Benzyna do 30-35tys. - Focus mk3/coś innego?

11 Kwi 2018, 12:56

Witam, szukam auta za cenę 30-35tys. PLN (do 35tys. chciałbym się zamknąć ze wszystkimi opłatami).
Póki co moim faworytem jest Focus mk3. Czy silniki 1.6 benzyna 105 albo 125 koni to będzie dobra opcja? Co jeśli chodzi o 1.6 ecoboost 150 koni? Brać w ogóle pod uwagę?

Dzisiaj moją uwagę przykuł jeszcze Chevrolet Cruze, ale nie wiem czy to będzie dobra opcja jeśli chodzi o utrzymanie.
Może jeszcze jakieś inne propozycje? Czy skupić się na szukaniu focusa?
pear
Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

11 Kwi 2018, 14:17

Wg mnie Focusa lepiej szukać z dynamiczniejszym silnikiem.
Można zerknąć na Opla Astrę 1,4T. Cruze technicznie jest spokrewniony z tym oplem.
Inna opcja to Mazda 3 2,0 i Honda Civic VIII 1,8
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

11 Kwi 2018, 16:31

Cruze'a nie polecam, kaszana nie auto, plastik, a silnik 1.8 140 koni w tym aucie w ogóle nie jedzie.
Jeśli chcesz coś sportowego (trzymającego się nieźle drogi na zakrętach, sztywny układ kierowniczy - dobrze przekazujący drogę, fajny silnik, niska pozycja za kierownicą) to Civic 1.8, rewelacyjnie spełnia te przesłanki.
Do tego jeden z najlepszych silników na rynku (niezawodność, spalanie, kultura pracy).
tomekdk

12 Kwi 2018, 13:04

Civic kompletnie mi nie pasuje jeśli chodzi o wygląd.
Astrę mógłbym wziąć pod uwagę. 1.4 140KM to rzeczywiście dobry wybór?

Chciałbym jeszcze dopytać o tego focusa. Nie polecacie tego auta z silnikiem 1.6 105KM ? Szczerze mówiąc focus najbardziej podchodzi mi jeśli chodzi o wygląd.
Rozumiem też, że nie warto szukać aut typu BMW 3, Opel Insignia jeśli chcę zadbane auto z w miarę niskim przebiegiem.
pear
Nowicjusz

Miejscowość: P-ń

12 Kwi 2018, 13:06

1.6 125KM w Focusie to minimum, 1.4T w Oplu jest ok, ale mało nie pali.

Insignia za 35 tysięcy to marny pomysł, BMW 3 (E90) jest dużo droższe w utrzymaniu od powyższych aut.
Popatrz sobie na:
Mazda 3 II 2.0
Mitsubishi Lancer
Renault Megane III 1.4 TCE
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Kwi 2018, 18:21

No z Civiciem różnie to bywa, ja mam 3-go w przeciągu 1,5 roku ... najpierw miałem oryginał z 2008, później 1-go polifta z 2009, a teraz II polift z 2011 i powiem Tobie, że im więcej nim jeździsz, tym bardziej go "kochasz", szczególnie jeśli lubisz sportowy styl jazdy, naprawdę rewelacyjne właściwości jezdne.
Miałem znajomego, któremu też Civic nigdy się nie podobał ... po kilku godzinach obcowania z tym autem zmienił zdanie, także może daj szansę Civicowi - ale dla siebie, bo a nuż Ci się spodoba ... a za właściwości jezdne i zadowolenie ze sportowego trybu jazdy to ręczę (jeśli na taką jesteś nastawiony). A po czasie ... auto zaczyna się naprawdę podobać.

Ostatnio użytkowałem Focusa z 2016 przez tydzień i ... też jest fajnie zestrojony ... ale jakoś jazda Civiciem sprawia więcej przyjemności, chociaż Focus jako "auto na co dzień" - w porządku (chociaż kierownica jakaś taka duża), ale jak szukasz sportowych wrażeń to ... wybór jest chyba tylko jeden wśród kompaktów.

Mazdę 3 II miałem przez 2 lata (kupiłem w 2015 roku, wtedy też jakoś krzywo patrzyłem na Civica i dlatego nie brałem go pod uwagę - a 1.8 140 koni skrzynia 6-biegowa spala mniej niż 1.6 105 koni Mazdy skrzynia 5-biegowa) ... poprawne auto, ale ... znowu mnie się lepiej Hondą jeździ. Poza tym przy moim ustawieniu fotela w Maździe było tak mało miejsca, że za mną na tylnej kanapie nikt nie mógł już usiąść, w Hondzie za mną może usiąść dorosła osoba.

No, ale to oczywiście Twój wybór :)
tomekdk