Avensis I 1998 benzyna - usługa sprawdzenia auta przed zakupem

07 Paź 2017, 22:11

Od dłuższego czasu szukałem Avensisa I. Znalazłem ogłoszenie z Płocka, które wydaje się atrakcyjne.
Tylko odległość ode mnie to 350 km.
Widziałem na necie, że są jakieś firmy, które udają się na sprawdzenie auta. Byłoby to dosyć wygodne jakby zerknęli na samochód. Taki raport z oględzin jest droższy niż kontrola auta w ASO. Ale auto jest daleko, wartość samochodu nie jest duża (6,5 tys) i chyba jednak lepiej by było jakbym z takiego czegoś skorzystał, niż jechał kawał drogi i nie wiadomo czy bym wrócił z autem czy zmarnował sobie tylko czas.
Co myślicie o takich firmach, które sprawdzają auta przed zakupem? Są może jakieś sprawdzone z dobrymi opiniami?
Hehe89
Początkujący

Zdjęcia: 14
Auto: vw

07 Paź 2017, 22:20

IMO to przy tej wartości auta w ogóle nie opłaca się rozważać wycieczki na taką odległość.
Szukaj czegoś co masz blisko bo połowę budżetu wydasz na wyjazdy
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

07 Paź 2017, 22:55

Motozakup lub autotesto. Możesz się oczywiście sam wybrać ale proponuje coś jeszcze po drodze znaleźć bo po jednego jechać nie ma sensu
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Paź 2017, 23:00

Ogłoszeń z Avensisami przed liftem jest niewiele, w ciągu miesiąca tylko 1 ogłoszenie widziałem w okolicy i po rozmowie ze sprzedającym musiałem zrezygnować, bo auto było niezbyt fajne, dlatego szukam nieco dalej. Chciałbym bliżej, bo mam znajomego mechanika, który dobrze by mi sprawdził auto.
Budżet mam około 10-12 tys.
Biorę też pod uwagę Accord VI lub VII. Na VII mój budżet jeszcze jest za mały, ale może za pół roku udałoby się. Avensis ma 20 lat, Accord miałby około 14. Nie wiem czy to duża różnica wiekowa czy nie lepiej poczekać pół roku i kupić młodszego accorda. Accord VI może by się znalazł bliżej, tylko auto będzie podobne do avensisa, może troche droższe i będzie trochę więcej palił niż avensis. Auto potrzebuję na około 4-5 lat, bo teraz miesięcznie robię 3-4 trasy po 300 km, potem planuję przeprowadzkę i nie będę potrzebować dużego samochodu.
Oględziny to 300-400 zł, potem dojazd tam i z powrotem wyjdzie około 300 zł. Jak auto będzie faktycznie dobre, to nie będzie źle, chyba, że właściciel mija się z prawdą i za oględziny wtedy przepłacę.
Hehe89
Początkujący

11 Paź 2017, 20:07

Znalazłem avensisa T22. Między ogłoszeniem a faktami jest kilka rozbieżności, np. handlarz udawał osobę prywatną. Nie wspomniał o tym, że progi były naprawiane. Ale może też nie wiedział, bo powiedział o wymianie drzwi i błotnika, a o naprawie progów już nie. Auto ma 20 lat, to nie będzie idealne. Stan w przeglądzie ocenili na dobry. Auto w Polsce jest od niecałych 10 lat, w Polsce był jeden właściciel, potem kilka miesięcy drugi, potem trzeci (chyba ten handlarz). Auto zadbane, sprawne. Sprzedający nie zaczął nic ściemniać, nie obawiał się
Czy auto od handlarza zawsze jest złe czy można trafić na dobre?
W przeglądzie nie sprawdzili działania klimatyzacji, abs i wspomagania kierownicy, albo w raporcie nie napisali, zapytam jeszcze, dzisiaj już późno i nie dało się dodzwonić. Ale to chyba na spokojnie samemu sobie zobaczę jak pojadę auto obejrzeć. Prosiłbym tylko o wskazówki. Klimatyzacja (chyba manualna jest w starych avenach?) - jak chłodzi to ok. Jak nie chłodzi i sprzedający coś ściemnia, że np. nienabita czy coś to wtedy można zacząć się obawiać, że jest uszkodzona? Jeśli byłaby uszkodzona to ile w najgorszym wypadku może kosztować naprawa?
Nie sprawdzili mi też czy poduszki są... jeśli zamiast poduszek będą zaślepki to będzie to widoczne? Ale raczej poduszki są, auto wszędzie poza progami miało oryginalny lakier.
Handlarz troche bajek powymyślał, że np. autem nie chciała jeździć jego żona, że jest osobą prywatną, nie handlarzem.
Gałka biegów jest w złym stanie - avensisy tak mają czy może to być z innego powodu?
Progi - w 20 letnim aucie to normalne, że były naprawiane? Czy coś mogło się wydarzyć innego?
Przy szybie na dachu jest trochę rdzy, ale to już czytałem że avensisy tak mają. Da się coś z tym zrobić?
Przy jednym siedzeniu jest rdza - zobaczę na miejscu jak bardzo, czy fotel się trzyma czy mi odpadnie.
A ogólnie auto jest sprawne, dosyć zadbane, ma normalne ślady użytkowania.
Raczej zdecydowałem się na zakup, ale chciałbym jeszcze z boku na to auto spojrzeć na spokojnie.
Ostatnio edytowany przez mike, 11 Paź 2017, 20:52, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Nie zakładaj nowych tematów, które dotyczą tego samego zagadnienia
Hehe89
Początkujący

11 Paź 2017, 22:42

Hehe89 napisał(a):jak chłodzi to ok. Jak nie chłodzi i sprzedający coś ściemnia, że np. nienabita czy coś to wtedy można zacząć się obawiać, że jest uszkodzona? Jeśli byłaby uszkodzona to ile w najgorszym wypadku może kosztować naprawa?
jak nie ma czynnika to znaczy że jest nie szczelna, może to być oring, rurka, chłodnica. Może być też uszkodzona sama sprężarka. Tutaj nie określimy bo może wyjść 100 zł a może i 1000.
Hehe89 napisał(a):Nie sprawdzili mi też czy poduszki są... jeśli zamiast poduszek będą zaślepki to będzie to widoczne?
nie sprawdza bo tego nie da się sprawdzić poza tym zaślepki to tylko w nowszych autach potrafią stosować gdzie poszuszka kosztuje kilka tys. A do takiego avena ile? 50zl?
No wiesz auto ma swoje lata więc ideałem nie będzie zawsze coś tam się znajdzie do naprawy. A handlarz jak to handlarz zawsze ściemnia. Kupił trochę taniej może coś naprawił albo nie i sprzedaje z jakimś zyskiem. Przecież Ci się nie przyzna że handluje. W sumie tacy malutcy handlarze co sprzedadzą coś raz na jakiś czas nie są tak groźni jak Ci co ciągną łupy zza miedzi i wszystkie stan igła. Takich trzeba się wystrzegać
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2.5 TFSI - International Engine of the Year 2013
    2,5-litrowy silnik TFSI otrzymał międzynarodowe wyróżnienie dla najlepszego silnika roku 2013 "International Engine of the Year", w kategorii jednostek od 2 do 2,5 l. Tak zadecydowało jury złożone z 87 dziennikarzy ...

13 Paź 2017, 10:19

Znalazłem avensis I z 2000 roku przedliftowego 2.0 128KM, benzyna + gaz, wersja sol, klimatronik. Auto z polski, drugi właściciel od 8 lat. Dosyc bogaty -Klimatronik, kamery cofania. Przebieg 330 tys. km.
Przez 18 lat 300 tys. to chyba realny przebieg.
7000 zł.
Obawiać się przebiegu? Ile km jeszcze przejeździ? Co może wymagac napraw i wymian w aucie który przejechal 300 tys. km ? Do ilu tys km avensisy są w miarę trwałe?
Hehe89
Początkujący