Automatyczna skrzynia biegów - jak jeździć ? - M. Pajero

01 Sie 2009, 21:37

Witam !

Posiadam Mitsubishi Pajero z silnikiem 3.2 Di-D i automatyczną skrzynią biegów. Wiem, że dla niektórych moje pytanie może być banalne, ale proszę o wyrozumiałość ;)
Naczytałem się dużo o automatach i już mam mętlik w głowie, więc mam pytanie.
Czy są jakieś zasady, albo reguły, których należy przestrzegać w jeździe z automatyczną skrzynią biegów. Może macie jakieś dobre rady ?
Z góry dziękuję
kudlaty94
Nowicjusz

Miejscowość: Sulech

01 Sie 2009, 21:43

Kto pyta nie błądzi a w tym przypadku nie płaci.

Takie coś w necie znalazłem

- Nigdy nie przełączaj dźwigni zmiany biegów na pozycję "N" (Neutral) podczas jazdy, gdyż ciśnienie smarowania spada prawie do zera. Może okazać się to "zabójcze" dla skrzyni biegów.
- Wyższa temperatura silnika to również wyższa temperatura przekładni. Wpływa to bardzo niekorzystnie na elementy cierne i prowadzi do przyspieszonego ich zużycia lub nawet awarii.
- Podczas postoju, np. na czerwonym świetle, nie przełączaj dźwigni zmiany biegów na położenie "N" lub "P"(Parking). Skraca to żywotność tarczek sprzęgłowych (wykonujących niepotrzebną pracę).
- Nigdy nie przeciążaj samochodu. Notoryczne przewożenie bagażu większego niż zalecany przez producenta niszczy przekładnię.
- W przypadku unieruchomienia pojazdu (awarii) korzystaj z lawety, gdyż niepracujący silnik nie napędza pompy oleju.
- Ruszaj płynnie z miejsca. Podniesiesz żywotność przekładni.

Dodatkowo ode mnie nigdy nie możesz dopuścić do sytuacji wduszenia hamulca i gazu jednocześnie.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

01 Sie 2009, 21:50

Dzięki bardzo za info, a wiecie może coś o hamulcu recznym, słyszałme, że najlepiej unikać jego zaciągania bo to katoga dla skrzyni, a gdzie indziej czytałem, że na pozycji P koniecznie należy go zaciagnąć. Która z tych teori jest prawdą ?
kudlaty94
Nowicjusz

Miejscowość: Sulech

09 Sie 2010, 00:00

kudlaty94 napisał(a):Witam !

Posiadam Mitsubishi Pajero z silnikiem 3.2 Di-D i automatyczną skrzynią biegów. Wiem, że dla niektórych moje pytanie może być banalne, ale proszę o wyrozumiałość ;)
Naczytałem się dużo o automatach i już mam mętlik w głowie, więc mam pytanie.
Czy są jakieś zasady, albo reguły, których należy przestrzegać w jeździe z automatyczną skrzynią biegów. Może macie jakieś dobre rady ?
Z góry dziękuję

Najważniejsze to obsługa skrzyni automatycznej , dbaj o olej i filtr.
e-pajero
Nowicjusz

Miejscowość: Bytów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Master Truck 2013 / relacja
    Międzynarodowy Zlot Ciężarowych Pojazdów Tuningowanyh MASTER TRUCK 2013, odbył się już po raz dziewiąty na Autodromie Delta mieszczącym się na terenie lotniska Aeroklubu Opolskiego w Polskiej Nowej Wsi pod Opolem. ...
    Nie czekaj na pierwszy śnieg ze zmianą opon na zimowe
    Wielu kierowców odkłada na ostatnią chwilę zmianę opon na zimowe. Oznacza to, że kiedy wystąpią przymrozki albo spadnie pierwszy śnieg, bardzo łatwo o stłuczkę, a dodatkowo w warsztatach tworzą się kolejki. Podpowiadamy ...