Bardzo skomplikowany wybór

27 Maj 2010, 00:35

Witam miłośnicy motoryzacji.

Stoję przed ciężkim wyborem.
Autka cenowo strasznie poleciały na głowę, oczywiście chodzi mi o modele które mnie interesują.

Laguna II z początków produkcji w dieslu 120km można kupić za ~14 000zł
A6 w 2.5TDI za ok ~15 000zł lecz ten samochód odrzucam ze względu na wadliwy silnik. 1.9 TDI za słaby do tej budy, a zagazowanych benzyn jest mało.
Poza Laguną pozostaje jeszcze Passat B5/Golf IV ~14000zł. Niby najlepiej w dieslu, ale jak wiadomo, niemieckie auta mają ogromne przebiegi, tylko na allegro oscylują w granicach ~200 000km. W rzeczywistości 500 000 i więcej.

W chwili obecnej mam ok 8000zł, właściwie to już jakieś 7500zł. Pieniądze ciągle uciekają :(
Rozważam dwie opcje:
1) Kupić teraz coś do 10 000zł, (mała pożyczka od taty). Propozycje Alfa 156(tylko diesel, benzyna katastrofa silniki). Alternatywą miało być A4 z LPG ale raczej odpuszczę. Brak nie zajechanych egzemplarzy

Czy lepiej zaczekać i dozbierać kaski na jakieś nowsze autko typu Laguna II jak wyżej pisałem?
Za 14500zł znalazłem kilka bardzo ładnych sztuk.

EWENTUALNIE INNE PROPOZYCJE :)
Szczerze to wolę benzynę z podtlenkiem LPG.
Tańsze naprawy, raczej tańsza jazda w mieście, mniejsze wahania cen.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

27 Maj 2010, 09:50

Jeśli Ci nie potrzebne na teraz auto to wiadomo lepiej dozbierać i kupić lepsze lecz za 10 tyś też już coś ciekawego się znajdzie. Jeśli wspomniałeś Alfe to tylko diesel, a zobacz Audi A6 za 10 tys powinieneś znaleźć egzemplarz z 95 - 96 roku, ewentualnie Omega B 2,0 , Audi 80 , Toyota Carina E 2,0 TD , Handa Accord 2,0 , Ford Mondeo II 2,0 , BMW serii 3, Vectra B oraz Lagune I
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

27 Maj 2010, 09:52

witam
osobiście nie przepadam za renówkami, a meganka mojego kolegi tylko mnie w tym przekonaniu utwierdza.
jak nie potrzebujesz samochodu na "gwałt" to poczekaj i pozbieraj jeszcze troche pieniędzy.
z tego co wymieniłeś to bardziej jednak celowałbym w pasiaka albo golfa IV, jak się troche poszuka to się znajdzie jakiś z mniejszym przebiegiem.
pozdrawiam
Arayah
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Maj 2010, 09:54

Odrazu sobie odpuść Alfe 156 w dieslu do 10tys,wiem że na allegro jest ich pełno ale zobacz je sobie w realu.I co do Laguny w dieslu do 14tys to też sobie odpuść.Ja bym wolał dozbierać troche kasy i kupić Astre II z lpg albo teraz jakiegoś Seacika Cordobe.

przykładowo:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

27 Maj 2010, 11:02

Arayah napisał(a):osobiście nie przepadam za renówkami,

kogo obchodzi co Ty lubisz a co nie :mrgreen:

Ja ze swojej strony jeśli znajdziesz jakąś ciekawą Renówke (była mowa o Lagunie) to jedź zobacz :wink:

pozdro
hosearmando1
Początkujący
Awatar użytkownika

27 Maj 2010, 11:17

W tych pieniądzach znajdziesz Lagune I po lifcie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

27 Maj 2010, 18:42

Jest pewien powód dla którego Laguny 2 są tak tanie. To auto od lat okupuje ostatnie miejsca w rankingach awaryjności. Jednym słowem złom nad złomy ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Maj 2010, 20:12

No niestety to racja Laguna z lat 2001-2003 nie cieszy sie dobra opinią :neutral:
Barol
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 13:10

Kolego Barol i tu chyba masz rację. Mój brat ma lagunę 2004r 1.9 dCi. Dał za nią krocie bo 24tysiące. Lecz było to rok temu. On również odradza mi zakupu laguny z początków produkcji.
W 2003r wprowadzona pierwsza modernizacja
W 2004r druga modernizacja techniczna

Po tych poprawkach autko znacznie się poprawiło.

Powracając do głównego wątku, skłonię się ku alfie 156 w dieslu.

[link do oferty na Allegro wygasł] Główny pretendent to powyższa alfa.
(edit.)
Przyjrzałem się bliżej, i stwierdzam że raczej odpuszczam ten model. Buda całą malowana. Prawdopodobnie bity. Z tyłu listwy czarne, z przodu pomalowane
Oprócz niej...
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Z początku chciałem tylko z instalacją LPG, lecz silniki TS to porażka.

Ps.
Taka mała ciekawostka :)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko