Automat do około 25k zł - nie znam się na samochodach.

07 Kwi 2021, 22:58

Witam wszystkich.

Poszukuje sedana z automatem do około 25000 zł. Roczny przebieg około 10-15k km. Nic nie wiem o samochodach i nie mam pojęcia jaki model wybrać.

Jakie paliwo benzyna czy diesel? Co sądzicie o LPG?

Czy warto szukać samochodu w całej Polsce czy lepiej w okolicy?

Jakie marki są najlepsze?

Czy moglibyście znaleźć jakieś sensowe oferty dla mnie? Będę wdzięczny za pomoc.

Co sądzicie o tych:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

kazman
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 07:00

Przy totalnym braku wiedzy nie warto ładować się w auta wiekowe/klasyczne lub też nietuzinkowe jak phaeton.
Wpierw trzeba ustalić styl Twojej jazdy i potrzeby gabarytu.
Pierwsze pytanie o użytkowanie, odpalasz codziennie i jedziesz 3 km czy raz w tyg i jedziesz 20?
Potrzebujesz duzego bagażnika?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

08 Kwi 2021, 07:56

Kao napisał(a):klasyczne lub też nietuzinkowe jak phaeton.

Obrabiałem kilka phaetonów kwintesencja vw :mrgreen:
Dla wytrwałych moto żołnierzy :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

08 Kwi 2021, 08:23

Raczej jest to kwintesencja wszystkich aut takich klas za te pieniądze :yes:
Phaeton to przecież A8, a silnikowo to jest dość dobra jednostka z Golfa R32, 3,2 na mpi (jeszcze przed epoką fsi)

Najlepiej niech autor przemyśli czego szuka bo zestawienie ze sobą Phaetona 6 cylindrów w benzynie 250 koni prawie, a za chwilę Citroen C5 w dieslu r4 140 koni? :roll:
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Kwi 2021, 08:38

Akurat phateonowi to bliżej do continentala niż a8
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Kwi 2021, 10:00

Samochodu używam kilka razy w tygodniu na odcinku 8-10 km. Jeśli chodzi o styl jazdy to lubię jeździć w miarę dynamicznie. Nie potrzebuje dużego bagażnika. Wcześniej jeździłem starym Fordem Mondeo i chciałbym coś innego.

Czy jest taka duża różnica w kosztach utrzymania między takim Volkswagenem Phaetonem a np. Mercedesem Klasy C lub Citroenem C5?

Ewentualnie zamiast sedana mogłoby być jakieś coupe.
kazman
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaguar E-Type Roadster
    E-Type to prawdziwa ikona motoryzacji i prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalny model w historii Jaguara. Jego smukła sylwetka z długą maską i niewielką kabiną od 1961 roku cieszy oko pasjonatów motoryzacji. Samochód ...

08 Kwi 2021, 10:37

demirbiras napisał(a):Raczej jest to kwintesencja wszystkich aut takich klas za te pieniądze

Tia, to tyle z wiedzy czysto teoretycznej :D
Dla Twojej wiadomości powiem Ci w tajemnicy :D są limuzyny klasy phaetona które można normalnie serwisować (nie oznacza tanio) w których pomarańczowa kamerka na desce rozdzielczej nie ma charakteru wystroju wnętrza.

Niestety tego typu auta tworzą mity które później przenoszone są na wszystkie limuzyny.
szybki
Moderator - Tuning

08 Kwi 2021, 11:09

kazman napisał(a):Czy jest taka duża różnica w kosztach utrzymania między takim Volkswagenem Phaetonem a np. Mercedesem Klasy C lub Citroenem C5?
między c5 a mercem nie będzie różnicy ale między nimi a phaetonem jest potężna różnica między innymi dlatego że do niego nie ma praktycznie zamienników a jeżeli są to tylko dlatego że owa część była stosiwana też w innym tańszym aucie lub masowo produkowanym. C5 jak szukasz to omijaj zawias hydro, nie ze względu na koszta a na pracę zawieszenia bo jak dla mnie to jakiś nie śmieszny żart z tym zawieszeniem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Kwi 2021, 11:19

Ale silnik jako baza to nie wszystko. Do silnika poza eksploatacja możesz nie dytykac przez kilka lat za to nadrobisz tym wszystkim dookoła.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Kwi 2021, 12:09

To lepiej szukać diesla czy benzyny na odcinki 8-10 km?

Chyba odpuszczę te duże limuzyny pokroju pheatona. Co sądzicie o Mercedesie W203 1.8 i BMW E46 2.0 albo 2.2? Jak sprawują się tam automaty?
kazman
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 12:19

Merc 1.8 będzie dobrym wyborem, automaty są tam bezproblemowe
Dla Ciebie lepszym wyborem będzie bardzo prosty Diesel typu 1.9 tdi lub benzyna z gazem
Bez jakiejkolwiek wiedzy bmw bym odpuścil bo możesz wydać sporo a wcale nie potrzebnie na naprawy na które Cię naciagnął mechanicy
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Kwi 2021, 12:34

kazman napisał(a):To lepiej szukać diesla czy benzyny na odcinki 8-10 km?

Raczej benzyny, swoją drogą nie wiem dlaczego się uparłeś na takie krowy, wg mnie kompakt to jest max, nie potrzebujesz takich aut wielkich.
Z resztą Twój wybór ale za 25 tys to możesz kupić segment B 7-8 letni np. Fiesta VII, Punto EVO, natomiast wspomniane przez Ciebie modele to będą już wiekowe auta, nie wiem czy się opłaca przy takich zastosowaniach.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

08 Kwi 2021, 12:40

Ok będę szukał tego W203. A co z dieslami w W203 2.2 i 2.7?

Ograniczać się tylko do okolic czy szukać w całym kraju?

I jeszcze pytanie o Saaba 9-3. Znajomy ma 1.9 w automacie i mówi że tani w eksploatacji bo pasują części z opla. Polecacie ten samochód?

Jak są jakieś kompakty w sedanie/coupe to chętnie obejrzę. Tylko które to są modele?
kazman
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 14:24

Czy auta sprowadzane z Szwajcarii są warte uwagi i różnią się od tych z Niemiec?

Zainteresowało mnie jeszcze Volvo S40 tylko że mało automatów i głównie silniki 2.4 i 2.5T. Co o tym sądzicie?

kazman
Nowicjusz

08 Kwi 2021, 14:46

kazman napisał(a):Czy auta sprowadzane z Szwajcarii są warte uwagi i różnią się od tych z Niemiec?

Warte są uwagi co nie zwalnia ze sprawdzenia auta.
szybki
Moderator - Tuning