Benzyna czy diesel

30 Lip 2008, 15:00

Bo dieslem jeździ się inaczej niż benzynką. Silniki wysokoprężne są silnikami niskoobrotowymi. W dieselku przy wolnych obrotach już masz moment obrotowy na tyle wysoki, że bez dodawania gazu możesz ruszyć, a benzynkę w ten sposób najpewniej "udusisz"... Ale to kwestia "ojeżdżenia" auta. Mnie też kiedyś dieslem szarpało, dusiło przy przyspieszaniu, wydawał mi się mułowaty... Ale z czasem poznałem różnice między jazdą dieslem, a benzynką i teraz do zabawy mam benzyniaka (terenówkę), a do codziennej komfortowej jazdy dieselka...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990

30 Lip 2008, 17:38

w jakich autach? to co bys mi polecal diesla czy benzyne?
lukasz54
Początkujący

31 Lip 2008, 06:55

Wybór auta zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od planowanego zastosowania - nie kupuje się furgonu do jazdy na zajęcia, ani porszawki do rozwożenia towaru w firmie... ;)

Zastanów się czego oczekujesz od samochodu i pod tym kątem zacznij wyszukiwać interesujące Cię modele. Wiadomo, że czasem odchodzi się od założeń pod wpływem chwilowego impulsu, ale to już zależeć będzie od ciebie.
Jeśli potrzebujesz auta szybkiego, zrywnego to polecam starsze auta z silnikiem 2-litrowym (lub większym) w benzynie (np. Ford Sierra 2.0) lub całkiem nowe z turbodieslem (np. Kia Cee'd z silnikiem CRDI). Jeśli zaś wolisz wygodę i komfort bierz dieselka (najlepiej mercedesa, nawet 10-15 letniego)...
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

31 Lip 2008, 18:36

szukam auta do max 20tys z oplatami itp
auto ma byc wygodne klasy średniej
takie jak
volvo v40, audi a4, vw passat b5, vectra b itp
najlepiej kombi bądź sedan i koniecznie z klimą
oraz ma byc zrywne, dynamiczne, szybkie i mega wyciszone
lukasz54
Początkujący

01 Sie 2008, 06:55

lukasz54 napisał(a):szukam auta do max 20tys z oplatami itp
auto ma byc wygodne klasy średniej (...) najlepiej kombi bądź sedan i koniecznie z klimą oraz ma byc zrywne, dynamiczne, szybkie i mega wyciszone

Tak, to tylko w Erze Panu dopasują... :D
Pozdr
fourup
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Sie 2008, 09:32

volvo v40, audi a4, vw passat b5, vectra b
lukasz54
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak producenci kamuflują swoje prototypowe modele?
    Na kultowym Goodwood Festival of Speed po raz pierwszy w warunkach drogowych Toyota pokazała nową Suprę. Ale sportowego coupé nie mogliśmy podziwiać w całej okazałości, bowiem jego nadwozie zostało pokryte skutecznym ...
    Przełącz tryb dzienny świateł na światła mijania!
    Czy korzystanie z świateł do jazdy dziennej może stanowić zagrożenie na drodze? Tak, zwłaszcza gdy są używane w warunkach ograniczonej widoczności zamiast świateł mijania. Przypominam o podstawowych przepisach drogowych i ...