Automat Xtronic, czy warto, opinie - Nissan Qashqai II

07 Maj 2023, 16:51

Cześć.
Tym razem ja z pytaniem
jak z jej awaryjnościa?
W Qashqaji I te skrzynia były naprawdę mocno awaryjne , nie wiem czy coś się zmieniło.

znalazłem takie auto z automatem i może bym je kupił ,ale pytanie czy warto ?
toyman40
Stały forumowicz

08 Maj 2023, 09:28

Ogólnie rzec biorąc skrzynia Xtronic to CVT które było produkowane od około 2000 roku. Jednak jest kilka modeli tej skrzyni i w modelu Qashqai miałeś od 2005 roku skrzynię z kodem JF011E (RE0F10A), dalej od 2012 były dwie które różniły się przenoszeniem wysokości momentu obrotowego: skrzynia o kodzie JF016E (RE0F10D, RE0F10F) do 250Nm oraz JF017E (RE0F10G, RE0F10E) do 380 Nm.

Z tego co się orientuję konstrukcja samej skrzyni nie jest jakoś mocno poprawiona ale w nowszych modelach pojawiła się możliwość wirtualizacji biegów, możesz je przełączać ręcznie i jest ich 6. Wszystkie skrzynie biegów Xtronic CVT produkowane są przez japońską firmę Jatco.

Generalnie jak kupisz auto z przebiegiem do około 100tkm to warto wymienić olej w skrzyni i raczej większych problemów nie powinna sprawiać tyle że do jazdy z tą skrzynią trzeba się przyzwyczaić :wink:

Najczęstsze problemy występujące w w/w skrzyniach JF016E i JF017E to:
  • Cewki ulegają zatkaniu, a przekładnia zaczyna się ześlizgiwać.
  • Zawór regulujący ciśnienie w pompie oleju posiada krótką żywotność, jest on wrażliwy na zabrudzenie oraz ulega zakleszczeniu.
  • Awaria łożyska rolkowego skrzyni CVT
  • Hydrauliczny przemiennik momentu obrotowego może ulec przedwczesnemu zużyciu.

W skrzyniach JF011E bardzo często wstępował problem rozciągania się pasa transmisyjnego przy agresywnej jeździe z ostrym hamowaniem, skrzynia potrafiła się przegrzewać, łożyska na wałkach w skrzyni potrafiły przedwcześnie się zużywać nawet przy wyjątkowo delikatnej jeździe (powstawało wtedy takie szumienie skrzyni) i chyba tyle.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Maj 2023, 19:46

Rokiko napisał(a):Generalnie jak kupisz auto z przebiegiem do około 100tkm to warto wymienić olej w skrzyni i raczej większych problemów nie powinna sprawiać tyle że do jazdy z tą skrzynią trzeba się przyzwyczaić :wink:

Ciekawe gdzie takie kupię

auto ma ponad 200 tys km

5 lat emukupowałem qashqaia z 2013r który miał 77 000k km i CVT...niestety były już w niej uszkodzone łożyska i wałek ... na którym pracowały te łożyska
toyman40
Stały forumowicz

09 Maj 2023, 10:31

A pamiętasz jaka tam była dokładnie skrzynia - chodzi o jej kod/oznaczenie?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Maj 2023, 16:43

Rokiko napisał(a):A pamiętasz jaka tam była dokładnie skrzynia - chodzi o jej kod/oznaczenie?

NIe ale skrzynie CVT podobno te pierwsze były dobre, do 2011R , 2011-2013 te w poliftach awaryjne, (przeważnie przy ok. 100 000km skrzynia zaczynała wyć, widziałem kilka takich przypadków, a w Qashqaju II nie wiem
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Benzyna, diesel czy hybryda? Jaki silnik wybrać?
    Wybór pomiędzy benzyną, dieslem, a hybrydą zależy od wielu czynników, takich jak indywidualne preferencje, styl jazdy, środowisko, w jakim poruszasz się i budżet. Przyjrzyjmy się każdemu rodzajowi silnika oraz ...