[kombi] [do 8000] benzyna do gazowania w przyszłości

07 Kwi 2017, 09:56

C5 ciekawa ale zdjęcia obrobione w photo shopie więc na miejscu może być różnie.
Zafira ładna ale z tym silnikiem to nie będzie jechać i do tego dochodzą problemy z piciem oleju.
Druga Zafira też ok ale cena trochę przesadzona bo trzeba je jeszcze opłacić.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Kwi 2017, 12:40

Luke16 napisał(a):kup sobie coś takiego (...) I wszystko w temacie... miałem każde z wymienionych tutaj aut... wszystkie bezproblemowe...
Jasne, że jestem otwarty również na takie auta, chociaż chcąc dobrze wykorzystać budżet celuję bliżej 7k niż 4k. Ten scenic całkiem przyjemny jeśli o mnie chodzi :) oczywiście nie przyglądam się zbyt szczegółowo, bo nie te rejony (wiem, że to miały być przykłady).

Jeśli ogłoszenie będzie jeszcze aktualne, przy weekendzie spróbuję obejrzeć tego C5. Na co zwrócić szczególną uwagę przy oględzinach, żeby się nie wkopać? Czy poza obróbką zdjęć widać w ogłoszeniu coś podejrzanego?

Raz jeszcze wrzucę link, żeby nie było trzeba wracać na poprzednią stronę tematu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czytaj więcej: posting.php?mode=edit&f=7&p=647054
Fuco
Nowicjusz

Auto: Brak

07 Kwi 2017, 13:15

Kupuj proste auta. C5 fajne auto z zawieszeniem pneumatycznym co może okazać się drogie w naprawie...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

10 Kwi 2017, 16:18

Panowie, strasznie męczy mnie to "kupowanie" samochodu, tym bardziej, że przez miesiąc oglądania ogłoszeń nie wybrałem się nawet na jedne oględziny... Nie z niechcenia, nie z wybrzydzania, ale przez tryb pracy (ostatnio bardzo częste delegacje).

Zacząłem coraz poważniej rozważać jedną opcję. Przyjaciel rodziny zajmuje się sprowadzaniem aut z DE. Dotąd nie brałem tego poważnie pod uwagę, ale ze względu właśnie na tryb pracy, zacząłem myśleć o powierzeniu zakupu w całości komuś kompetentnemu. Wiem, że jest to osoba zaufana, sprowadza auta od lat, prowadzi też warsztat.

Proszę o poradę, co będzie bardziej korzystne: szukać auta własnymi siłami lokalnie, posiłkując się wiedzą szwagra (bądź co bądź, mechanik domorosły), czy powierzyć zakup zaufanemu "handlarzowi"? O ile wiem, opłaca się sprowadzać wyłącznie auta po kolizjach, a więc do naprawy. Czy sprowadzenie auta, naprawa, koszt formalności w budżecie powiedzmy 10k może się opłacić? Czy jednak celować lokalnie?
Fuco
Nowicjusz

10 Kwi 2017, 16:23

Jak pragniesz jeździć autem po kolizji/wypadku to śmiało.

Dobre auto z Niemiec wyjdzie drożej niż z Polski.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

10 Kwi 2017, 16:28

Fuco napisał(a):O ile wiem, opłaca się sprowadzać wyłącznie auta po kolizjach, a więc do naprawy
to nie tak

Auta uszkodzone opłaca się kupować jedynie handlarzowi, który ma jeszcze na całym interesie zarobić, a nie widzi mu się wystawianie auta za cenę wyższą niż rynkowa. Jeśli ma być auto "dla siebie", to nie widzę problemu w kupowaniu auta w całości, należy mieć jedynie na uwadze fakt, że o ile za te 8k w PL masz przykładowo Gulfa IV z 2000r, tak zadbany od Niemca będzie starszy o 2 lata
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

10 Kwi 2017, 16:40

@galakty - Nie traktuję bezkolizyjności auta jak dziewictwa. Chcę, żeby było dla mnie bezpiecznym, wygodnym i mało awaryjnym środkiem transportu. Jeśli wymiana zderzaka czy klapy bagażnika nie będzie negatywnie rzutowała na jedno z wymienionych, nie widzę problemu (o ile ruda nie zje mi go w nocy).

Jak wspomniałem na początku tematu, jeszcze jakiś miesiąc temu nie wiedziałem na temat kupna samochodu absolutnie nic. Dziś wiem tyle, ile dowiedziałem się z tego forum albo od mędrców z Youtube. Jeśli są jakieś minusy o których nie wiem, to właśnie poprzedni post był pytaniem o te minusy (i plusy) :)

@mike - dzięki za rozjaśnienie. Jak wielu z Was zaznacza, to nie rocznikiem się jeździ, ale czy mam to przyjąć jako wadę, czy zaletę? :) Czy jest szansa, że za tę samą kwotę wliczając z opłatami dostanę auto lepsze (w szerokim rozumieniu tego słowa), czy raczej średnio się to opłaci?
Fuco
Nowicjusz

10 Kwi 2017, 16:42

Tylko auto ze zderzakiem do wymiany nie będzie jakieś super tanie. Tanie są te auta, które już wymagają klepania, malowania i szpachlowania.

Jak nie masz czasu i masz zaufanego handlarza, to bym dorzucił ten tysiąc-dwa i szukał w DE auta od prywatnej osoby, ale nie takiego do "wymiany" tylko normalnego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007