Bagażnik na 4 rowery na hak.

19 Cze 2010, 22:40

Witam,
Mam pytanie, zamierzam kupić taki bagażnik (tego typu, za 199zł) i przewozić 4 rowery:

Zdjęcie

Po zamontowaniu 4 rowerów prawdopodobnie zasłonięta zostanie cała tablica i światła - stąd pytanie - czy jest dozwolone przewożenie na czymś takim 4 rowerów bez dodatkowej listwy ze światłami i miejscem na tablicę rejestracyjną ?
Z jednej strony nie można jeździć z zasłoniętą tablicą, czy światłami, z drugiej strony - po co by sprzedawali tego typu bagażniki? Żeby bez rowerów je wozić ?

Jeżeli jest to dozwolone, proszę o informacje na co mogę się powołać w razie zatrymania przez policje.

Pozdrawiam;
Dakki
dakki
Nowicjusz

Miejscowość: Olsztyn

19 Cze 2010, 22:54

dakki napisał(a): prawdopodobnie zasłonięta zostanie cała tablica i światła

Nie prawdopodobnie tylko na pewno...
dakki napisał(a): czy jest dozwolone przewożenie na czymś takim 4 rowerów bez dodatkowej listwy ze światłami i miejscem na tablicę rejestracyjną ?

A czy mozesz mieć zaslonięte światla tylne i tab.rej. i poruszac się po drodze... :?: :?
dakki napisał(a):z drugiej strony - po co by sprzedawali tego typu bagażniki

Sprzedają a więc pobieraja...$$$$$$ i to chyba tlumaczy ich postępowanie... :!: :!:
Poczytaj PoRD a na pewno pozbawisz się zludzeń jak to ma wyglądac...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

19 Cze 2010, 23:49

Czyli jednoznacznie twierdzisz iż przeworzenie rowerów na takim bagażniku jest niezgodne z prawem ?
dakki
Nowicjusz

20 Cze 2010, 13:20

Musisz mieć listwę z dodatkowymi światłami ( pozycyjne, kierunki, przeciwmgielne oraz cofania ) plus oczywiście tablica rejestracyjna. Z tablicą nie jest jednak tak prosto - nie możesz zdemontować tablicy z tyłu samochodu i przewiesić ją na ten bagażnik rowerowy.
Nie wiem jak to jest dokładnie, ale wyrabia się trzecia tablicę ( nie wiem czy prawo to dopuszcza ) albo ( co kiedyś słyszałem ) trzeba zarejestrować ten bagażnik w WK - traktowany jest on jako przyczepka/naczepka i dostaje się do niego osobną tablicę. Ale o szczegóły mussisz zapytać w WK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Cze 2010, 17:50

Aha, czyli nawet jakbym kupił bagażnik platformowy, z miejscem na tablicę i dodatkowymi światłami to nie mógłbym zamontować tam tablicy tylnej, tak? Niektórzy sprzedawcy oferują gratis do bagażnika tablicę rejestracyjną z dowolnie wybranymi numerami - czy takie rozwiązanie było by już dopuszczalne, czy po prostu każdy bagażnik muszę rejestrować ?
dakki
Nowicjusz

20 Cze 2010, 18:06

No tego właśnie nie wiem na 100% - musisz zapytać o to w WK.
Ale tak jak piszesz, nie możesz przełożyć tablcy rejestracyjnej z tyłu auta - to jest tablica rejestracyjna samochodu, a nie bagażnika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...

20 Cze 2010, 19:04

dakki napisał(a):Czyli jednoznacznie twierdzisz iż przeworzenie rowerów na takim bagażniku jest niezgodne z prawem ?

Gdzie ja tak napisałem.... :?: :?:
MotoAlbercik napisał(a):- to jest tablica rejestracyjna samochodu, a nie bagażnika.

W tym wlaśnie cały problem..Myślę ze musisz wystąpić do WK o dodatkowa tablicę
rej.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

20 Kwi 2011, 16:02

W Polsce wolno używać takich bagażników. Problem tablicy rozwiązany !!!!!! Należy przenieść tablicę z tyłu samochodu na przygotowane do tego miejsce na bagażniku samochodowym !!!! Nie ma przepisu, który mówi o tym, że tablica musi być na aucie, tablica ma być widoczna z tyłu pojazdu - oświetlona !!! Informacja z Wydziału Ruchu Drogowego z Katowic oraz Krakowa !!!!!
fifiol
Nowicjusz

Miejscowość: Dąbrowa Górnicza

08 Sie 2014, 10:05

Może coś takiego: http://www.ehaki.pl/bagazniki-rowerowe,sk,41? Firma specjalizuje się w transporcie sprzętu sportowego, także mają duży wybór haków i bagażników, dlatego myślę, że coś znajdziesz. Pozdrawiam!
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW

21 Sie 2014, 13:24

a dobrze wam się rowery trzymają? znajomy kupił taki bagażnik i miał problem z zamocowaniem , tzn powiedzmy że rowery się trzymały ale były jakieś nie go końca stabilne
mietekfogg
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 03 08 1973
Auto: mercedes
Typ: Inny

21 Sie 2014, 14:01

Dobrze, dowieźliśmy rowery bez problemu także baz obaw! :)
ewcia88
Nowicjusz

Auto: VW