Benzyna czy diesel? (mała kasa, małe przebiegi)

02 Lis 2009, 16:00

Witam.
Jestem na etapie kupna samochodu i do tej pory szukałem przede wszystkim diesla, ale mała różnica pomiędzy ceną 95-tki, a ON zaczęła mnie zastanawiać. Przebiegi jakie będę robił samochodem to jakieś 100-150km tygodniowo, więc dużo to nie jest. Planowałem kupno focusa tddi, ale takie 1.6 dostałbym o jakieś 3 tysiące taniej, co wystarczyłoby nawet na dobrą instalację gazową. Co byście radzili kupić w moim wypadku? Benzyna, lpg czy diesel? W ogóle jaki najlepiej samochód wybrać? Cena to jakieś 15tys. już z opłatami, więc samo auto najlepiej do 13 tysięcy. Zastanawiałem się nad:
laguna 1 po lifcie + lpg
focus tddi lub benzyna 1,6 lub 1,8 z gazem

Szukam dynamicznego auta, które będzie ciekawie wyglądało zewnątrz jak i wewnątrz no i będzie oszczędne. Coś dla młodego człowieka, który nie chce każdy pieniądz ładować w samochód, a mieć coś wyjątkowego i dobrego. Mile widziane jakieś coupe.
Lorden
Początkujący

Miejscowość: Myślachowice

02 Lis 2009, 22:17

Nie wiem jak Ci 3 tyś. różnicy wychodzi między Pb a ON? Jak w podobnym stanie i wyposażeniu to max z 1 tyś. zł różnicy będzie. Co do różnic w cenie ropy i benzyny to nie tu się oszczędza. Oszczędność jest na różnicy w spalaniu. 1,6 spali po mieście dychę a 1,8 TDDI 7,5. Jeśli chodzio LPG to oczywiście będzie najoszczędniejszy, jednak w Focusie może być z tym problem (ale nie musi). Jak robisz 500 km miesięcznie to bym się ani w diesla ani w LPG nie bawił.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Lis 2009, 23:53

Szczerze mówiąc rzuciłem okiem na ceny benzyniaków 1.6 focusa i podobne roczniki 2-3tys taniej mi wychodziły, ale jak siedzisz w temacie i tak mówisz to dobrze. 500km jest przewidywane, a do tego mogą dojść te nieoczekiwane wypady, więc jakieś 1000km może wskoczyć, ale nie dużo więcej.
Tak jak piszę, chciałbym jakieś dosyć tanie w utrzymaniu na co dzień auto dla młodego łebka ;) Co możecie mi polecić?
Lorden
Początkujący

03 Lis 2009, 08:53

Za tę kasę którą dysponujesz rozglądałbym się za takim czymś
[link do oferty na Allegro wygasł]
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lis 2009, 09:27

wszystko zależy jakie trasy robisz tym samochodem, co innego jest raz 150 km a co innego 20x7km :mrgreen: ogólnie jeśli trasy są krótkie to kupuj benzynę (nawet bez gazu) jeśli dłuższe to można zastanawiać się nad różnicą diesel/benz+gaz
na krótkich trasach diesel się nie dogrzeje i będzie mało oszczędny i awaryjny
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

03 Lis 2009, 14:13

2x15km dziennie planowo, więc krótkie trasy, ale mimo wszystko samej benzyny raczej nie kupię. Podoba mi się alfa 156 1.9jtd, ale koszty utrzymania raczej też wysokie są.

[ Dodano: Wto Lis 03, 2009 16:05 ]
A co powiecie na Huyndai Coupe I 2.0 + lpg? 2 generacja mi się nie podoba, a 1 dostałbym w idealnym stanie i jeszcze by na dobrą instalację wystarczyło.
Lorden
Początkujący