Bagażnik/platforma rowerowa

03 Mar 2020, 20:06

cześć mam pytanko mam hak w samochodzie i planowałem zakupić na niego platformę do przewozu rowerów , i w 2 miejscach mi powiedziano ze unia planuje zmianę przepisów co do tego typu transportu i ma być zakazany , raczej nic ma nie wystawać poza obrys samochodu, polecali mi zakup bagażnika duchowego ze niby tańsze i lepsze rozwiązanie , jak to z tym jest ktoś coś wie na ten tema jak to będzie ?,co lepiej wybrać ...
Drakkar
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Rover 825 D
Silnik: 2.5l
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

04 Mar 2020, 00:09

Ile rowerów planujesz przewozić?

Trochę poszperałem w necie na ten temat i nie znalazłem nic o planowanych zmianach o których wspomniałeś jeżeli chodzi o bagażniki na hak.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Mar 2020, 01:12

chciałbym min na 3 rowery 29 cali koła .

Tak mi gadali że ponoć w Austri już nad tym kombinują bo dochodziło tam do wypadków, hoc nie wiem u nas niby ta trzecia tablica obowiązuje , gdzie i jak montowany to nie jest tak istotne jak cena , bo i sezon rowerowy u nas nie za długi i skoda mi kasy na to wydawać, . A jak z używkami opłaca się w to bawić , bo też nie wielki wybór...
Drakkar
Nowicjusz
Awatar użytkownika

04 Mar 2020, 12:49

Tylko weź pod uwagę to że jak postawisz rowery na dachu bo na autostradach już łapiesz się na drugą kategorie. Ja też nie słyszałem o takim czymś żeby zakaz szykowali, sam użytkuje taki bagażnik na 4 rowery, jakby mieli taki zakaz zrobić to zobacz dla ilu pojazdów by się to tyczyło, weźmy chociażby kampery, przecież każdy ma bagażnik na rowery czy skuter, moim zdaniem to farmazon
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Mar 2020, 15:00

Drakkar napisał(a):u nas niby ta trzecia tablica obowiązuje
Nie niby tylko obowiązuje. Głównie chodzi tu o to że nie widać numeru rejestracyjnego jak masz taki bagażnik, a nie można go zasłaniać.

Drakkar napisał(a):A jak z używkami opłaca się w to bawić , bo też nie wielki wybór...
Mały wybór i ceny wysokie. Najlepiej kupić nowy bo w sumie tego się później nie sprzedaje z samochodem.

Z bagażnikiem na haku wiedziesz na parking podziemny z takim na dachu już nie, a czasem na wyjeździe z rowerami przydaje się taka możliwość.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Mar 2020, 15:44

Cichy77 napisał(a):Mały wybór i ceny wysokie. Najlepiej kupić nowy
ja uważam że lepiej kupić używany ale lepszej jakości, jak w swoim budżecie oglądałem te nowe plastikowe to miałem obawy czy dojadę z tymi rowerami
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 3UR-FE
    Pozostajemy w rodzinie silników UR. Największym przedstawicielem tej linii jest motor 3UR-FE. Wolnossąca jednostka ma aż 5,7 l pojemności, dysponuje mocą 386 KM i wytwarza 543 Nm. Tak duży silnik musi trafiać pod maskę ...

05 Mar 2020, 16:26

Ja tak samo nic nie słyszałem o tym że mają się zmienić te przepisy.. sam mam taką platformę i naprawdę sprawdza się rewelacyjnie jak gdzieś jade z rodziną za miasto
mariuszt
Nowicjusz

05 Mar 2020, 16:35

Racja. Taka platforma to super sprawa. właśnie ja tez na wiosnę planuje coś takiego zamontować. przydaje się i dużo znajomych mi to poleca
piotrekbmw1
Nowicjusz

12 Mar 2020, 18:55

Dzięki za odpowiedzi i porady, też bym wolał jak najtaniej bo wiadomo jak jest z klimatem u nas, z tego co się zagłębiałem w temat to na używanych ta kula na haku lubi się wyrabiać , i pękać paski mocujące rower, i że mało używanych jest platform na koła 29” , i pytanko jakbym kupił używka to jak jest z jego naprawą potem nie ma problemu ?. , , bo w okolicy nie widzę by obejrzeć tylko jakieś 50km ode mnie jak to wygląda z używaniem się elementami i ich późniejszych naprawię ..

Też się zagłębiałem w temat i nie widziałem w prognozie zakazu wożenia takich rzeczy też bym wolał na hak , nio i też co ta nasza unia wymyśli , choć mi się na haku najbardziej podoba… no i rower 29 cali ma mój 185 cm długości i do tego platforma…
Drakkar
Nowicjusz
Awatar użytkownika

12 Mar 2020, 21:11

Drakkar napisał(a):kula na haku lubi się wyrabiać , i pękać paski mocujące rower, i że mało używanych jest platform
Mało bo ludzie nie sprzedają jak już kupili tylko sobie przekładają z jednego auta do drugiego. Paski można wymienić jak już będą słabe, a co do kuli to chyba bardziej wyrabia się mocowanie w na hak w platformie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35