Bardzo niepokojący dźwięk przy przyspieszaniu - Volvo S90 T6 2017

05 Mar 2022, 14:12

Witam,

Miesiąc temu zakupiłem volvo s90 t6 2017 z usa. Pojechałem na wymianę klocków z tyłu + dopytać o niepokojący dźwięk słyszalny z przodu z prawej strony. Dźwięk pojawia się tylko podczas obciążenia - przy przyspieszaniu. Jest to identyczny (dokładnie ten sam) dźwięk jak na filmiku poniżej:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Mechanik powiedział, że żeby to zdiagnozować trzeba wyjąć cały silnik i koszta są ogromne. Mam pytanie - czy kiedykolwiek spotkaliście się z takim przypadkiem?
Wiem, że diagnozowanie przez neta, to kiepski pomysł, ale jestem pewien, że jest to dokładnie ta sama usterka co na filmie.
Obawiam się turbiny...

Z góry dziękuje za jakiekolwiek pomysły.
nietuzinkovy
Obserwowany

• 05 Mar 2022, 15:15

Kiepsko słychać. A są jakieś przypuszczenia mechanika ?
    szybki
    Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
    Auto: Toyota
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sport/Coupe

13 Kwi 2023, 01:30

Witam. Mam dokładnie ten sam problem z T6.
    Dziwny zgrzyt słyszalny tylko podczas przyspieszania.
    Co to było u Ciebie, zdiagnozowales problem?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Agromil
    Obserwowany

13 Kwi 2023, 21:33

Tak, usterka już naprawiona. Jeśli masz t6ke 2017+ i słyszysz taki dźwięk jak na nagraniu to przepuszcza uszczelka kolektora. Tylko nie pamiętam już która. Pierwszy serwis chciał pół silnika wyciągać, żeby to zrobić, ale spokojnie da się od góry i koszt mniej niż tysiak - we wrocku mi za 800zł chyba zrobili. Jak chcesz więcej info, bo dostałem fotki + instrukcję od gościa jak to rozebrać to się odezwij na priv.
    nietuzinkovy
    Obserwowany

16 Kwi 2023, 21:59

Wielkie dzięki za podpowiedź. Myślę, że ktoś mi to zrobi szybko.
    Jeśli mógłbyś podesłać pomocne mi dane na WhatsApp to będę bardzo wdzięczny.
    Michał
    504 055 430
    Agromil
    Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kompleksowa modernizacja jednostek napędowych u Opla
      W latach 2012–2016 Opel wprowadzi trzy nowe rodziny silników i trzynaście nowych jednostek, co jest związane z odnowieniem oferty w tej dziedzinie w 80%. W tym samym okresie firma zaprezentuje również ...
      56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
      W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...