B6 i CELICA

20 Kwi 2015, 18:30

Witam, jestem tu nowa i przychodzę z małym dylematem do kolegów z forum :P
Jestem szczęścliwą posiadaczką BMW E30, odnowiłam je sobie rok temu i szczęśliwie jeżdżę zadowolona. Mam tu jednak pod maską trochę dużego konia i chciałabym kupić sobie drugie autko (również dynamiczne :P ) ale z jednak trochę mniejszym silniczkiem no i bardziej odświeżonym wizualnie. Podobają mi się Audi A4 B6 i Toyota Celica VII, w obydwu przypadkach silniki 1.8.
Znalazłby się tu ktoś, kto jest obeznany w obu modelach, posiada je i mógłby napisać coś sensownego? Bo chłopak mówi, żeby nie kupować Japończyka, tylko Audi, bo tamten zgnije. Ja znowu nie mogę znaleźć czy Celica ma ocynk i nie wiem jakie mogłabym przedstawić mu kontrargumenty :P
Tylko nie hejtujcie, że porównuje tak dwa skrajnie inne od siebie modele - kobiety nie ogarniesz :D
bunnymoe
Nowicjusz

Auto: bmw e30
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna

20 Kwi 2015, 18:39

bunnymoe napisał(a):Bo chłopak mówi, żeby nie kupować Japończyka, tylko Audi, bo tamten zgnije

Chłopak nie zna się na samochodach jak widać. Lepiej niech się nie wypowiada, bo takimi tekstami może poszpanować wśród swoich czyli laików ;)

To są dwa różne auta więc albo Coupe albo Sedan/Kombi/Cabrio. Silnik 1,8 w Toyocie ma przypadłość polegającą na spalaniu oleju. Poza tym auto trwałe. Nie miała ocynku ale jak zadbana i zabezpieczona to nie rdzewieje zbytnio. Aby zadbać i pilnować.

Audi hm. Jedyne co dobre w tym aucie to silnik 1,8T. I nie ma tak, że Audi nie rdzewieją, bo akurat B6 rdzewieje na rantach tylnych drzwi i łączeniu progu z nadkolami nawet w bezwypadkowych sztukach. Druga sprawa, że Twój chłopak może sobie gdzieś wsadzić ocynk skoro 99% audi u nas jest robionych. Uszkodzona powłoka ocynku już nie chroni. Ogólnie przepłacasz za znaczek, bo trwałością jest niżej od Toyki. W dodatku wbrew pozorom Audi nie są tanie w serwisie nawet jak nie weźmiesz pod uwagę delikatnego przedniego aluminiowego zawiasu. Ostatnio robiłem koszyk części to Audi wypadło drożej niż Lexus IS200 i sporo drożej niż BMW e46, a nie policzyłem zawieszenia...

Jak podoba CI się Toyota to może rozważ Hyundaia Coupe 2,0, bo nie ma przypadłości spalania oleju, części są śmiesznie tanie i ogólnodostępne, a trwałością też nie jest poniżej Audi. Będzie w dodatku młodszy pewniejszy i 2x tańszy w utrzymaniu
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Kwi 2015, 18:56

Nie, nie w Polsce nie będziemy kupować. Jeśli już klamka zapadnie, to będzie sprowadzony, tutaj u nas to masakra z tymi samochodami, naoglądałam się u znajomego na warsztacie :D
Toyota na prawdę jest taka łapczywa, ile chlepce tego oleju? :P
HYundai - hmm, nigdy się sobie nie wyobrażałam w tej marce :D ale ogólnie pierwsze wrażenie jest niezłe, fajnie wygląda i środeczek ok. A jakie tam silniki brać pod uwagę oszczędniejsze od mojej BMKi? :P
bunnymoe
Nowicjusz

20 Kwi 2015, 19:05

W EU też bieda z dobrymi Audi, bo wszystko przebrane, a jak siętrafi to jest znacznie droższy niż w PL

bunnymoe napisał(a):Toyota na prawdę jest taka łapczywa, ile chlepce tego oleju? :P

jak masz pecha i trafisz źle to i 1l/1000km

bunnymoe napisał(a):A jakie tam silniki brać pod uwagę oszczędniejsze od mojej BMKi?

2,0 najlepiej, bo dużo nie pali i jeździ o wiele sprawniej od 1,6. 2,7V6 więcej pali i jedzie gorzej niż np 2,5/170KM w BMW. Za to dźwięk ma bardzo miły dla ucha.
2,0 w Hyundaiu spali spali tak jak 2,0/143KM w BMW e46 ale tutaj nie masz problemów z rozrządem i mniej niż 2,0/150KM R6. Tylko wiadomo, że jedno to FWD, a drugie RWD
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

20 Kwi 2015, 20:00

A jest tu jakiś posiadacz takiego Hyiundaia, który opowiedziałby co nie co i zachęcił do marki i tego właśnie modelu, o którym kolega wyżej wspomniał ? :P
bunnymoe
Nowicjusz

20 Kwi 2015, 20:33

Nie kombinuj. Jak Ci za dużo pali to gazuj E30, bo nic co Ci da więcej radości z jazdy nie kupisz.

Ps. Może wymienimy się fotkami? Swoich E30... :lol:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Kwi 2015, 21:25

Nieee, żadnego gaziku do mojego kochanka, planujemy wspólną przyszłość :D Jak kobieta chcę drugą sukienkę, to trzeba kupić :D
bunnymoe
Nowicjusz