Automatyczna skrzynia biegów - jak jeździć ? - M. Pajero

01 Sie 2009, 21:37

Witam !

Posiadam Mitsubishi Pajero z silnikiem 3.2 Di-D i automatyczną skrzynią biegów. Wiem, że dla niektórych moje pytanie może być banalne, ale proszę o wyrozumiałość ;)
Naczytałem się dużo o automatach i już mam mętlik w głowie, więc mam pytanie.
Czy są jakieś zasady, albo reguły, których należy przestrzegać w jeździe z automatyczną skrzynią biegów. Może macie jakieś dobre rady ?
Z góry dziękuję
kudlaty94
Nowicjusz

Miejscowość: Sulech

01 Sie 2009, 21:43

Kto pyta nie błądzi a w tym przypadku nie płaci.

Takie coś w necie znalazłem

- Nigdy nie przełączaj dźwigni zmiany biegów na pozycję "N" (Neutral) podczas jazdy, gdyż ciśnienie smarowania spada prawie do zera. Może okazać się to "zabójcze" dla skrzyni biegów.
- Wyższa temperatura silnika to również wyższa temperatura przekładni. Wpływa to bardzo niekorzystnie na elementy cierne i prowadzi do przyspieszonego ich zużycia lub nawet awarii.
- Podczas postoju, np. na czerwonym świetle, nie przełączaj dźwigni zmiany biegów na położenie "N" lub "P"(Parking). Skraca to żywotność tarczek sprzęgłowych (wykonujących niepotrzebną pracę).
- Nigdy nie przeciążaj samochodu. Notoryczne przewożenie bagażu większego niż zalecany przez producenta niszczy przekładnię.
- W przypadku unieruchomienia pojazdu (awarii) korzystaj z lawety, gdyż niepracujący silnik nie napędza pompy oleju.
- Ruszaj płynnie z miejsca. Podniesiesz żywotność przekładni.

Dodatkowo ode mnie nigdy nie możesz dopuścić do sytuacji wduszenia hamulca i gazu jednocześnie.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy
szakal1990
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska

01 Sie 2009, 21:50

Dzięki bardzo za info, a wiecie może coś o hamulcu recznym, słyszałme, że najlepiej unikać jego zaciągania bo to katoga dla skrzyni, a gdzie indziej czytałem, że na pozycji P koniecznie należy go zaciagnąć. Która z tych teori jest prawdą ?
kudlaty94
Nowicjusz

Miejscowość: Sulech

09 Sie 2010, 00:00

kudlaty94 napisał(a):Witam !

Posiadam Mitsubishi Pajero z silnikiem 3.2 Di-D i automatyczną skrzynią biegów. Wiem, że dla niektórych moje pytanie może być banalne, ale proszę o wyrozumiałość ;)
Naczytałem się dużo o automatach i już mam mętlik w głowie, więc mam pytanie.
Czy są jakieś zasady, albo reguły, których należy przestrzegać w jeździe z automatyczną skrzynią biegów. Może macie jakieś dobre rady ?
Z góry dziękuję

Najważniejsze to obsługa skrzyni automatycznej , dbaj o olej i filtr.
e-pajero
Nowicjusz

Miejscowość: Bytów
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALT - Amatorska Liga Torowa 2009 / relacja
    To były już ostatnie w tym roku zmagania ALT na Torze Poznań. Druga, a zarazem ostatnia w tym roku impreza z cyklu ALT odbyła się w niedzielę 4 października o godzinie 12:00. Po odprawie oraz badaniu technicznym zawodnicy ...
    Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...