Awaryjne otwarcie auta gdy padnie akumulator

16 Lut 2019, 11:06

Witam, mam nietypowego passata b5 bez zamków, jedyny który się znajduje to w bagażniku. Wczoraj padł mi akumulator, że nawet kontrolka od alarmu nie miga. Czy da się uruchomić za pomocą kabli z zapalniczki jakoś zasilanie? Jeżeli tak to w jaki sposób.
Natwill
Nowicjusz

16 Lut 2019, 11:59

Mozesz naładować aku przed kable odpalić nie odpalisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Lut 2019, 12:59

Natwill napisał(a):Czy da się uruchomić za pomocą kabli z zapalniczki jakoś zasilanie? Jeżeli tak to w jaki sposób.
Rozumiem że dostajesz się do bagażnika gdzie masz gniazdko zapalniczki, tak? Teraz pytanie czy zasilanie tego gniazdka jest odłączane po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. Jeżeli tak to nie naładujesz w ten sposób akumulatora nawet jak będziesz miał odpowiedni prostownik podtrzymujący napięcie (taki zimowy one często mają taką wtyczkę żeby przez to gniazdko podtrzymywać akumulator).

Możesz spróbować dostać się pod auto z przodu i zobaczyć czy da się otworzyć przednią maskę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Technologia, która wspiera koncentrację kierowcy
    Kierowcy firmowi pokonują najczęściej o wiele większe przebiegi od właścicieli samochodów prywatnych. Dlatego też częściej narażeni są na niebezpieczne sytuacje. Oto systemy, które dbają o bezpieczeństwo kierowcy. ...