Bardzo proszę o życzliwą pomoc

25 Lip 2011, 23:58

Wiem, że podobnych wątków jest już sporo jednak "odważę" się poprosić o pomoc, ponieważ mam już w miarę skonkretyzowane oczekiwania względem auta, które chciałbym kupić. Pracuję i obecnie jestem na ostatnim roku studiów więc nie mam za wiele pieniędzy. Chciałbym kupić małe autko do 6 tys. i waham się pomiędzy:
- Opel Corsa B,
- Fiat Punto II,
- Ford KA,
- Peugeot 206,
- Renault Megane I;
Nie jestem super kierowcą - dopiero zaczynam, małe auto ma mało palić (najlepiej na LPG), chciałbym żeby łatwo się nim parkowało i części w razie jakiejś awarii mnie nie zrujnowały..
Przepraszam jeszcze raz, jeśli to pytanie już Was nudzi drodzy forumowicze ale nie znalazłem tak skonkretyzowanych oczekiwań w żadnym innym temacie i naprawdę nie znam się na samochodach i stąd moja wielka prośba o pomoc. Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc!
Praszek135
Obserwowany

26 Lip 2011, 07:51

Corsa B 1.4(1.2 ewentualnie, ale 1.0 omijac z daleka), kupisz spokojnie, a silnik dosc dynamiczny bedzie. Punto II co najwyzej 1.2 60km, porazka bo nie ma czym jechac. Meganke z poczatku produkcji, odpuscil bym, trafisz na cos nie do konca pewnego i beda potem same klopoty. A Lanosa 1.5 np z LPG nie chcesz? Tanie w naprawie, proste jak cep w budowie autko.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

26 Lip 2011, 08:52

Lanos jest trochę większy, ale zwykle jest tak że świeży kierowca boi się większych autek, ale i tak zaczyna próbować wieczorami i po tygodniu radzi sobie całkiem nieźle, a po 3 miesiącach zaczyna żałować że nie kupił czegoś większego, z lepszym wyposażeniem. Więc nie wykluczałbym lanosa czy astry z lpg oprócz Twoich propozycji, a forda ka stanowczo bym odpuścił. To już lepiej fieste z fordów za te kase.
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

26 Lip 2011, 11:43

Zdecydowanie Corsa lub Punto. O innych Twoich pomysłach,zapomnij od razu. Również odradzam Corsę z 3cyl. 1,0. Sporo pali jak na tę pojemność i jest awaryjna.Najwięcej jezdzi z 1,2 i jest to udany silnik lecz nie za bardzo ekonomiczny szczególnie w mieście.Z kolei najlepszy do Corsy jest 1,4-8v z 60KM. To silnik nie do zajechania o ile ktoś o niego dbał i jest dobrym napędem dla tego niewielkiego auta.
Z kolei nie zgadzam się z opinią ,że Punto II ze zwykłym 1,2 jest wolniejsze od Corsy ze zwykłym 1,4.Jest odwrotnie.Punto jest szybsze ma z tym 1,2 (zwykłym nie 16v) 14,3do 100km/h ,a Corsa z 1,2 - 20s do 100 km/h,z kolei Corsa 1,4 ma 15s do 100 km/h.Tak więc Punto jest dynamiczniejsze.Do tego ma 1,2 więc może zmieścić się w niższych opłatach OC,i będzie nowsze rocznikowo.A największą zaleta niebitych Fiatów jest to,że nie gniją..! Oczywiście Punto II z 1,2 spali mniej niż Corsa z 1,2 i 1,4. Sam mam w domu Astrę z 1,4 ,to wiem ile pali w mieście...
Niestety ,żeby nie było tak miło,to Punto może mieć problemy z osprzętem elektrycznym silnika czyli np. z alternatorem... Jeśli ktoś wcześniej już to ponaprawiał i wydał 300pln u elektryka,to problem zniknął.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lip 2011, 11:46

tez bym polecal jakas astre 1.6 dosc dynamiczne i napewno wygodniejsze od kaczki czy corsy
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

26 Lip 2011, 12:25

Mi chodzilo o 1.4 przynajmniej 8v 82km, lub wersje 16 zaworowe, jak od biedy juz kupowac z 1.2 to tylko 16 zaworowy 65km, ale to jest padaka i tak jak chodzi o cos wiecej niz jazde tylko i wylacznie po miescie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota C-HR R-Tuned - 600-konny crossover
    Toyota zaprezentowała na targach SEMA 2017 wyścigowego crossovera Toyota C-HR R-Tuned oraz całą kolekcję modyfikowanych Camry, w tym samochody NASCAR. Toyota C-HR o mocy 600 KM jest najszybszym crossoverem na świecie. Na ...

26 Lip 2011, 12:27

Czimi napisał(a):Mi chodzilo o 1.4 przynajmniej 8v 82km, lub wersje 16 zaworowe, jak od biedy juz kupowac z 1.2 to tylko 16 zaworowy 65km, ale to jest padaka i tak jak chodzi o cos wiecej niz jazde tylko i wylacznie po miescie.

No to zmienia postać rzeczy ale wiesz... Ciężko znalezć dobra 16-tkę..! :P :wink: :D
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna