanie tylko czego szukasz skoro zestawiasz ze sobą 200 konną petardę z dsg z autem który ma 120 koni i to w wolnossącej benzynie

Poza tym piszesz o mieście a za chwilę autostrada, to może podaj w jakich proporcjach bo może lepiej w mocniejszego diesla iść?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Cze 2021, 14:56

W kontekście Focusa mam na myśli bardziej EcoBoosty (chyba, że coś pomyliłem z silnikami).

200 konna A3 to takie aż za bardzo jeżeli chodzi o tą moc. Po prostu skoro są w takiej cenie to czemu by nie? Niższa moc nie jest dla mnie problemem jeżeli silnik będzie trwalszy, samochód nowszy albo lepiej doposażony.

Jeżeli chodzi o autostradę to kwestia kilku razy w miesiącu na niezbyt dużych dystansach. 95% mojej jazdy będzie mieście gdzie robię z 30-40 kilometrów dziennie, część tych tras też jest po obwodnicy więc tutaj mógłbym wykorzystać tą większą moc.
LinkinBart
Nowicjusz

08 Cze 2021, 15:18

Nie od dziś wiadomo, że 15 letnie audi to powód do zazdrości otoczenia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ogólnie auto jak auto, znajdziesz w sieci masę informacji co ludzie ogarniający temat tych silników polecają wymienić na starcie, warto zgłębić. Szczerze mówiąc to decydując się na takie roczniki wybrałbym pewnie focusa st.

Zamiast focusa mk3 z eb pod maską rozsądniejsze wydaje się megane. Kupisz sobie 2.0 tce, konstrukcyjnie prostszy, gazik wrzucisz w razie potrzeby
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodem elektrycznym 800KM na jednym ładowaniu
    Jeśli uważasz, że pokonanie samochodem elektrycznym trasy z Paryża na południe Francji na jednym ładowaniu jest niemożliwe, to będziesz musiał zmienić zdanie. Dzięki współpracy pomiędzy Nissanem a francuskimi kolejami ...