Awaria silnika 2.0 TSI

01 Lis 2019, 00:53

Jak serwisujesz u nich auto to bardzo czesto partycypuja w znacznej czesci kosztow, pisalem juz kiedys o tym, raz na rok robie rozszerzony przeglad auta ktory kosztuje 99zl i dzieki temu mam od nich mobility service na drogach publicznych w sklad ktorego wchodzi miedzy innymi laweta i darmowy transport do serwisu w przypadku powaznej awarii lub dojazd do klienta i naprawa na miejscu o ile to mozliwe

to tak w kestii dlaczego ja serwisuje swoje auta tylko i wylacznie w ASO (chociaz tego typu dzialania przez uzytkownikow sa szeroko negowane) a prawda taka ze ceny sa zblizone do normalnych serwisow (w przypadku aut 7 letnich i starszych) a jakosc uslug miedzy normalnym warsztatem a aso to niebo a ziemia na korzysc aso
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

01 Lis 2019, 01:32

Raziel11 napisał(a):to tak w kestii dlaczego ja serwisuje swoje auta tylko i wylacznie w ASO (chociaz tego typu dzialania przez uzytkownikow sa szeroko negowane) a prawda taka ze ceny sa zblizone do normalnych serwisow (w przypadku aut 7 letnich i starszych) a jakosc uslug miedzy normalnym warsztatem a aso to niebo a ziemia na korzysc aso

Tu się zgadzam. Patrząc na przestrzeni wielu lat, ceny w ASO jakby się zatrzymały, a nawet spadają, a w innych warsztatach ciągle rosną.
aGradory

01 Lis 2019, 02:03

mpiotrek napisał(a):kolega wywalczył to w ASO czy musiał walczyć na drodze sądowej?

Syt.była dosyć śmieszna bo oficjalna wersja opierała się na winie kolegi bo produkty vw są naj. Jednak kolega jest prawnikiem i już przy drugim piśmie zaproponowano konkretne rozwiązania.

Ogólnie miejmy nadzieje że zakończysz pozytywnie przygodę z super tsi.

P.s.

R11 nie ośmieszaj się z zamontowali Ci aku za 800zł...a potem zrobili Ci przegląd za 99zł. A lizaka Ci dali?
Temat jest czyjejś wtopy a nie różowych jajec...
Jak coś to wiemy że masz super serwis a tsi jest naj.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

01 Lis 2019, 08:53

Raziel11 napisał(a):Jak serwisujesz u nich auto to bardzo czesto partycypuja w znacznej czesci kosztow

No jak do tej pory auto serwisowane było wyłącznie w ASO i właśnie dlatego liczę, że uda się przekonać VW do udziału w kosztach wymiany. To już trzecia I zarazem ostatnia próba. Jeśli się nie uda, to zabieram auto z ASO i robię swapa. Bo jaki jest w tym przypadku sens dalszego serwisu w autoryzowanym punkcie?... Liczę, że prawnik, który ma doświadczenie w podobnych sprawach ugra jak najwięcej.
mpiotrek
Nowicjusz

Miejscowość: Z daleka

01 Lis 2019, 09:05

Raziel11 napisał(a):rozszerzony przeglad auta ktory kosztuje 99zl
a co wchodzi w skład tego przeglądu? Ciekawi mnie bo weglug tej stawki to zaledwie pół roboczo godziny więc co? Wstawienie na podnośnik i naoczne oględziny czy nic się nie urwalo czy podłączenie kompa?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Lis 2019, 09:30

Kao napisał(a):a co wchodzi w skład tego przeglądu? Ciekawi mnie bo weglug tej stawki to zaledwie pół roboczo godziny więc co? Wstawienie na podnośnik i naoczne oględziny czy nic się nie urwalo czy podłączenie kompa?

Tego nie wiem, 100zl na rok to zadne pieniądze a takie assistance i tak chyba wychodzi taniej niz to od ubezpieczalni
Raziel11
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...

01 Lis 2019, 11:05

Kao napisał(a):co wchodzi w skład tego przeglądu? Ciekawi mnie bo weglug tej stawki to zaledwie pół roboczo godziny więc co?

Kao nic nie wchodzi w skład takiego serwisu. Chodzi kit dla osoby która kompletnie na niczym się nie zna. Więc jak byś wstawiał akumulatory po 800zł to co byś wymyślił żeby klient błogo się czuł, taki doceniony, taki spełniony...?

I tak naprawdę nie jest to praktyka jednej syacji aso tylko pewna polityka zachowań dyktowana jest odgórnie zaczynając od drętwych poklypywań po ramieniu kończąc na grubszych akcjach marketingowych/promocyjnych itp.

I wbrew pozorom wszystko jest to przemyślane i zaprogramowane.

mpiotrek napisał(a):No jak do tej pory auto serwisowane było wyłącznie w ASO i właśnie dlatego liczę, że uda się przekonać VW do udziału w kosztach wymiany. To już trzecia I zarazem ostatnia próba

Rozgrywki z Tobą będą do ostatniego momentu i sądzę że oficjalnie nikt nie będzie chciał Ci pomóc. Teraz prędzej sądzę że dogadasz się na miejscu na jakieś partycypowanie w kosztach niż na oficjalną naprawę.
Mam kolegów pracujących w aso i niestety to jest normą.
Zresztą miałem seata toledo 2,0tdi kupionego w salonie za jedyne 120k. I też były jazdy auto sprzedałem przez aso bo bałem się napraw "z mojej winy". W aso toyoty popsuli mi silnik i tylko fart chciał że rozmawiali o partycypowaniu w kosztach naprawy... więc walcz ale kiepsko to widzę a w dodatku płacisz ratę leasingową co jest kosztem i zmianą syt.prawnej Twojego auta.
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2019, 13:39

szybki napisał(a):Kao nic nie wchodzi w skład takiego serwisu. Chodzi kit dla osoby która kompletnie na niczym się nie zna. Więc jak byś wstawiał akumulatory po 800zł to co byś wymyślił żeby klient błogo się czuł, taki doceniony, taki spełniony...?

Haha to sie posmialismy panie ekspert, chyba mocno cie piecze...
Raziel11
Stały forumowicz

01 Lis 2019, 14:14

Raziel11 napisał(a):Haha to sie posmialismy panie ekspert, chyba mocno cie piecze.

Dobre...piecze mnie :mrgreen: Co do pieczenia to nie chcę już pisać gdzie miałeś spodenki jak Ci instalowali ten hiper akumulator za tą kasę :D
Wiesz może autor tematu nie lubi być... :lol:

Temat jest konkretny, dotyczy konkretnej sprawy więc proszę Cię ...w pudelku też masz dział motoryzacji i tam zapodawaj te swoą widzę rodem z billbordów reklamowych. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

01 Lis 2019, 14:48

Słuchaj, to ze ja sam przy aucie nie grzebie nie wynika z braku wiedzy a z braku czasu i ochoty na grzebaniu przy aucie juz to kiedys tlumaczylem, bo tak sie sklada ze pracuje na stanowisku technicznym i sam tez prowadze firme w branży elektronicznej, elektrycznej.

Profesjonalista oczekuje profesjonalnych uslug, a nie wymiany tego czy innego elementu u mietka w garazu. Ty kreujesz sie na znawce ale wydaje mi sie ze jestes nim tylko na forum
Raziel11
Stały forumowicz

01 Lis 2019, 15:09

Raziel11 napisał(a):Słuchaj, to ze ja sam przy aucie nie grzebie nie wynika z braku wiedzy a z braku czasu i ochoty na grzebaniu przy aucie juz to kiedys tlumaczylem, bo tak sie sklada ze pracuje na stanowisku technicznym i sam tez prowadze firme w branży elektronicznej, elektrycznej.

Profesjonalista oczekuje profesjonalnych uslug, a nie wymiany tego czy innego elementu u mietka w garazu. Ty kreujesz sie na znawce ale wydaje mi sie ze jestes nim tylko na forum

O teraz Twój spokój został zaburzony? :D

Ale ja też nie grzebie przy autach bo nie mam czasu i nie zrobię tego dobrze matomiast spinam wiedzę z każdej strony a do tego posiłkuje się ludźmi którzy baaardzo dużo wiedzą w danym temacie oczywiście biorąc poprawkę na preferencje, gusya itp.
Ty natomiast jesteś zamknięty na wiedzę i to jeszcze jej najgorszą odmianę czyli oficjalna papka marketingowa podana w miejscu gdzie ludzie zarabiają na tym że Ty chwytasz to niczym dziecko żelki Haribo :D

I nie mów mi że jestem tylko znawcą na forum bo tak się składa że już teraz zarobkowo zajmuje się motoryzacją z którą jestem związany pewnie od 20lat.

A różnica polega na tym że ja po latach dalej drąże, sprawdzam, poznaje ludzi a Ty masz jedno auto, jedną gadkę i jedno źródło wiedzy.
szybki
Moderator - Tuning