Awaria głośnika

13 Gru 2017, 17:39

Witam. Otóż mam problem z jednym głośnikiem z tylu. Gdy go podlaczam wyłączają się wszystkie glosniki tak jakby radio nawet nie bylo włączone. Gdy odpinam od niego kable znowu wszystko nagle sie włącza (radio sie świeci, wylacza sie muzyka). Robi się jakieś zwarcie? Da się to naprawić?
2. Jak to jest z tym sooboferem bez wzmacniacza? Mam sooba 45w takze chyba nie duzo aby spalić radio i szczerze mówiąc tylko o to mi chodzi aby cos nie zepsuło od czegoś. Nie lak2 funduszy obecnie na wzmacniacz z okablowaniem a poza tym nie mam dużych wymagań. Wazne aby cokolwiek tego basu było a z samych głośników jest 0 :)Radio pioneer mvh 190ub 4x50W.
pozdrawiam
MotoLove
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 07 2017
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

21 Gru 2017, 11:34

MotoLove napisał(a):Gdy go podlaczam wyłączają się wszystkie glosniki tak jakby radio nawet nie bylo włączone. Gdy odpinam od niego kable znowu wszystko nagle sie włącza (radio sie świeci, wylacza sie muzyka).
Musi być zwarcie w głośniku. Wymontuj go i sprawdź dokładnie. jak by było w kablach które idą do niego to bez podpinania go byś miał problem.

MotoLove napisał(a):Da się to naprawić?
Zależy co tam w nim się dokładnie stało. Może być tak że tylko wymiana wchodzi w grę.

MotoLove napisał(a):Jak to jest z tym sooboferem bez wzmacniacza? Mam sooba 45w takze chyba nie duzo aby spalić radio i szczerze mówiąc tylko o to mi chodzi aby cos nie zepsuło od czegoś
Tu raczej bez wzmacniacza nie uzyskasz prawdziwego basu niestety. Najlepiej kupować aktywne tuby lub subwoofery które mają wbudowany wzmacniacz. Wychodzi to z reguły najtaniej i daje całkiem niezły efekt, a dodatkowo oszczędza nam trochę miejsca z racji na All-in-one.

MotoLove napisał(a):Wazne aby cokolwiek tego basu było a z samych głośników jest 0 Radio pioneer mvh 190ub
Podłącz go pod RCA pre-out i zobacz jak będzie grało. W radiu na pewno będziesz miał wtedy możliwość wysterowania go osobno od pozostałych głośników.

Nic tu się nie powinno spalić, zepsuć jak odpowiednio podłączysz i będziesz używał ustawień głośności z głową :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999