REKLAMA
Szanowni forumowicze,
Przymierzam się do zakupu auta, dla małej rodziny 2 + 1 (w styczniu pojawi się ta "1"), więc wiadomo wózek z gondolą, itd. musi się zmieścić.
Aktualnie posiadam Focusa MK2 Kombi 1.8 TDCI.
Roczne przebiegi to około 15 tysięcy - dziennie pokonuję trasę około 7,5 km w jedną stronę do pracy (miasto). Do tego średnio raz w miesiącu trasa 80 km plus sporadyczne wyjazdy, wakacje, itd.
Ze względu na moje przebiegi i ich rodzaj diesla raczej odrzucam.
Jeśli chodzi o nadwozie to w grę wchodzi kombi, ewentualnie liftback, SUV - segment C/D.
Z aut, które rozważam każde ma "coś" i teraz pytanie o wasze opinie.
- Astra J - 1.4T Sports Tourer - tutaj martwi mnie skrzynia M32, dwumasa i zaworek w kolektorze, a może powinno coś jeszcze? Średnio mi się uśmiecha wydanie kilku tysięcy przy ewentualnym robieniu skrzyni, no bo wiadomo dwumasę też by się od razu przydało wymienić
- Megane III 1.2 TCE Grandtour - tutaj z kolei martwią mnie informację o poborze oleju przez silnik, wnętrze zbytnio do mnie nie przemawia, no ale stosunek wieku do ceny każe mi przemyśleć tą pozycję
- Kia Cee'd II 1.6 GDI Kombi - na ten moment chyba mój faworyt, jedyny minus to bardzo mała ilość egzemplarzy z benzynowym 1.6 no i cenowo już przy górnej granicy
- Hyundai i30 II 1.6 MPI/GDI - ale zdecydowanie preferuje Kię, bo wnętrze średnio mi się podoba.
Zależy mi na trwałym aucie i silniku, który nie powinien mnie zaskoczyć nie przewidzianymi wydatkami, bo przychodzą one w najmniej odpowiednim momencie. Stąd obecnym faworytem jest Kia, co prawda wtrysk bezpośredni ale raczej nie ma co się popsuć.
Z wyposażenia to głównie zależy mi na klimatyzacji automatycznej i czujnikach cofania.
Czy macie jakieś sensowne propozycje w danym budżecie lub ewentualnie minimalnie wyższym. Chętnie posłucham też uwag na temat wspomnianych aut.