Aygo X, Space Star, inna opcja?

14 Kwi 2023, 20:01

Dzień dobry.

Kiedyś mi już tu doradziliście, więc może teraz też się uda.
Dorosłam do tego, żeby kupić nowe auto, z salonu. I gdy już wybrałam, co mi się podoba i odpowiada moim kryteriom (Suzuki Ignis) to okazało się, że oczekiwanie na ten model to nawet rok :o

Więc rozpoczęłam poszukiwania po internecie, a dziś również po salonach, innej opcji. I w zasadzie wyszło na to, że mam dwie, jeśli chcę auto względnie niedługo.

Obecnie jeżdżę Kia Picanto z 2013 roku i wielkościowo auto jest dla mnie ok, może minimalnie więcej miejsca w bagażniku by się czasem przydało. Ale ogólnie nie szukam niczego większego, jeżdżę w większości sama (czasem pasażer z przodu, z tyłu przez 5 lat posiadania tego auta przewiozłam kogoś może z 5 razy) i po mieście. Chcę mieć 5 drzwi, ale to z wygody wkładania czegoś na tylne siedzenie. Zależy mi za to na jak najwyższej pozycji za kierownicą - jestem niska, każdy centymetr przybliża mnie do lepszej widoczności. Z wyposażenia realnie używam Bluetootha, pendriva usb z muzyką, klimatyzacji i elektrycznych szyb z przodu. System bezkluczykowy byłby ekstra, ale już się zorientowałam, że to raczej nie w tej klasie, szkoda.

Opcją numer 1 jest dość nudny, ale (z tego co czytam) również dość niezawodny Mitsubishi Space Star. Na plus sporo miejsca w środku, trochę większy bagażnik i kolor żółty (zawsze marzyłam o żółtym samochodzie). Nawet nie sprawdziłam dokładnie, jaką ma wersję wyposażenia. Dostępny od ręki.

Opcją numer 2 jest Toyota Aygo X w wersji Comfort. Samochód, z tego widzę w internetach, kontrowersyjny, ale ja się za nim na ulicy oglądam za każdym razem, podoba mi się skubany wizualnie. Mało miejsca na kanapie z tyłu, okienka tylne tylko uchylne, i bagażnik porównywalny z Picanto. Kolor bazowy biały, bo inne mi się nie podobają w ogóle. Dostępny w przeciągu 2-3 tygodni.

Jak wspomniałam na początku - podoba mi się Ignis, ale tego nigdzie nie ma, tylko na zamówienie. Podoba mi się też Suzuki Swift - ale z nim podobnie, jest kilka egzemplarzy dostępnych w Polsce, ale nic ciekawego w mojej okolicy, więc trzeba zamawiać i czekać 3-4 miesięcy. No i nie siedzi się w nim zbyt wysoko.

Patrzyłam na Fiata Pandę, ale na miejscu jest tylko wersja Cross (nie podoba mi się), a w niedługim czasie dotrą wersje z gazem - a jeśli miałabym brać Pandę, to z hybrydą.

Czy jakąś opcję przegapiłam? Są jeszcze jakieś auta, które mogłyby się wpasować w moje kryteria?

I co powinnam wybrać? Nie mogę się zdecydować :(
allessia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2001
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota Aygo X
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

15 Kwi 2023, 01:48

allessia napisał(a):moim kryteriom (Suzuki Ignis) to okazało się, że oczekiwanie na ten model to nawet rok
A patrzyłaś czy nie ma jakiś używanych z niewielkim przebiegiem "prawie nowych"? Z nowymi samochodami często tak jest że trzeba długo czekać, bo składając zamówienie trafia ono do fabryki i auto sopiero jest produkowane pod ciebie :wink:

allessia napisał(a):Opcją numer 1 jest dość nudny, ale (z tego co czytam) również dość niezawodny Mitsubishi Space Star
Myślę, że to dobry wybór. Musiałabyś popatrzeć jeszcze na jego wyposażenie tak żeby miał wszystko czego potrzebujesz. Warto udać się do salonu na jazdę próbną bo to ci podpowie czy to auto jest faktycznie dla ciebie.

allessia napisał(a):Opcją numer 2 jest Toyota Aygo X w wersji Comfort
Jest kontrowersyjak jak wspomniałaś ale design tego samochodu większości podoba się. Tu biorąc ja nowa warto pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu podwozia :wink:

Patrzyłaś może jeszcze na Dacia Sandero Stepway?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Kwi 2023, 11:29

Dacia Sandero Stepway jest już zauważalnie większa, więc odpada. Podobnie jak Kia Stonic - jest pięknie żółta, ale jednak za duża.

Wpadło mi natomiast w oko jeszcze jedno auto - Hyundai i10. Wszystkie porównania między i10 a Aygo X, które widziałam wypadają na korzyść Hyundaia.
Wymiarami widzę, ze są prawie takie same, pozycja za kółkiem też wydaje się porównywalna. Hyunadi i10 wydaje się podobny pod wieloma względami do mojego obecnego Picanto, nie ma w nim nic wow, ale też nie wydaje się przesadnie nudny, jak Space Star.

I chyba do tych dwóch opcji sprowadzę swoją decyzję - jakieś sugestie?
allessia
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2001
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Toyota Aygo X
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tablica rejestracyjna przypisana do samochodu
    Na początku roku czyli dokładnie 31 stycznia 2022 zaczęły obowiązywać przepisy pozwalające na pozostawienie aktualnych tablic rejestracyjnych samochodu przy zmianie właściciela i niezależnie od regionu polski. Aktualnie kupując ...