REKLAMA
Witam!
Mam niemały dylemat przy wyborze samochodu, mam nadzieję, że uzyskam tu cenne porady.
Rocznie pokonuję niewielkie odległości, jakieś 8-10 tysięcy kilometrów, głównie są to kilkukilometrowe odcinki po mieście oraz dwa razy w tygodniu ,,trasa'' 25km tam i z powrotem. Wybór pada więc tylko na silnik benzynowy. Budżet, jaki mogę przeznaczyć, to maksymalnie 7 tysięcy złotych plus tysiąc na naprawy po zakupie (chyba, że auto będzie w stanie idealnym, to wtedy na zakup pójdzie te 7500 lub nawet troszkę więcej).
A teraz wymagania. Tradycyjnie, spalanie musi być niskie, to jest na średnim poziomie 6,5-7 litrów, nie więcej, co oznacza, że samochód musi być lekki i posiadać relatywnie nieduży silnik (będę podróżował przeważnie w 2 osoby lub samemu). Nie szukam litrowej jednostki, której dynamika i spalanie często są zastanawiające, ale samochodu, który do setki przyspiesza najpóźniej w te 14 sekund. Nadwozie koniecznie pięciodrzwiowe, najlepiej hatchback, ale sedan też może być. Egzemplarz dość dobrze wyposażony, przy czym obowiązkowo musi być klimatyzacja (może być manualna) i regulacja fotela kierowcy w 3 płaszczyznach (mam 1,90m wzrostu).
Przeglądając rynek uświadomiłem sobie, że takich samochodów wcale nie jest tak dużo. Znalazłem tylko 4 ciekawe modele:
1. Punto II 1.2 16V 80KM - silnik ekonomiczny i żwawy, wnętrze o dziwo dość przestronne jak na tak mały samochód, tyle, że egzemplarzy dobrze wyposażonych i z tym silnikiem jest mało
2. Corolla VIII 1.4 VVT-I 96KM - trwały japończyk, tyle, że problem podobny jak przy punto - dostępność
3. Renault Megane I (po lifcie) 1.4 16V 95/97KM - ten model najbardziej mi ,,podchodzi'', duża dostępność, z tym, że słyszałem o problematycznym miękkim zawieszeniu, ma ktoś taki egzemplarz?
4. Opel Astra II 1.6 8V 75KM - dość dobra dostępność, silnik podobno niezniszczalny, ale w połączeniu z tą masą pojazdu mułowaty - 14,5s do setki to w dzisiejszych realiach chyba trochę dużo. Spalanie przez tą masę również nieznacznie przekracza mój limit 7 litrów.
Jak widać, moje wymagania są dość specyficzne, dlatego proszę o przeanalizowanie moich propozycji oraz zaproponowanie jakiś innych modeli wpasowujących się w te kryteria.