Awaria - strzał i biały dym w środku auta przy 130km/h

22 Cze 2009, 21:19

Witam mam pytanko co to mogło się stać bo ja sie tak za bardzo nieznam na tych sprawach :oops: to tak w trakcie jazdy (prędkość 130km/h) odrazu usłyszałem strzał i nagle do środka samochodu przez wszytkie kratki wentylacyjne dostał sie biały dym że nic niewidziałem po zjechaniu na pobocze zbiornik do wlewu płynu chłodzącego był pusty . pozdro :]
Ostatnio edytowany przez Karik89, 22 Cze 2009, 21:25, edytowano w sumie 1 raz
Arabia drift
Karik89
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń
  • 22 Cze 2009, 21:33

Z tym białym dymem z kratek to dość ciekawa sprawa - powietrze do wnętrza samochodu napływa albo z zewnątrz(nie z komory silnika) albo ze środka samochodu.W zależności od wybranego trybu.
    Co do strzału i ubytku płynu,to może to być pęknięcie głowicy(nie piszesz nic o dalszych objawach),możeto być też uszczelka pod głowicą.Nalej płynu do zbiorniczka i obserwuj,czy gdzieś nie wycieka z głowicy.
    Napisz też,czy można uruchomić silnik i jak pracuje.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

25 Cze 2009, 21:30

raczej to nagrzewnica strzeliła albo jakiś wąż gumowy pod maską, głowica albo uszczelka to mało prawdopodobna opcja, wątpię nawet żeby była taka możliwość,
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Cze 2009, 16:29

W takiej sytuacji to mógł być praktycznie każdy element układu chłodzącego. Ale według mnie puścił na łączeniu lub pękł jakiś wąż jeżeli słychać było strzał. Przy dużej prędkości i zwiększonych obrotach nagrzał się płyn, wytworzyło się spore ciśnienie a mogło być trochę za dużo płynu no i gdzieś "strzeliło". Ale zakładam że do kabiny dostała się para a nie dym :wink:
    pawliszon
    Nowicjusz

Miejscowość: Ostrowiec Św.
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
      Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
      Volkswagen Polo R WRC - premiera w Monaco
      Od 2013 roku, począwszy od legendarnego Rajdu Monte Carlo (15 – 20 stycznia), Volkswagen będzie brał udział w Rajdowych Mistrzostwach Świata FIA (WRC). W sobotę 8 grudnia, przed 250 zaproszonymi gośćmi i dziennikarzami ...