Benzyna / benzyna + LPG / diesel

12 Sty 2009, 14:03

Cześć
Siostra zastanawia się nad wymianom samochodu, miesięcznie robi około 1500km. Jest studentką. Kasy na zakup ma około 10tys zł. Upatrzyła sobie Opla Tigre i teraz się zastanawia czy kupić benzynę i włożyć gaz czy kupić od razu z gazem a może nie opłaca się kłaść już gazu i może ma rozejrzeć się za dieslem?? Co o tym sądzicie?? Co opłacało by się jej kupić?? Obecnie jeździ Fiatem Bravo 1.4 12V 95r. i trochę dużo pali to auto ;) czekam na info od was. Pozdro
karpiol
Nowicjusz

Miejscowość: Wlkp

12 Sty 2009, 14:27

Jak chce mieć gaz, to taniej wyjdzie kupić od razu samochód z instalacją, ale wtedy jest ryzyko. Według mnie najlepszym rozwiązaniem będzie diesel. Np. corsa 1.5 d
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

12 Sty 2009, 14:33

a co powiecie na temat marki Rover seria 200 silnik 1.4 ten 100KM jak ma się spalanie w tym samochodzie??
karpiol
Nowicjusz

12 Sty 2009, 16:29

Jeżeli na LPG to niech już będzie założona instalacja. Różnica między kupnem używanego auta z LPG i bez jest praktycznie nieodczuwalna. A wydać 1/3 kwoty zakupu na LPG? Trochę sporo.

A ile pali Fiacik jeśli można wiedzieć?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2009, 17:11

Dishman napisał(a):Jeżeli na LPG to niech już będzie założona instalacja. Różnica między kupnem używanego auta z LPG i bez jest praktycznie nieodczuwalna. A wydać 1/3 kwoty zakupu na LPG? Trochę sporo.

A ile pali Fiacik jeśli można wiedzieć?

w trasie około 6,5 do 7litrów a w mieście to strach myśleć... jednym słowem masakra jak na taki samochód
karpiol
Nowicjusz

12 Sty 2009, 18:56

Mój znajomy ma autko z USA o pojemności 3.0 benz (z gazem) przyspieszenie zawsze jest ok a spalanie na poziome 13-16 l gazu co daje przy obecnych cenach LPG ok. 30zł/100 km a żeby tyle wydać jadąc dieslem to musiałby palić średnio 6-7l/100 km(żaden diesel nie da ci tyle frajdy co taka benzynka).Auto które będzie kosztowało do 10 tyś(np.:corsa) z benz.+gaz będzie paliło +/- 10-11 l gazu (ok.23-24zł/100km)a diesel ok.5l ropy(ok.23-24zł/100km).Przy mniejszych pojemnościach są praktycznie takie same w utrzymaniu, a przy większych gaz jest bardziej opłacalny.Samej benzyny nie ma co kupować bo przy tych cenach sie nie opłaca chyba że kotoś ma gruby portfel :lol: .
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

12 Sty 2009, 19:08

motorro napisał(a):Mój znajomy ma autko z USA o pojemności 3.0 benz (z gazem) przyspieszenie zawsze jest ok a spalanie na poziome 13-16 l gazu co daje przy obecnych cenach LPG ok. 30zł/100 km a żeby tyle wydać jadąc dieslem to musiałby palić średnio 6-7l/100 km(żaden diesel nie da ci tyle frajdy co taka benzynka).Auto które będzie kosztowało do 10 tyś(np.:corsa) z benz.+gaz będzie paliło +/- 10-11 l gazu (ok.23-24zł/100km)a diesel ok.5l ropy(ok.23-24zł/100km).Przy mniejszych pojemnościach są praktycznie takie same w utrzymaniu, a przy większych gaz jest bardziej opłacalny.Samej benzyny nie ma co kupować bo przy tych cenach sie nie opłaca chyba że kotoś ma gruby portfel :lol: .

Hmm, to jest podejście Polaka, kupić autko z silnikiem ponad 3dm3 i mieć gaz..
Jak mnie nie stać, żeby lać benzynę, kupuję sobie coś mniejszego. Taka jest moja opinia.
Szkoda tych 535 i innych z gazem :?

A tak a propo, to jak twojemu znajomemu sprawuję się to autko z gazem.?
Wr00m
Nowicjusz

12 Sty 2009, 19:09

No tak jak śmiga mój 1,9 TDI 130 km to benzyna w gazie 2,0 koło 140 km nie wiem czy by się zebrała. Poza tym na trasie spali 5 litrów czyli koszt 100 km to 17 złotych nawet niech bedzie 20 a gazu silnik 2,0 weźmie 11 litrów lekko co daje lekko ponad 20 złotych plus benzyna na rozruch więc jaka opłacalność????? IM wieksze auto tym bardziej korzystny jest diesel niz LPG!!
Poza tym samochody w LPG to powinny być na allegro w rubryce uszkodzone wg wielu i ja po części się z tym zgadzam bo jazda na LPG to nie jest jazda tylko przemieszczanie się a jazda dieslem to ekonomiczne i szybkie podróżowanie!
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

12 Sty 2009, 19:45

Ten 1.9 TDI to 5 litrów wypije przy spokojnej jeździe. Jak zaczniesz bawić się w wyprzedzanie i utrzymywanie prędkości powyżej 140 km/h, to na 8 litrach nie wiem czy się wyrobisz.

Benzyna 2.0 spali 11 litrów przy bardziej dynamicznej jeździe. Na spokojnie zejdzie poniżej 10 litrów na pewno.

Benzyną jest inny komfort podróży. Owszem potrzebne są redukcje przy wyprzedzaniu, ale ruszać może spokojnie z jedynki, jak i z dwójki. TDI przy ruszaniu z drugiego biegu wpadnie w wibracje. Do tego masz turbodziurę. Wciskasz pedał gazu nic się nie dzieje, a momentalnie dostajesz strzał w plecy. Benzyna rozpędza się bardziej jednostajnie.

Wsadź do benzyny turbinę do silnika 2.0 i masz 200 KM i TDI ginie w mrokach dymu.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Sty 2009, 20:10

Masz dużo racji ale mi chodziło o porównanie z silnikiem benzynowym ale w LPG!! I 11 litrów gazu to też przy spokojnej jeździe weżmie gazu taki silnik koło 140 km a przy dynamicznej koło 14 a ropy kolo 7 litrów co i tak daje przewagę małą silnikowi diesla. I podkreślam, że porównuje tu diesla z LPG pod względem dynamiki bo diesel i benzyna z ta samą liczbą koni to wiadomo , że sie lepiej będzie zbierać benzyna. Kolega motorro zaczął wychwalać jak to bardzo się opłaca LPG więc mu chciałem wytłumaczyć, że aż tak bardzo się nie opłaca.
koczas
Aktywny

Miejscowość: centrum Polski

12 Sty 2009, 20:16

a co sądzicie o tej Renacie?? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
karpiol
Nowicjusz