Automat do 50 tys. PLN hatchback/kombi

22 Mar 2021, 09:41

Witam forumowicze,

Przymierzam się do wymiany auta w drugiej połowie roku, ale ciągle mam dylemat na co wymienić obecnego Hyundaia i30 ('10). Wielkościowo aktualny samochód spełnia moje oczekiwania, w dwie osoby + pies dajemy radę się zapakować, chociaż czasami przydałby się większy bagażnik.
Szukam czegoś w automacie, głównie dojazdy do pracy, co drugi/trzeci weekend trasa ok. 500km. Ze względu na psa preferowane auto w skórze (która nie będzie tak łapać sierści ;)).
Póki co przeglądając otomoto wpadłam na Peugeota 308, 2008, Renault Megane, ale brakuje mi opinii czy automaty w tych modelach są warte uwagi, czy sobie więcej problemów niż radości narobię.
A może coś zupełnie innego?

- do 50 tys.
- automat
- hatchback/kombi (nie mniejszy niż Hyundai i30)
- skórzana tapicerka (dość istotne, ale kosztem lepszego/młodszego modelu jestem w stanie zrezygnować)
- min. 2015r.
Beesarch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 64KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Mar 2021, 10:36

Wymagania mega ciężkie do spełnienia, szczególnie ta skóra. Tak naprawdę zostają auta marek "premium" czyli v40, a3, 1-er i jakieś mercedesy a/b. Chyba nie trzeba dodawać, że koszty utrzymania względem prostego Hjundaja mocno wzrosną.
IMO najrozsądniejszym będzie rezygnacja z tej skóry i ewentualna wymiana wnętrza jeśli się trafi coś takiego na rynku
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Mar 2021, 11:06

Jak wspomniałam, ze skóry jestem w stanie zrezygnować, po prostu widziałam, że zdarzają się egzemplarze np. Fiata 500X czy wspomnianego Peugeota 2008 w skórze ;) Priorytetem jest jednak automatyczna skrzynia która nie będzie sprawiać problemów
Beesarch
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 03 2007
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Smart ForFour
Silnik: 1.1 64KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

22 Mar 2021, 11:49

500X ze skórą i automatem jest na otomoto 12 sztuk
Z tych 12 w budżecie mieści Ci się 2, które są wyraźnie tańsze od reszty (inne od 57 w górę)
Jeden z modeli w pełni spełniających wymagania jest ze stanów i zanim przypłynął do PL wyglądał tak https://bid.cars/pl/lot/1-40007099/2016-Fiat-500X-ZFBCFXCT7GP356878
Także została jedna sztuka do sprawdzenia, jedna w całym kraju. Swoją drogą to ma chyba przód krzywo poskladany ale na czarnym niewiele widać
"Zdarzają się" więc 500X, dokładnie jedna wątpliwa sztuka
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Mar 2021, 12:49

Beesarch napisał(a):riorytetem jest jednak automatyczna skrzynia która nie będzie sprawiać problemów

500x z automatem fajna sprawa. Wersje us maja 2,4l i 9biegowy automat. jest ich mało więc trzeba trochę więcej poświęcić czasu na szukanie.

Propozycja Invi nie wiem za ile jest w ogłoszeniach ale jak masz kogoś znającego się możesz podjechać i zobaczyć czy nie jest ulepiony no i za jaką cenę. Bo jak za normalną auta z eu to bym odpuścił.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprzedaż opon w 2019 roku
    Według Polskiego Związku Przemysłu Oponiarskiego, na podstawie danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Opon i Gumy, w 2019 roku producenci i importerzy opon w Polsce odnotowali wzrost sprzedaży w segmencie ...