REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
Teoretycznie tak ale często zdarza się że jednak oślepiają, nie wszystkie te systemy są dopracowane na tip top. W prostszym systemie gdzie światłą drogowe mogą nam się włączać automatycznie czasem kamera z późno wychwyci pojazd zbliżający się z przeciwka przez co przez chwile jest w stanie oślepiać kierowcę jadącego z przeciwka samochodu. Sam to sprawdzałem w kilku samochodach i o ile na w miarę prostej drodze działało nieźle to przy takiej która miała sporo zakrętów światła drogowe wyłączały się z za dużym opóźnieniem i sam musiałem ingerować aby nie doprowadzać do oślepiania.Redakcja napisał(a):Technika oświetleniowa w samochodach ewoluowała, by doprowadzić do sytuacji w której nocą poza miastem przez cały czas możemy bezkarnie jechać na światłach drogowych, widząc każdy szczegół – ponieważ drogę oświetlają jasne diody LED – jednocześnie nie oślepiając innych kierowców.
Rokiko napisał(a):Nurtuje mnie tylko jedna kwestia... Mianowicie chodzi o trwałość takich reflektorów bo tu nie wymienimy sobie ot tak jak kiedyś żarówki. Zostanie nam serwis, gdzie pewnie nikt nie naprawia uszkodzonych modułów diodowych tylko wymieniają w całości lampę. Można sobie wyobrazić jakie będą koszty![]()