Benzyna do 40-45 tys.

19 Paź 2017, 19:15

Zbliża się czas zmiany mojego Leona 1M 1,6 16V na coś nowszego. Auto musi być w benzynie gdyż moje przebiegi nie przekraczają 10 tys. km rocznie.
Wytypowałem kilka samochodów:
-Seat Exeo - chyba jedyny poprawny silnik to 1.8T, czy to nadal ta sama jednostka z poprzednich wagów?
-Alfa Romeo 159
-Mazda 6 II
-Mazda 3 II
-Seat Leon II

Nie zależy mi na niskim spalaniu czy gazie bo przy tych przebiegach nie będzie aż takich kosztów. Bardziej bym się skupił na bezawaryjności i komforcie jazdy. Prosze o opinie jak to wygląda w poszczególnych autach. Myśląłem też aby auto było w automacie jednak nie wiem jak z trwałością tych skrzyń w poszególnych autach.

Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam.
Shin38
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento

19 Paź 2017, 22:20

Exeo - tak
159 ok, z tbi, auto ma bezpośredni wtrysk, problemy z nagarem nie tak nasilone jak w fsi ale mogą wystąpić
mazdy spoko
leon bez szału z silnikami, chyba, że weźmiesz ten sam, który już masz

Z innych ciekawych
Laguna 3 2.0/2.0T
Megane 3
Accord VIII
S40
Astra J 1.4T/1,6T
Jako faworyta podrzucam lexa is250
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

20 Paź 2017, 00:04

Jeśli mogę coś doradzić to unikaj 1,8T grupy VW, o ile silniki same w sobie świetne o tyle jak kupisz takie auto i nie daj Boże cos padnie jakiś zaworek, nieszczelności no to masz 1,6 mpi i będziesz szukał specjalisty który to ogarnia.
Ja walczę 2 miesiąc z 1,8T w Audi A3, silnik zamulony i nie chce jechać a mechanicy laptopy podpinają i się cieszą - błędów brak więc auto zdrowe o co chodzi?
a że turbo dmucha np 0,2 bara zamiast 0,6 to już inna sprawa, komputer tego nie pokazuje - ja odradzam.

Może Exeo jako młodsze auto ma rozbudową elektronikę ale z 1,8T jest kiepsko, wszyscy przerzucili się na TSI bo nie są wymarłe jak 1,8 turbo i są w nowszych autach (akurat Exeo to wyjątek i rzadkość 1,8T Exeo, natomiast A3, Golfy Passaty to już raczej TSI dzisiaj)

Jakby co obejrzyj na youtube na kanale miłośnicy 4 kółek, darmowe chipsy - Audi A6 1,8T
Gangsterski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 04 2009
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: Audi A3

20 Paź 2017, 08:45

Mondeo 2.5T
jzs
Początkujący

Miejscowość: Śląsk
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Paź 2017, 10:42

Chciałbym jeszcze zapytać jak z automatami w Exeo, Mazdach czy Alfie 159?
Z waszych propozycji to ten IS250 tylko by mnie interesował, tylko że w tym budżecie będzie to auto o 5 lat starcze niż wymienione wyżej. Mondeo ewentualnie też można by brać pod uwagę ale tylko w ostateczności.
Shin38
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Fiat Seicento

20 Paź 2017, 17:09

Shin38 napisał(a): tylko że w tym budżecie będzie to auto o 5 lat starcze niż wymienione wyżej.

Będzie też prawdopodobnie najtrwalsze, najlepiej wykonane, świetnie dopracowane i jak zauważyłeś bardzo dobrze trzymające cenę. Przy okazji powinno być najłatwiej o zadbany egzemplarz

Automat w exeo to multitronic czyli delikatnie mówiąc nie najlepsza opcja
W ar automaty spoko
W maździe nie wiem
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prototyp Nowej Hondy Civic Type R na Tokyo Auto Salon
    Podczas tegorocznego salonu samochodowego w Tokio, poświęconego samochodom o wysokich osiągach oraz konstrukcjom stuningowanym. Prototyp prezentuje elementy stylizacyjne, które znajdą się w Hondzie Civic Type R nowej ...