Awaria ABC, zawieszenie - Mercedes W221 S63 AMG

02 Paź 2023, 22:00

Witam posiadam Mercedesa W221 S63 Amg z zawieszeniem ABC
Problem polega na tym że jak jadę po stromych górkach pojawia się komunikat Awaria ABC auto się podnosi do góry na maxa i nie da rady jechać nie ma amortyzacji muszę stanąć wyłączyć zapłon włączyć zapłon wtedy auto opada i mogę jechać dalej ale dzieje się to tylko ma stromych górkach i ostrych zakrętach byłem już u wielu nawet w dwóch serwisach Mercedesa i Nic dodam że pompa ABC płyn jest nowe amortyzatory też tą gruszką na pompie też wszytko ori i nowe nie wiem dlaczego dalej jest ten problem może ktoś z was miał taki problem i może Mi pomóc bardzo Was proszę i z góry dziękuje
alojzy0107
Nowicjusz

20 Paź 2023, 18:06

Witaj kolego. Moja gwiazda to S420 CDI i mam ten sam nurtujący mnie problem, wszyscy rozkładają ręce. Dodam że w moim aucie podczas wejscia zawieszenia w tryb awaryjny pojawiają się jednocześnie błędy wszystkich czujników poziomu - zbyt wysoka wartość. Czy udało Ci się może znaleźć jakieś światełko w tunelu z rozwiązaniem tego problemu?

Pozdrawiam
Madness18
Nowicjusz

21 Paź 2023, 08:20

Podłączyć się pod kompa, wejść w sterownik ABC i jadąc obserwować co się dzieje. Przyczyn może być dużo, bo jest tam dość sporo czujników, zawory i akcelerometry. Na wyświetlaczu żaden błąd, żadna informacja się nie pokazuje? Jak pojawia się problem, to możliwa jest zmiana trybu zawieszenia?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Paź 2023, 13:32

Witaj pokazuje się ABC awaria i tyle komp nic nie mówi ale to był amortyzator przedni już skończony i to przez to się tak działo
alojzy0107
Nowicjusz

21 Paź 2023, 14:54

Dokładnie wyswietla się tylko ABC Malfunction i podnosi auto do góry, przycisk regulacji nie reaguje. Alojzy przypomniałeś mi właśnie jedną sytuację, kilka miesięcy temu też wszedł w tryb awaryjny i miałem błąd tylna prawa kolumna przemieszcza się pomimo zamkniętego zaworu, więcej ten błąd się nie powtórzył, dodam że ten amorek i tylko ten był regenerowany dwa lata temu.
Madness18
Nowicjusz

21 Paź 2023, 19:24

Jak wymieniasz to zawsze 2 czyli para nigdy się nie wymienia jednej sztuki i polecam świat regeneracji robią na ori częściach i robią to idealnie tutaj podaje numer kontaktowy
784637111
alojzy0107
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ospały i senny za kierownicą
    Nie bądź ospały i senny za kierownicą ponieważ takie zachowania sprawiają, że reakcje kierowcy są dużo wolniejsze, jego percepcja słabsza, a do tego ryzyko wypadku dużo wyższe. Jesienią i zimą, kiedy dni są krótsze ...
    Audi e-tron GT concept - napęd, wydajność i zasięg
    434 kilowaty (590 KM) mocy systemowej – to imponujący jak na w pełni elektryczne auto wynik. Do przedniej i do tylnej osi dopasowano dwa osobne silniki elektryczne. Oba to pracujące non-stop silniki synchroniczne. Moment ...

22 Paź 2023, 20:34

A z ciekawosci zapytam, ile Ciebie kosztowała ta wymiana?
Madness18
Nowicjusz

22 Paź 2023, 21:08

Słuchaj za 2 przednie zapłaciłem 1200€ plus kaucją 600€ ale jak zwróciłem im stare to oddali Mi te 600€ za wymianę wziął mechanik 200€ plus 300€ za kalibrację trzeba zrobić po wymianie kalibrację rodeo tak się to nazywa ale musi Ci to zrobić ktoś kto ma komputer ori Mercedesa i się na tym zna podaje ceny w € bo nie mieszkam w PL nie było tanio ale inaczej nic nie zrobisz
Amorki tylko świat regeneracji polecam
alojzy0107
Nowicjusz

22 Paź 2023, 22:15

Rozumiem. Ale to oni zdiagnozowali Ci że to amorek siedzi czy jeszcze ktoś inny? Chciałbym najpierw porządnie zdiagnozować i znaleźć przyczynę ale nie mogę znaleźć dobrego speca
Madness18
Nowicjusz

23 Paź 2023, 10:44

Nie to nie oni
Byłem w warsztacie który zajmuje się takimi rzeczami ale chcieli za dużo za wymianę dlatego kupiłem regenerowane i jest super jak chcesz to wyślij Mi twój numer telefonu to Ci wszystko opowiem Mój to
+34612400704
alojzy0107
Nowicjusz

23 Paź 2023, 13:03

Mój numer to +48792378647, jak znajdziesz chwilę to zadzwoń. Dzięki. Pozdrawiam
Madness18
Nowicjusz