Avensis I czy..

13 Sty 2014, 02:56

Czesc, szukam auta do 12 tys dla dziewczyny, typowo na dojazdy do pracy 8km w jedna strone, w miare bezawaryjnego, raczej benzyna. Auto bedzie kupione w polsce i sciagniete do uk bo ubezpieczenie tu zabija. Mysle nad avensisem i galantem.. moze macie inne propozycje? myslalem jeszcze nad mercedesem w202 ale one lubią gnic. W skrocie.. cos niepsujacego sie, wartego uwagi w tej kwocie, co pojezdzi chociaz rok,dwa po wszystkich wiekszych naprawach eksploatacyjnych, bo wiadomo jak to w polsce idealu nie kupi zwlaszcza za taka kwote, dlatego obstawilem na japonca starszego bo maja dobre opinie. Jesli avensis to jaki silnik?
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

13 Sty 2014, 08:12

Napisz do kolegi szybki on zna temat Avensisow.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Sty 2014, 14:34

Aven 1 bena najlepiej przed lift diesel może być TD i d4d.

Aven1 vs Merc 202 krótko mówiąc nie ma porównania ponieważ

Merc O wiele więcej pali, diesle nie jadą i do tego palą, w srodku 3/4 aut ma materiał na siedeniach rodem z ikarusa a wyciszenie diesla jest baaardzo kiepskie.
Upierdliwy napęd na tył i wyjący most to norma.

Merc spalanie 9-10l pb i 8l ON
Aven 7-8pb/9-10lpg i to wersja 2,0 która zjada parametrami merca 1,8/2,0

Ogólnie C klasa 202 to z mercem ma wspólna gwiazdę reszta nie za bardzo...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

13 Sty 2014, 15:10

To ciekawe, bo według katalogu mają praktycznie identyczne spalanie i osiągi mimo, że MB cięższy o 100 kg. Kwestia upierdliwości napędu jest równie względna, jak dla mnie przedni jest upierdliwy. Chociaż jak patrząc na opinie kierowców to faktycznie wychodzi, że Aven pali w mieście przynajmniej litr mniej. Tyle, że wszyscy wiemy jak się jeździ Toyotami, a jak niemieckimi furakami...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

13 Sty 2014, 18:59

jiGsaw napisał(a):To ciekawe, bo według katalogu mają praktycznie identyczne spalanie i osiągi mimo, że MB cięższy o 100 kg. Kwestia upierdliwości napędu jest równie względna, jak dla mnie przedni jest upierdliwy. Chociaż jak patrząc na opinie kierowców to faktycznie wychodzi, że Aven pali w mieście przynajmniej litr mniej. Tyle, że wszyscy wiemy jak się jeździ Toyotami, a jak niemieckimi furakami...

Ale czy Ty masz "germański kompleks"???
Jak się jeździ Tojkami bo nie rozumiem???
Temat jest prosty Aven1 od zwykłego w202 ze słaba beną albo dieslem będzie :
- mniej palił
- szybciej jechał
- w środku będzie ciszej a materiały będą lepsze
Co chcesz więcej usłyszeć ???
Aven na szczęście nie jest niemiecki i nie ma gwiazdki... i nie uogólniaj .
szybki
Moderator - Tuning

13 Sty 2014, 19:07

jak dla dziewczyny to ma być to liczy sie pewnie też wygląd a avensis nie jest za ładna według mnie (nie chce tu nikogo obrazić to moje zdanie) tym mercedesem miło i przyjemnie się jeździ nie psuje się za często tylko kłopoty z rdzą ale jak dbasz tak masz
kolopolok
Nowicjusz

Auto: mercedes 190, bmw e36, vw t4
Silnik: 2.0d, 2.5td, 2.4d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus UX - nowe wersje specjalne
    Najmniejszy SUV Lexusa doczekał się nowych wersji specjalnych. Miejski crossover klasy premium jest teraz dostępny w odmianach F Sport Style Blue i Elegant Black. Te warianty podkreślają charakterny styl modelu UX i robią ...
    MORPHOZ - ciekawa stylistyka samochodu elektrycznego
    Samochód koncepcyjny Renault MORPHOZ z nadwoziem o długości 4,40 lub 4,80 m (w zależności od wersji) przy szerokości 2 m i wysokości 1,55 m to crossover z napiętymi i zmysłowymi liniami nadwozia. Jego stylistyka łączy ...

13 Sty 2014, 20:05

kolopolok napisał(a):jak dla dziewczyny to ma być to liczy sie pewnie też wygląd a avensis nie jest za ładna według mnie
O gustach się nie dyskutuje... Poza tym autor tematu chce auta jak najbardziej bezawaryjnego więc wygrywa Avensis :!: Ja od siebie mogę polecić Astrę G 1.6 8v która będzie również śmiesznie tania w eksploatacji :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

13 Sty 2014, 23:29

Mniej palił... może i tak. Szybciej jechał? Wątpię, MB ma więcej mocy i momentu, wg. katalogu jest szybszy.

Co do wyciszenia i materiałów to mocno wątpię, bo jeździłem jako pasażer w Avensis kilka razy polift i szału nie było, nie wierzę, że może mieć to podejście do MB. Choć przyznam, że nie miałem do czynienia z Cclasse 202, ale mimo wszystko...

Jak się jeździ Toykami, a jak MB? Przede wszystkim MB jeździ się więcej i szybciej.

Według mnie oba wybory będą dobre, ale zupełnie inne. Podejrzewam, że w tej samej cenie Avensis będzie lepiej służył i będzie tańszy w eksploatacji. Druga sprawa, nie wiem jak w Avensisie, ale w202 koroduje i trzeba by kupić zdrowy egzemplarz z czym może być problem.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

13 Sty 2014, 23:57

jiGsaw napisał(a):Wątpię, MB ma więcej mocy i momentu, wg. katalogu jest szybszy.

Proszę Cię przejedź się tym autem to zobaczysz jak jest szybszy...często bywają w nim automaty 4biegowe które razem z dieslem dają zarąbisty efekt.

Wspominasz o katalogu no to popatrz dobrze Merc jest cięższy od tojki o 150kg i ma napęd RWD co też chyba nie służy słabemu silnikowi...który musi troszku więcej wykonac pracu żeby ruszyć z miejsca. Więc jak sobie wyobrażasz że będzie jechać Merc jeżeli wersja 1,8/2,0 ma takiego samego Nm i taką samą moc...

jiGsaw napisał(a): nie wierzę, że może mieć to podejście do MB. Choć przyznam, że nie miałem do czynienia z Cclasse 202, ale mimo wszystko...

No właśnie teoretyzujesz pomyśl, jeżeli miałem merca w202 i taki byłby super to po co miałbym go zmienić na coś innego???
Najtańsze sztuki mają siedzenia z identycznego materiału jak dostawczaki fiata...są kiepsko wyciszone....wieje od nich bidą i to na maxa.
jiGsaw napisał(a):Jak się jeździ Toykami, a jak MB? Przede wszystkim MB jeździ się więcej i szybciej.

M.B. jeździ się szybciej i więcej ...hmm no właśnie tutaj działa marketing bo widzisz tylko te najszybsze i najlepsze modele które kosztują w pytkę kasy a proponuje zobaczyć to co jest tańsze i czar pryska...chociażby dla tego że w mercedesiku zaczęto znacznie wcześniej ingerencje księgowych...do tego dołożymy różne technologiczne smaczki i robi sie fajny temat szczególnie dla tych co nie maja znajomego serwisanta od MB.
Co ciekawe dyskutujemy o modelu który w pierwszych latach prod. był imitacją merca . :lol:
szybki
Moderator - Tuning

14 Sty 2014, 00:36

Szybciej i więcej miałem na myśli, że większe przebiegi robią auta marki MB i ludzie jeżdżą nimi szybciej. Na ulicy też to widać, najczęściej pierdoły jeżdżą Skodami, na drugim miejscu chyba właśnie będzie kilka innych marek jak np. Toyota. To też ma wpływ na spalanie, przebieg, stan itd. używanego auta.

Porównywałem 2.0 136 koni MB z 2.0 128 koni Toyoty dla ścisłości. :) Może to z dupy, ale nie wiem jaki silnik w MB 2.0 był 8v.

W MB 190 fotele po przebiegu 400 tys mogły nie mieć śladu zużycia często. Serio w Cclasse aż tak się opuścili? Nowszy model i tak w dół?! :shock:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 02:29

jiGsaw napisał(a):Porównywałem 2.0 136 koni MB z 2.0 128 koni Toyoty dla ścisłości. :) Może to z dupy, ale nie wiem jaki silnik w MB 2.0 był 8v.

Nie chce mi się analizować ile ma koni MB C wiem jedno na 100% diesel 2,0 i wersja 1,8/2,0 pb nie jadą i dużo palą... tapicerka z materiału może jest trwała ale pauje do tego auta jak pięść do nosa :D

Co do mocy MB zapomniałeś że 136KM dotyczyło wersji po lifcie i w dodatku Nm się nie zmienił więc chyba nie muszę Ci mówić do czego ten przyrost się nadawał :mrgreen:

jiGsaw napisał(a):W MB 190 fotele po przebiegu 400 tys mogły nie mieć śladu zużycia często. Serio w Cclasse aż tak się opuścili? Nowszy model i tak w dół?!

Miałem dwa fajne w124 i jak pierwszy raz wsiadłem do Cklasy to myślałem że ręce mi opadną gdybym akurat nie musiał jej kupić to nie chciałbym sie do niej zbliżyć...oczywiście są też wersje na wypasie ale i tak nie zmienia to faktu że do ekonomicznych nie należa.
szybki
Moderator - Tuning

14 Sty 2014, 03:45

Moje pierwsze auto to byl wlasnie w202, komfort cisza wygoda super, tylko ze już wtedy gnila klapa a auto '99.. avensis mnie zainteresowal bo gdzie sie nie czyta o tym aucie to kazdy chwali, wyglad nie ma dla niej znaczenia, nawet avensis kombi jej sie podoba :o aby tylko nie bylo wielkosci punto.. nikt nic nie napisal o galancie.. warto takiego 2,5 brac? czy lepiej avensisa, no i czym rozni sie avensis przedlift od polifta? zawsze myslalem, ze polift lepszy.. co do diesla tu w uk i tak bez roznicy ze diesel spali mniej, jak tu diesel drozszy od pb. Moze macie jeszcze jakies propozycje ktore dorównalyby avensisowi w tej kwocie? d4d w avensisie I ma dmumase?
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 10:28

E46 compact już idzie kupić, jak nie to sedanik. To na pewno lepsza opcja niż w202.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Sty 2014, 21:10

dominik89 napisał(a):d4d w avensisie I ma dmumase?

Ma dwumasę i możesz kupić zamiennik czyli sztywne koło...

dominik89 napisał(a): zawsze myslalem, ze polift lepszy..

W po lifcie są całkowicie nowe silniki PB ON jest ok. po staremu.

dominik89 napisał(a):Moze macie jeszcze jakies propozycje ktore dorównalyby avensisowi w tej kwocie?

A accord ?
dominik89 napisał(a):nikt nic nie napisal o galancie..

Galant jest fajny chociaż może nastąpić upierdliwość z cenami części.
szybki
Moderator - Tuning

15 Sty 2014, 01:10

Accord tak patrzac na ceny chyba jest drozszy od avensisa. , a jak z cenami czesci i bezawaryjnoscia porownujac avensisa z accordem?
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika