Bardzo zagmatwana sprawa z rejestracją i ubezpieczeniem !!!

16 Mar 2010, 15:28

Witam, jest taka sprawa

Kupiłem malczana 2 lata temu ale go nie przerejestrowałem bo nie miał warznego przeglądu.
W urzędzie powiedziano mi że wtedy kiedy go naprawie to mam się zgłosić do rejestracji. Niestety z powodu braku czasu nie udało mi się go do tej pory doprowadzić no stanu tzn. "zdolności do poruszania się po ulicach" czy jak to się zwie. Zapomniałem o tym że auto było ubezpieczenie i że powinienem go wyrejestrować w tym przypadku z pzu. No i teraz mam zagatke dla wszystkich.

Czy mam obowiązek płacenia za ubezpieczenie skoro auto nie było zarejestrowane i jaki paragraf o tym mówi? Oraz prawo mówi o tym że mam obowiązek zarejestrowania zakupionego auta do 30 dni, jak go nie zarejestruje to niby co mi mogą zrobić, czy nie mogę mieć auta dla samego posiadania ?

Dziękuje i pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez kowallosu, 16 Mar 2010, 21:33, edytowano w sumie 1 raz
kowallosu
Nowicjusz

Miejscowość: z nikąd

16 Mar 2010, 16:28

kowallosu napisał(a):Oraz prawo mówi o tym że mam obowiązek zarejestrowania zakupionego auta do 30 dni, jak go nie zarejestruje to niby co mi mogą zrobić, czy nie mogę mieć auta dla samego posiadania ?

Teoretycznie tak.Ale nikt Ci glowy z tego tytułu nie urwie.Najwazniejsza sprawa to czy opłacileś US ...!!! jezeli oczywiście chcesz go jeszcze rejestrować...Bo jezeli porzuciłes ten zamiar to mozesz sobie trzymać go po wieki wiekow i nikt Ci nic nie zrobi..
Na temat ubezpieczenia nie wypowiadam się bo dokładnie nie wiem.Ale jezeli do tej pory
nic nie placileś za tego "gucia"to nikt Ci nie przyśle przekazu zebyś za niego placil.. :sad:
Ostatnio edytowany przez Migi60, 16 Mar 2010, 21:34, edytowano w sumie 1 raz
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Mar 2010, 22:57

Za to, że go nie przerejestrowałeś, nie ma teoretycznie żadnej kary.
Natomiast samochód nadal jest zarejestrowany ( nie ma możliwoście wyrejestrowania samochodu oprócz jego zezłomowania) i musisz jako jego właściciel płacić OC. Poprzedni właściciel z całą pewnością zgłosił do WK sprzedaż samchodu ( żeby wyrejestrować go ze swojego konta), więc w WK wiedzą, że ty jesteś właścicielem - zgłoszenie sprzedaży odbywa się na podstawie umowy kupna-sprzedaży, na której są przeciez też twoje dane. To samo jest u ubezpieczyciela - poprzednik również z całą pewnoscią zgłosił sprzedaż samochodu. A umowa OC przechodzi automatycznie na ciebie. I jeżeli nie wypowiedziałeś umowy w ustawowym terminie 30 dni, to przeszła ona na ciebie. Jeżeli nie zapłaciłeś składek, to lepiej zrób to jak najszybciej - prawdopodobnie lecą ci odsetki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2010, 00:09

MotoAlbercik napisał(a):. To samo jest u ubezpieczyciela - poprzednik również z całą pewnoscią zgłosił sprzedaż samochodu.

Zeby nie placić dalej skladek OC na pewno tak zrobił.
MotoAlbercik napisał(a): A umowa OC przechodzi automatycznie na ciebie

Ale pod warunkiem ze ten pojazd zarejestrował i opłacił OC.
Jezeli tego pojazdu nie przerejestrował to w jaki sposób ubezpieczyciel moze naliczyć
skladkę,na jakiej podstawie...???
MotoAlbercik napisał(a):więc w WK wiedzą, że ty jesteś właścicielem

Wiedzą ale kto go zmusi zeby go zarejestrował..?
Lat te z 15 miałem podobną sytuację-nie oplaciłem US,nie zarejestrowałem.
Po pewnym czasie sprzedałem go na części a resztę na złom.Do dnia dziszejszego
cisza i spokój.Moze coś w tym temacie się zmieniło-tego to nie wiem.. :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Mar 2010, 12:29

Migi60 napisał(a): Ale pod warunkiem ze ten pojazd zarejestrował i opłacił OC.
Jezeli tego pojazdu nie przerejestrował to w jaki sposób ubezpieczyciel moze naliczyć

No właśnie na jakiej podstawie? Tak na chłopski rozum to mi nic nie mogą zrobić
kowallosu
Nowicjusz

17 Mar 2010, 17:17

Migi60 napisał(a):Ale pod warunkiem ze ten pojazd zarejestrował i opłacił OC.

Na podstawie zakupu samochodu. Po spisaniu umowy kupna-sprzedaży. W ciągu 30 dni możesz decydować, czy zostajesz przy ubezpieczycielu, czy zrywasz z nim polisę. Jak nic nie zrobisz, to umowa OC samoistnie się przedłuża. Pozostaje kwestia dokonania opłaty za OC i to jest sprawa między Tobą, a ubezpieczycielem. To ubezpieczyciel będzie Cię ścigał za to, bo to jemu wisisz kasę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie samochodu krok po kroku
    Stając się właścicielem pojazdu, niezależnie od tego, czy jest to auto nowe czy używane, zachodzi konieczność wykupienia obowiązkowego ubezpieczenia OC. W przypadku zakupu auta używanego, które jest już zarejestrowane ...

17 Mar 2010, 18:50

Poprzedni właściciel musiał przeciez iść do ubezpieczyciela i zgłosić sprzedaż pojazdu. A jeżeli zgłasza sprzedaż, to tym samym oznacza to, że ktoś go musiał kupić. Kontaktuje się z WK, ten szuka umowy kupna-sprzedaży i już wiadome kto jest nowym właścicielem. I jeżeli nowy właściciel nie pojazwi się w ubezpieczalni, to sami wysyłają mu kwitek do zapłaty, ale to sie rzadko zdarza - zazwyczaj czekają, bo lecą odsetki. Oprócz tego w niektórych firmach ubezpieczeniowych działa ewidencja pojazdów połączona z WK.
Dodatkowo nowy właściciel i tak musi się pojawić w ubezpieczalni jak się skończy polisa - albo przedłużyć plisę na następny okres, albo wypowiedzieć umowę. Bez nowej polisy będzie mandat za brak OC podczas kontroli. A policja dodatkowo wysyła zapytanie do UFG czy na ten samochód jest opłacona składka OC.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Mar 2010, 21:28

Ale wy mnie kompletnie nie rozumiecie. Ja auta nie mam zarejestrowanego na siebie, nie mam zamiaru tego zrobić i nie mam zamiaru się nim poruszać. Po drugie pzu zawsze wysyła wezwanie do zapłaty z kwotą itd. co rok czy poł w zależności jaką formę płatności ktoś przyjął. Oni wiedzą że auto jest teraz moje i wiedzą gdzie to wysłać. Jakiś rok temu dostałem od nich kartek z delikatną i miła prośbą o to abym do nich przyszedł i POROZMAWIAŁ o możliwościach ubezpieczenia mojego malucha. Nie było nic na temat zapłaty za cokolwiek, jeszcze pomylili się i napisali zły nr. rejestracji, o jedną literkę się pomylili. Wychodzi na to że do momentu jego zarejestrowania i przyjścia do nich oni mogą mi naskoczyć. Bo niby czemu nie mogę sobie kupić auta dla samego posiadania? A co najważniejsze to chyba fajnie że zrobiłem pzu w balona, kto lubi płacić takie sumy za ubezpieczenie? oczywiście że nikt. Kolejny raz to szary człowiek jest nad prawem. To oni są dla nas a nie my dla nich !!!!!

ubezpieczenie warte więcej od samochodu, JAJA JAK BERETY
kowallosu
Nowicjusz

17 Mar 2010, 22:13

Możesz sobie kupić auto dla samego posiadania ale to nie zwalnia Cię z konieczności opłacenia OC i nic tu do rzeczy nie ma to, że go nie zarejestrowałeś. Skoro PZU wie o Tobie i nic nie szura to znaczy, że jak ktoś wyżej pisał czekają aż suma do zapłaty ich usatysfakcjonuje...
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

18 Mar 2010, 00:04

kowallosu napisał(a):Tak na chłopski rozum to mi nic nie mogą zrobić

Jest tak jak napisales...Ja Ci swój przypadek opisałem wcześniej...Do dzisiaj echo..
Dopóki nie zarejestrujesz nic Ci nie zrobią... :!: :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

18 Mar 2010, 09:20

Migi60 napisał(a):
kowallosu napisał(a):Tak na chłopski rozum to mi nic nie mogą zrobić

Jest tak jak napisales...Ja Ci swój przypadek opisałem wcześniej...

Tylko Twój przypadek był 15 lat temu a od tego czasu przepisy się "lekko" zmieniły w tej kwestii ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Rok produkcji: 2013

18 Mar 2010, 09:45

Kubuch napisał(a): od tego czasu przepisy się "lekko" zmieniły w tej kwestii

OK.Wcale w to nie wątpię.Tylko nie słyszałem zeby ktoś placił OC za pojazd ktory
nota bene posiada fizycznie ale nie dokonał jego rejestracji w WK... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

19 Mar 2010, 18:00

Migi60 napisał(a): OK.Wcale w to nie wątpię.Tylko nie słyszałem zeby ktoś placił OC za pojazd ktory

Właśnie, kto nam może na to pytanie odp i na jakiej podstawie opiera swoją opinię ???
kowallosu
Nowicjusz

19 Mar 2010, 20:31

Migi60 napisał(a):Tylko nie słyszałem zeby ktoś placił OC za pojazd ktory

Oczywiście w przypadku jeśli pojazd np. został sprowadzony z zagranicy i nie jest zarejestrowany tzn wprowadzony do ewidencji pojazdów w naszym kraju. Kolega Kowallosu ma dowód rejestracyjny i tablice , więc jego malczan jest zarejestrowany , figuruje w tej ewidencji. Posiadaczem jest na podstawie umowy nabycia co nakłada na niego obowiązek zawarcia lub kontynuacji umowy i opłacania OC do czasu zbycia , złomowania lub udokumentowanej utraty. Jak widać z przykładu kolegi pojęcie obowiązku jest dalekie od zdrowego rozsądku . Pozdrawiam i życze aby windykator nie zapukał do drzwi :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi