Automat - do LPG - SUV lub duże kombi - 30 tys. zł

25 Lut 2017, 21:44

Szanowni Forumowicze,

Przyszedł na mnie czas poszukiwania następnego autka. Interesuje mnie tylko i wyłącznie automat (najlepiej klasyczny, żaden multitronic, geartronic, ani inne CVT).

Jeżdżę głównie po mieście, ale kilka razy w roku lubię machnąć solidną trasę (Budapeszt/południe Europy), dlatego szukam autka dużego i komfortowego. Fajnie, jakby było 4x4 ale być nie musi. Mam sprawdzonego eksperta od LPG i planuje autkiem jeździć 4-5 lat więc instalacje na bank zamontuję.

Chciałbym z zakupem autka i rejestracją zmieścić się w 30 - 35 tys. zł. Moje typy to:

Subaru Outback
Honda CR-V II
Kia Sportage
Mitsubishi Outlander
BMW X3 (choć nie wiem czy to budżet dostateczny)
Czy macie jeszcze jakieś propozycje. Przeglądałem forum ale tam głównie zapytania od ludzi z rodzinami, ja jestem singlem, który lubi podróże :) )

Jeśli by znalazło się coś fantastycznego to mogę ewentualnie pójść z budżetem trochę w górę :)

Osobne pytanie, czy opłaca się jeszcze szukać aut na zachodzie (zachodnie Niemcy na przykład?).
Liczę na pomoc forumowiczów :)

Z poważaniem
Krzysiek
maslosky
Nowicjusz

26 Lut 2017, 00:25

Jak nie jeździsz po drogach o dużym nachyleniu i dziurawych to SUV-y bym odrzucił. Tym bardziej, że będą niewygodne w trasie (pomijam takie bezkompromisowe auta jak Range Rover).
"Zwykłe" kombi będzie mniej palić, będzie miało większy bagażnik, wyższy komfort itd.
Do 35 tys. polecam:
Audi A4 B7 1.8T
Ford Mondeo MkIV 2.0
Renault Laguna III 2.0T
Citroen C5 III 2.0
Volvo V50 2.0/2.4
Honda Accord VII 2.0/2.4
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lut 2017, 11:36

Jako posiadacz dużego kombi jestem pewien ze więcej nie kupię takiego auta.
Wcześniej jeździłem vanami i jest po prostu jak dla mnie masakra.
Widoczność jest kiepska auto długie bo prawie 4,7m ! lusterka małe, siedzisz nisko. Do tego szybki przyciemnione z tyłu i w kiepskich warunkach atmosferycznych jest po prostu dramat. Nie wspominając o cofaniu czy manewrach w mieście.
U mnie jak sprzedam paska kolejnym autem będzie na bank suv.
Jest inna bajka inna jazda.

W skrócie. Polecam Lexusa RX300. Za tą kaskę kupisz zdrowego i zagazujesz.
BMW X3 niestety nie ma zapasu więc butlą zawalisz bagażnik.
Oczywiście suv nie jest autem na szybkie autostrady, ale daje tez sporo w zamian.
Celuj w pojemność od 2.5 w wzwyż.
Zapytaj gazownika jak będziesz gazował u niego V6 czy ściąga kolektor pod nawierty to bardzo istotne. Trzeba ściągać.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004

26 Lut 2017, 12:05

Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Lut 2017, 15:21

Dziękuję za sugestie, ja myślałem o Outbacku, to podniesione kombi więc myślę, że w kwestii niskiego siedzenia nie będzie takiego problemu :)

Co do widoczności to absolutna racja plus samochody z tyłu nie będą mnie tak oślepiać, jedyne co mnie zastanawia to jak jest z niezawodnością tego Lexusa i serwisem...
maslosky
Nowicjusz

26 Lut 2017, 16:32

Lexus to marka od Toyoty wiec silniki i rozwiązania trwałe. Niska awaryjność i duza wygoda, dobrze wyciszone wnętrze.
Outback jak juz to słabsze silniki. H6 odpuść, trzeba uważać też na te uturbione bo mogą dać po kieszeni.
Tak samo temat rozrządu do boksera to jest spory pieniądz.
W Lexie rozrząd kosztuje ok 500zł :D
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Twizy w Łazienkach Królewskich
    Renault Twizy zostało zaprezentowane przy hipodromie w Łazienkach Królewskich, w czasie finałów zawodów jeździeckich w skokach przez przeszkody. Twizy daje początek nowej epoce pojazdów elektrycznych, ...