Automatyczna skrzynia biegów - pytanie

16 Wrz 2008, 18:45

Mam pytanie dotyczące tak jak w temacie, automatycznej szkrzyni biegów, a mianowicie jak zachowuje sie skrzynia podczas bardzo stromego i długiego podjazdu? Czy przy dodaniu gazu nie przeżuca na wyższy bieg? I czy przy chwilowej utracie przyczepności, kół napędzających też nie przeżuca na wyższy bieg? Bardzo proszę o dopowiedź na te pytania :roll:
hp111
Nowicjusz

16 Wrz 2008, 20:13

Zmiana biegów w automacie jest uzależniona od obrotów silnika.Czyli biego zmieniają się np. przy 2,5 tyś obr/min.Na resztę odpowiedz sobie sam...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Wrz 2008, 21:49

Słyszałem tez że w automacie są różne tryby (np. sport) które zwiększaj lub zmniejszają wysokośc obrotów podczs których automat zmienia bieg. Jest coś takigo :?:
hp111
Nowicjusz

16 Wrz 2008, 22:27

Jest . Nie we wszystkich autach , ale np w Zafirze , którą miałem okazje dzisiaj pojeżdzić taki przycisk się znajdował i go przetestowałem :D
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

23 Wrz 2008, 19:41

można sobie ustawić np drugi bieg tak jest w mojej r 19 i wyższego nie będzie wrzucał
Krupnik41
Nowicjusz

24 Wrz 2008, 07:59

Spokojnie podjedziesz, jak masz jeszcze możliwość wybierania biegów (Tiptronic) wjedziesz bez problemu. Ja mam w mercedesie E- klasie z 1997r. tam jest normalny automat z możliwością ograniczania ilości używanych biegów i możesz wybierać 1,2,3,4 i D czy 5 :) Jest przełącznik W/S Winter/ Sumer oraz wyłącznik kontroli trakcji. Spokojnie powinien wjechać, zawsze możesz wrzucić na 1 ;p
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autobusy piętrowe
    Dwa pokłady w autobusie oznaczają większą pojemność pasażerską, co przekłada się na większy zysk przewoźnika. Autobusy piętrowe mogą swobodnie manewrować w ciasnych uliczkach miast, gdzie wjazd zabierającym niewiele więcej ...