Benzyna 1.6 szrot od "pierwszego właściciela"

04 Lip 2015, 07:28

Witajcie,

to mój pierwszy post na forum. Na samochodach znam się słabo, ale pragnę pomóc swoim rodzicom. Jest to jedna z ostatnich desek ratunku.

Wszystko co do tej pory testowali to odp*cowane samochody, przerabiane siedzenia, układ kierowniczy, dyskretnie malowana blacha. No i gwóźdź programu - Ford Focus 10 lat, 140.000 KM "od dziadka 80 lat z Niemiec"... :shock:

Ręce opadają. :cry:
Poszukiwane auto ok. 20.000 PLN, dla całej rodziny, Poj. 1.6 Benzyna.
Bardzo chętnie Kombi. Auto na średnie dystanse 20 - 50 km, lecz również okazjonalnie przez pół Polski. Opcjonalnie kolor błękitny/zielonkawy etc., byle nie czarny albo czerwony.

Ja znalazłem Toyotę Corolle IX, ale ich mało na rynku. Rodzice tradycyjnie sprawdzali niemiecko/czeskie produkcje. I ostatnio Ford Focusa. Aktualnie jeździmy granatowym VW Polo 1.6L Kombi 15-letnim.

Ja jeszcze myślałem o innej opcji, auta które kilkanaście lat temu należało do wyższej półki cenowej, a nadal ma wyśmienite recenzje. A w eksploatacji jest opłacalne i spełni potrzeby rodziny. Dodam, że decyzja należy do mamy - ona musi usiąść za kółkiem i poczuć że po pracy nie będzie w nim zmęczona.

Pierwszy właściciel - czy to są mrzonki? Staje się to męczące, a te "auta z Niemiec" to już anty-reklama.... :/

Dziękuję.
Gość77142

04 Lip 2015, 09:13

Nie ograniczaj się co do silnika.
Astra H 1.8 125KM
Focus Mk2 (przed FL) 2.0/1.8
Auta grupy VAG odpuść. Nie ma tam dobrych silników prócz 1.6 8v który nie radzi sobie z autem klasy kompakt i spala dużo.
Corolla okej
307 z ostatnich lat produkcji
Laga II FL (nie królowa lawet przed liftem) z silnikiem 2.0 T i gazem. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

04 Lip 2015, 12:31

Czy wszystkie mają zbliżone koszty spalania/użytkowania co aktualna "polówka". No spodziewam się ze musi być coś lepszego, to koszty adekwatnie wyższe.

W tym Polo amortyzatory do wymiany, ewentualnie siedzenia. Ale dla mnie doskwiera brak klimy, więc jak dzisiaj za oknem upał nie dobry to pomysł.
Generalnie ja namawiałem rodziców na jakiś porządny remont tej polówki, skoro na rynku tyle szrotu w tej półce cenowej i "zadbane poniżej 200K z Niemiec". Nie wiem jak rynek się zachowuje, może zaczekać.
Inną opcją do remontu - proponowałem w podobnym wieku do naszej "polówki" kocura dla mamy. Lecz nie wiem czy jest to logiczne: 9-letni średniak czy 12-letnie auto, które po zakupie posłuży ładne parę lat.

Corolla IX - ciężko ale chyba muszą sami sprawdzić ale 2007 r. na Internecie nie widziałem, chyba że "z Niemiec"....
Gość77142

04 Lip 2015, 13:20

Wiadomo że segment wyższy to będzie ciut drożej ale na pewno nie zrujnuje budżetu przysłowiowego Kowalskiego :) Taka Astra np. świetnie nadaje się do gazu. :)
Nie wiem czemu sugerujesz się przebiegiem i rocznikiem.. To nic nie da, liczy się stan.. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 13:48

Z Toyotą Corollą E12 z końca produkcji do 20k będzie ciężko.
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Lip 2015, 14:10

Ich w ogóle u mnie nie ma. świętokrzysk./łódzkie/opoczyńskie
Gość77142

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprinter 316 LGT zasilany benzyną i gazem LPG
    Sprinter 316 LGT (Liquefied Gas Technology), wyposażony w 4-cylindrowy silnik o zapłonie iskrowym o pojemności skokowej 1796 cm3, rozwijający moc 115 kW (156 KM) przy 5000 obr/min. Silnik mógł być zasilany benzyną ...

04 Lip 2015, 14:16

Przykładowe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 14:33

Sprowadzony Niemiec... to trzeba być mechnikiem żeby takie kupować. Jedyny prawdziwy to dla mnie kupiony w PL. Otóż to, jak pisze przy tym ostatnim Fiaciku sprzedawca :)
Gość77142

04 Lip 2015, 14:36

To się bierze do serwisu i tam Ci go sprawdzają :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 14:39

Autor szuka kombi. :)
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

04 Lip 2015, 14:47

Linki były przykładowe :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 14:58

To znaczy kombi najlepiej, bo aktualnie nasze Polo kombi ma zaletę że oprócz wożenia zakupów, raz nim byliśmy w Ustce - do takich wyjazdów lepszy. Ale kombi najchętniej ale opcjonalnie, rodzice prawie na emeryturze, dla mamy liczy się komfort za kółkiem. Czyli może kombi nie będzie aż takie kluczowe.

Te które były w serwisie sprawdzane, wszystkie przeróbki lub wady ukryte. Ostatnio mechanik się zaśmiał, jak wspomniany Focus rzekomo był od dziadka z Niemiec. Czy w Niemczech ludzie po 80-tce jeżdżą samochodami czy bardziej balkonikami w domu starców? :cry:

Stąd jak pisze "perfekcyjny Niemiec", "idealny Szwajcar". Mówiąc szczerze - nie łudzę się żeby znaleźć "okazję" ale już zbyt powtarzalna ta monotonia dealerów.
Gość77142

04 Lip 2015, 15:17

A takie?
Koniu
Forumowicz VIP

04 Lip 2015, 19:07

Jaka pora roku najlepsza do kupowania, bo w lato to chyba wypycha się te auta na siłę, sezon w pełni, gorąco?

W sumie to wielkie dzięki, dam znać jak sytuacja się zmieni i będą nowe przygody bo nie ma co się ośmieszać u mechanika co mu tam do sprawdzenia podstawiają :piwo:
Gość77142

04 Lip 2015, 19:44

Nie ma określonej pory roku ale największy ruch na forum widuję na wiosnę i jesień. Teraz jakby trochę przycichło. W zimę najwięcej osób zastanawia się nad tym jakie auto kupić na wiosnę.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010